Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2014,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 28. 2. 2014, 9.56

8 let

Na Pogačarjevem trgu v Ljubljani bo grel ruski pust – maslenica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
S festivalom Maslenica bo jutri na Pogačarjevem trgu v Ljubljani mogoče v živo spoznavati in tudi okušati običaje ruskega pusta, s katerim preganjajo surovo zimo.

Maslenica je narodni praznik, ruski pust, ki izvira še iz poganskih časov in se je v Rusiji ohranil tudi po pojavu krščanstva. Z njim se Rusi na sproščen in vesel način poslavljajo od zime in pozdravljajo pomlad, prebujeno naravo in obilnejše sončne žarke in toplejše dni, ki prinašajo več energije in prijetnejše razpoloženje.

S palačinkami in vodko nad surovo rusko zimo Praznovanje maslenice se začne teden pred velikim postom oziroma sedem tednov pred veliko nočjo. Spremljajo jo številni običaji in rituali. V času maslenice se obvezno pečejo palačinke (blinij), saj so že v starodavnih časih menili, da so palačinke simbol sonca: zaradi rumene barve, okrogle oblike in ker se praviloma jedo vroče. Ljudje so verjeli, da ko zaužijejo palačinke, prejmejo košček sončeve toplote in moči oziroma energije.

V običajno surovi ruski zimi se ljudje ob maslenici pogrejejo tudi s kakšnim požirkom vodke in različnimi oblikami zabave in sprostitve, glasbo, petjem in plesom, sankanjem, drsanjem, lutkovnimi igrami ter s t. i. kulačnimi boji (bojem pesti), predvsem na vasi, kjer gredo moški eden na enega ali v skupini v bolj ali manj resno ravsanje.

Festival Maslenica kot vrhunec tedna ruske kulture v Sloveniji Ruski pust in njegove običaje boste lahko jutri spoznavali, doživljali, soustvarjali in okušali na festivalu Maslenica v Ljubljani, ki predstavlja vrhunec tedna ruske kulture v Sloveniji in bo potekal na Pogačarjevem trgu, od 10.30 do 15.00. Na festivalu, ki ga v Sloveniji prirejajo že od leta 2007, se bodo predstavila ruska in slovenska kulturna društva ter folklorne, vokalne in glasbene skupine, pripravili bodo ustvarjalne delavnice, na katerih bodo obiskovalci lahko sami izdelali ruske spominke, pripravili degustacije tipičnih ruskih jedi (pustne palačinke, piroški, pelmeni itn.), tržnico ruskih spominkov in izdelkov domače obrti in tematske priložnostne razstave.

Voroneška dekleta iz Sočija v Ljubljano Posebna glasbeno-scenska atrakcija jutrišnjega dogajanja na Pogačarjevem trgu v Ljubljani bo vokalni ansambel Voroneška dekleta, ki so prispela v Slovenijo takoj po nastopu na olimpijskih igrah v Sočiju. Repertoar vokalne zasedbe je zasnovan na ruski ženski lirični pesmi z značilno globoko čustvenostjo, raznolikostjo in očarljivo lepoto sozvočja ženskih vokalov.

Voroneška dekleta bosta na slovenski turneji spremljali plesna skupina in zasedba vrhunskih glasbenikov virtuozov na ruskih diatoničnih harmonikah in tradicionalnih balalajkah. Organizatorji festivala Maslenica v Ljubljani so Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani, Društvo Slovenija-Rusija in Zavod za izobraževanje in kulturo Vesela dRuščina iz Ljubljane.

Ne spreglejte