Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2013,
16.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kip

Četrtek, 26. 9. 2013, 16.10

7 let, 12 mesecev

Kipec device Marije svetil zaradi posebne barve?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po tem, ko je novica o domnevnem novem čudežu v Međugorju v medijih, še posebej pa na kraju samem, požela veliko zanimanja, je šlo pri vsem skupaj najverjetneje za potegavščino.

Kemik z inštituta za organsko kemijo in biokemijo v Pragi Pavle Močilac je za Jutarnji list komentiral čudežno svetenje Marijinega kipca, ki se je pojavilo v ponedeljkovih večernih urah po tem, ko sta ob njem molili dve italijanski romarici.

So kipec prebarvali? Kot je dejal za omenjeni časnik, gre za šolski primer naravnega pojava, ki se mu reče fosforescenca, in da je za takšen pojav zaslužen cinkov sulfid ali še verjetneje stroncijev aluminat.

"Kaže, da se je nekdo odločil, da bo napravil predstavo in je kipec premazal z barvo na osnovi stroncijevega aluminata. Če primerjamo barvo kipca v temi z barvo, ki jo v temi izžareva stroncijev aluminat, je jasno, da gre za povsem identično stvar," je pojasnil Močilac in dodal: "Gre za poceni način pridobivanja pozornosti naivnih in lahkovernih."

Njegov stanovski kolega Tomislav Portada medtem meni, da bi bilo treba oditi v Međugorje, da bi na mestu samem preverili vzrok za svetenje kipca. "Nočem trditi, da je nekdo namerno sprožil lažno zgodbo, verjamem pa, da obstaja logična razlaga za fenomen, ki si ga ljudje napačno razlagajo," je dejal Portada. Meni, da obstajajo tudi drugi vzroki za nenavadno svetenje – med njimi bi bil lahko tudi detergent za beljenje perila, ki pod ultravijolično svetlobo povzroči fosforescenco.

"Vse skupaj služi kovanju dobička tamkajšnjega prebivalstva" Morda nekoliko presenetljivo ostri pa so v zvezi s "čudeži" v Međugorju že nekaj časa odzivi hrvaške Cerkve, ki je že pred več kot 20 leti izrazila dvome o obstoju tovrstnih "nadnaravnih dogodkov". O prikazovanjih Marije pa je bil pred časom precej oster tudi nekdaj glavni eksorcist v Vatikanu Andrea Gemma, ki je dogodke v Međugorju označil za prevaro in delo satana, prav tako pa naj bi po njegovem vse skupaj služilo kovanju dobička tamkajšnjega prebivalstva.

Ne spreglejte