Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2011,
14.52

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

čebele koruza Roman Žveglič

Petek, 6. 5. 2011, 14.52

2 leti, 9 mesecev

Kdo je kriv za pomor čebel?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V zadnjih dneh potekajo preiskave o vzrokih za pomor čebel v Pomurju, po katerem kmetje ne smejo uporabljati semen koruze in oljne ogrščice, obdelanih z določenimi fitofarmacevtskimi sredstvi.

V Sindikatu kmetov Slovenije ministra za kmetijstvo zaradi izdane odredbe o prepovedi uporabe semen koruze in oljne ogrščice, obdelanih s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki vsebujejo aktivne snovi tiametoksam, klotianidin in imidakloprid, pozivajo k preklicu in čim hitrejši izvedbi analiz, ki bodo pokazale, kakšne je povezava med aktivnimi snovmi na semenih in pomorom čebel. Kmetje ta čas že kupljeno koruzo, ki je ne smejo sejati, hranijo v skladiščih in čakajo na nadaljnje ukrepe ministrstva, ki jim svetuje, naj nabavijo drugo, dovoljeno seme, prepovedano pa prijavijo kmetijski svetovalni službi, saj bo to osnova za program pomoči, ki ga pripravljajo. Ni neposredne povezave med pomorom in semenom Predsednik Sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič je povedal, da se mu zdi najbolj sporno to, da do zdaj niso odkrili neposredne povezave med tretiranim semenom in pomorom čebel: "Če bi ta povezava obstajala, bi do pomorov moralo priti tudi na drugih območjih Slovenije, ne le v Pomurju. Na ministrstvu za kmetijstvo so zato uvedli previdnostne ukrepe, ki še ne temeljijo na rezultatih. To je tako, kot če bi na avtocesti prepovedali vse mercedese, ker je nekdo s tako znamko avtomobila vozil več kot 130 kilometrov na uro." Tudi previdnostne ukrepe bi v sindikatu podprli, če bi do strokovnih dokazov in analize prišlo v doglednem času in bi se položaj lahko začel reševati, a kot pojasnjuje Žveglič, tudi po enem tednu še ni rezultatov in novih navodil.

Nedvomno je kriv klotianidin, išče pa se vzrok Na ministrstvu za kmetijstvo odgovarjajo, da se dobro zavedajo tako svoje naloge pri varovanju okolja in zaščiti čebel kot tudi tega, kaj pomeni sprožitev previdnostnega načela, na podlagi katerega so uvedli ukrepe. Dvoma o tem, da je čebele pomoril klotianidin, ni več, strokovna skupina, ki trenutno čaka na analize iz Nemčije, pa raziskuje, kakšna je bila pot, po kateri je strup prišel v čebele in jih moril. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je vzrokov lahko več: morda je do pomora prišlo zaradi sistemske napake ali pa je bilo krivo seme iz drugih držav, kjer so dovoljene vrednosti višje, ali pa morda še kaj tretjega. Minister Dejan Židan je sporočil, da bodo na ministrstvu pri svojem delovanju upoštevali dobre prakse iz tujine in mnenje stroke, zato ne razmišlja o preklicu odredbe.

Kmetje: Vreče koruze bomo prinesli pred ministrovo pisarno

Žveglič opozarja, da je prav zdaj sezona za sajenje koruze, ki pa ostaja v skladiščih, in kmetje lahko le čakajo na nadaljnja navodila, pri tem pa pristojni pozabljajo, da je optimalen donos odvisen tudi od časa sajenja in da je ukrep za sabo potegnil posledice v prihodnosti, ko se bo marsikomu, ki koruzo goji za krmo, poznalo na vzreji živine čez eno leto. Pove tudi, da so bili kmetje nad ukrepom tako razočarani, da so sprva vreče koruze želeli kar odnesti na kmetijsko ministrstvo, a so jih prepričali, da take gverilske akcije za zdaj niso smiselne.

Kaj pričakujejo od ministrstva?

V sindikatu kmetov pričakujejo, da bodo na ministrstvu kar najhitreje prišli do strokovnih rezultatov, našli krivca in ga kaznovali ter uvedli nadaljnje ukrepe, čeprav imajo trenutno občutek, "da gre vse skupaj prepočasi". Za kmete lahko zaostanek pomeni veliko škodo in težave pri količini pridelka, kar pa ima lahko daljnosežne posledice pri zagotavljanju krme za živino.

Škodo bo treba kmetom povrniti Tudi na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pričakujejo, da bodo inšpekcijski nadzor in analize vzorcev čim prej pokazali prave vzroke, pozneje pa bodo tudi kmetom povrnili škodo. "Kmetje zagotovo niso odgovorni za padanje čebel, saj se zavedajo, da čebelarstvo pomeni za kmetijstvo enako kot krvodajalstvo za zdravstvo," meni direktor Igor Hrovatič.

Ne spreglejte