Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
17.18

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

9

Natisni članek

javni prostor bodeča neža seksizem pravice žensk

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 17.18

6 let, 1 mesec

Katera je najbolj seksistična izjava v slovenskem javnem prostoru

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,39

9

Angelca Likovič, vroče | Foto STA

Foto: STA

"Opozorilo! Ta stran je kontaminirana s seksistično vsebino. Če želite, da bi bilo v slovenskem javnem prostoru manj seksizma, priporočamo, da glasujete za najbolj seksistično izjavo sezone 2017-2018," je uvodno besedilo na spletni strani bodeče neže, ki jo že nekaj časa podeljujejo za najbolj seksistično izjavo preteklega leta.

Do 5. marca je na spletni strani Bodeča Neža v imenu uveljavljanja spoštljivih odnosov in enakih možnosti mogoče glasovati med 12 finalisti najbolj seksističnih izjav iz preteklega leta. Med tistimi, ki bodo prejele največ glasov, pa bo končnega prejemnika bodeče neže izbralo občinstvo 7. marca v Klubu Gromka v AKC Metelkova mesto v Ljubljani.

Bodeča neža – ta nečastni naziv, ki ga skupaj z zainteresirano javnostjo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si, lahko doleti vsakogar, ki javno napada, ponižuje ali žali druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

Finalisti v glasovanju za bodečo nežo, naziv za najbolj seksistično izjavo v slovenskem javnem prostoru

"Ko so jo vprašali, kaj počne, pravi, da 30 minut pred petjem ne govori. Nenavadno za žensko."
Andrej Hofer, komentator Evrovizije, RTV SLO

"Gospa, vi znate voditi veliko podjetje, ne znate pa skuhati žgancev. Zakaj? Nimate volje, nimate časa ali vsaj tako dobrih ne znate skuhati, kot jih je znala skuhati vaša mama?"
Slavko Bobovnik, voditelj oddaje Odmevi, RTV SLO

"Mnoge sodobne ženske so zaradi feminističnih naziranj oslabile moške, potem pa ostale same in resignirane."
Milan Knep, duhovni pomočnik v ljubljanski stolnici, voditelj Škofijskega katehetskega urada, voditelj priprave na zakon v nadškofiji, voditelj Medškofijskega odbora za kulturo in duhovni asistent Združenja krščanskih poslovnežev Slovenije, Domovina

"Ne se bati! Tako ali drugače nam bo naslednja štiri leta vladala ženska. Z ženskimi genitalijami. Ali brez njih. Kaj je hujša možnost, je težko reči."
Vesna V. Godina, antropologinja, OnaPlus

"Ženske nismo in ne smemo biti enake moškim. Ob možatosti izgubljamo sebe. Različni smo in živimo drug ob drugem. Poklicane pa smo ženske, da v stiku z življenjem varujemo veličino človeka. Lepe smo zaradi sebe, topline in domačnosti, ki ju nosimo v sebi. 'Harmonija, poezija, lepota,' so vrline ženske, ki jih prinašamo v ta svet, je pred kratkim dejal papež Frančišek."
Romana Kocjančič, redovnica in voditeljica oddaje Obzorja duha, MMC RTV SLO

"To sta dva sodnika, ki eventuelno lahko sodita kako prvenstvo, kjer igrajo ženske."
Božo Štöger, nekdanji športni sodnik v jugoslovanski ligi, TV Maribor

"Moja teza, ki jo ženskam polagam na srce, je: ne jemljite ločenca (če že, se pogovorite z bivšo ženo, kaj je z njim narobe), ne vzemite moškega, ki je star 40 let, pa nikoli ni bil v tvorni zvezi. Ta boljše moške so že itak druge pobrale. No, potem pa imate še tretjo skupino, na katero lahko merite – vdovce." (Smeh.)
Dr. Andrej Perko, psiholog, OnaPlus

"Očitno postajamo vse bolj puritanski, predvsem pa vsaka afera razširi na področje, ki z zlorabami nima nič. In s tem izginja tudi čar medsebojnih stikov, ki so kdaj lahko tudi nadležni, brez njih pa bo življenje še precej pustejše in bolj dolgočasno."
Peter Rak, novinar, Delo

"Današnji čas pa je po zavedanju enakopravnosti moških in žensk žal prinesel tudi slabitev zavesti o edinstvenih lastnostih moškega, med katerimi je tudi ta, da je moški prvi poklican k odgovornosti, poklican, da dá pobudo in vodi."
Štefan Kržišnik, avtor prispevkov na Iskreni.net

"Nisem se znašel v tem kačjem gnezdu slabo pofukanih bab, ki zganjajo nervozo vsake sorte." Hudoval se je še, da so ga nažirale "zlobne male babnice z malimi prsmi, ki jih skoraj ni bilo, in lasmi, dolgimi nekaj centimetrov, in dominantnim značajem".
Luj Šprohar, upokojeni uslužbenec ministrstva za zdravje in predsednik stranke LDS, Reporter

"Moški, kar koli že počne, počne dobro, ženske pa počnejo vse. Kako je že s kuharji? Vrhunski kuharji so moški, več pa kuhajo ženske. Včasih smo voznika, za katerega se je že od daleč videlo, kako je neroden, avtomatično označili za žensko. Danes je vsaj na Gorenjskem že drugače: 'Al je ženska al pa Lublančan'."
Brane Lotrič, direktor podjetja B & B, v prispevku novinarja Mateja Štakula, Dnevnik

"Simone Veil je bila travmatizirana ženska, ki je preživela koncentracijska taborišča. Nihče ne govori o tem, kako so te travme povzročile, da je postala 'mati vseh abortusov'. Zaradi njene zakonodajne pobude, medtem ko je bila francoska ministrica za 'zdravje', je bila in je še milijonom otrok odtegnjena pravica do pravne subjektivitete. Tem nerojenim otrokom, pravnim subjektom kot še nerojenim (nascituri) od Rimskega prava, je še naprej odtegnjena pravica do življenja, ki bi morala izhajati iz 2. člena Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic. Mediji jo slavijo celo posthumno, medtem ko bi jo bilo treba obsoditi kot največjo morilko vseh časov." [prevod]
Boštjan M. Zupančič, nekdanji ustavni sodnik in sodnik na ESČP, Facebook, prek Judovski kulturni center Ljubljana

Novinarji in novinarke odgovorni za širjenje seksizma

Med tovrstnimi nominiranimi izjavami je bilo letos 27 primerkov, kar pa, kot opozarjajo organizatorji akcije, pomeni le majhen del seksizma, ki ga širijo javno prepoznane osebe v Sloveniji. Pri čemer pa po njihovih opažanjih v preteklih letih med odgovornimi za širjenje seksizma najbolj izstopajo novinarji in novinarke, saj je med izbranimi izjavami kar 14 njihovih.

Novinarji ali novinarke so tako "pogosto v vlogi avtoric_jev izjav, še pogosteje pa so nekritično širile_i seksistične izjave intervjuvank_cev. Opažamo naraščanje senzacionalistične uporabe seksizma kot neke vrste rabe v novinarskih prispevkih, ki naj bi pritegnilo bralstvo".

V letu 2016 sta bila prejemnika bodeče neže predsednik države Borut Pahor in voditeljica Odmevov na TV Slovenija Rosvita Pesek. | Foto: Arhiv Siol V letu 2016 sta bila prejemnika bodeče neže predsednik države Borut Pahor in voditeljica Odmevov na TV Slovenija Rosvita Pesek. Foto: Arhiv Siol

Ob čemer, pa je kot opažajo pobudniki akcije Bodeča Neža, v kontekstu seksizma odmevala tudi #MeToo kamlanja, saj so med "nominiranimi izjavami takšne, ki so žalile spolno zlorabljene ženske in njihove izkušnje označile za pretiravanje in neresnice". Vendar, kot so še napisali na spletni strani bodeče neže, spolno nasilje nima nič skupnega z zapeljevanjem, "temveč je izraz dominacije in izživljanja moči. Zato ni nenavadno, da se je kampanja #MeToo osredotočila na Hollywood, saj lahko storilci najlažje delujejo tam, kjer ni rednih zaposlitev in delavke_ci trepetajo za naslednjo pogodbo".

Dobronamerni nasveti, ki zavračajo enakost

Velik del seksizma, ki je zbran v letošnjem glasovanju, pa je tudi v ozadju "dobronamernih" nasvetov moškim in ženskam, češ, da naj se v imenu zadovoljstva in sreče vrnejo k svojim "edinstvenim" lastnostim in zavržejo emancipacijo ter s tem odnose, ki izhajajo iz sprejemanja druge-ga kot enake-ga." Moške in ženske v teh prepričanjih tako nastopajo kot dopolnjujoči protipol s pripisanimi stereotipnimi vlogami in značilnostmi. Pa vendar, kot zapisujejo v kolektivu Rdeče zore in v uredništvu spol.si, nobena lastnost ni ne ženska in ne moška. Kar lahko "opazimo preprosto tako, da odpremo oči in pogledamo ljudi okrog nas".

Lanska prejemnica bodeče neže je Angelca Likovič iz Gibanja za otroke in družine, ta je naziv za najbolj seksistično izjavo prejela za dve svoji izjavi, ki sta na spletnem glasovanju izbrali enako število točk.

Ne spreglejte