SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kapsula Orion po uspešnem testu pristala v Tihem oceanu (video)

4

termometer

 | Foto:
Vesoljska kapsula Orion je danes po prvem testnem poletu pristala v Tihem oceanu blizu polotoka Baja California.

Testni polet kapsule, ki naj bi v prihodnjih letih v vesolje ponesla ljudi, je trajal štiri ure in 24 minut. Kapsula dvakrat obkrožila Zemljo Kapsula brez posadke je iz izstrelišča v Cape Canaveralu na Floridi poletela ob 12.05 po srednjeevropskem času. Nato je dvakrat obkrožila Zemljo, pri čemer naj bi se povzpela do višine skoraj 6000 kilometrov.

Sledil je hiter spust proti Zemlji - v njeno atmosfero naj bi vstopila s hitrostjo blizu 30.000 kilometrov na uro, kar je podobno kot hitrost, ki bi jo dosegla ob vračanju z Lune. Na koncu je s pomočjo treh padal pristala v vodah Tihega oceana.

Po besedah komentatorja Nase je bil test popoln "To je vaše novo vesoljsko plovilo, Amerika," je ob pristanku dejal komentator ameriške vesoljske agencije Nasa Rob Navias. Po njegovih besedah je bil test popoln in predstavlja pomemben mejnik za ameriški vesoljski program.

Kapsula bi morala na težko pričakovan testni polet poleteti že v četrtek, a ker je šlo več stvari narobe - pihal je veter, imeli pa so tudi tehnične težave - se je Nasa odločila za preložitev.

Nadomestil naj bi vesoljska plovila Apollo Orion naj bi nadomestil vesoljska plovila Apollo, ki so se "upokojila" leta 2011 - odtlej ljudi v vesolje ni poneslo nobeno ameriško plovilo. Astronavte in kozmonavte je tako na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odtlej prevažal ruski sojuz.

Številni pri Nasi tako sedaj pričakujejo, da bo dal Orion nov zagon ameriškemu vesoljskemu programu, ki se je dolgo spopadal s posledicami zategovanja pasu.

Med prihodnjimi morebitnimi misijami za Orion, ki lahko naenkrat pelje štiri ljudi, je tudi pot na Mars, ki naj bi se po nekaterih napovedih zgodila okrog leta 2030.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin