Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
5. 6. 2014,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vesolje

Četrtek, 5. 6. 2014, 17.03

8 let

Kako pristati na kometu?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odgovor na vprašanje iz naslova bo iskalo plovilo Rosetta evropske vesoljske agencije ESA, ki naj bi novembra s pristankom na površini kometa postavilo nov mejnik v zgodovini raziskovanja vesolja.

Sonda Rosseta, ki jo je marca 2004 na krovu nosilne rakete Ariane 5 v neskončno črnino poslala evropska vesoljska agencija ESA, po Osončju že slabo desetletje lovi komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Zadnjih nekaj let je preživela v stanju hibernacije, januarja letos pa je ob približevanju kometu po dolgem času znova vklopila kamere in instrumente na krovu.

Komet se prebuja 67P/Čurjumov-Gerasimenko se bo Soncu znova najbolj približal avgusta 2015, v začetku maja letos pa je njegovo jedro, ki je bilo prej lep čas videti kot brezobličen asteroid, že začel obdajati oblak prahu in ledu. "Počasi bo znova videti kot pravi komet. Prav neverjetno je, da bo Rosetta že čez nekaj mesecev pokukala skozi na videz neprehodno plast prahu, ki skriva jedro," so navdušeni znanstveniki evropske vesoljske agencije. Najprej orbitiranje ... Plovilo Rosetta, ki je sicer poimenovano po kamnu iz Rosette, legendarnem egipčanskem artefaktu, ki je zgodovinarjem omogočil dešifriranje hieroglifov, naj bi komet 67P/Čurjumov-Gerasimenko doseglo avgusta letos in se za nadaljnjih 17 mesecev zasidralo v njegovo orbito. "NASA je v preteklosti že preletavala repe kometov (misija Zvezdni prah, 2004) in jih celo nastreljala s projektili (sonda Deep Impact, 2005), mi pa se bomo enemu z Rosetto pridružili na popotovanju do Sonca in naprej ter pri tem ves čas spremljali njegov razvoj in morebitno degradacijo," pojasnjujejo znanstveniki.

... nato pristanek Najbrž najvznemirljivejša faza misije bo novembra, ko se bo od Rosette odcepil pristajalni modul Philae (poimenovan je po otoku na Naserjevem jezeru v Egiptu, kjer je kamniti obelisk, ki je pomagal razvozlati skrivnost kamna iz Rosette) in začel spuščanje do kometa. Ker je gravitacijski privlak kometa 67P/Čurjumov-Gerasimenko zelo šibek, se bo Philae nanj pritrdil s stabilizacijskimi kljukami, podobnimi sidrom, nato pa začel zbiranje in analizo vzorcev površine kometovega jedra. Izsledkov se zelo veselijo tako znanstveniki evropske kot ameriške vesoljske agencije. "Morda bomo odkrili zadeve, ki bodo naše dosedanje znanje o kometih obrnile na glavo," so sporočili iz Nase.

Ne spreglejte