SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Islandsko dekle bo lahko uporabljalo svoje prepovedano ime

4

termometer

Petnajstletno islandsko dekle bo vendarle lahko zakonito uporabljalo ime Blaer, ki ji ga je dala njena mama, potem ko si ga je ob nasprotovanju oblasti izborila na sodišču.

Islandske oblasti so uporabi imena nasprotovale, saj naj ne bi šlo za pravo žensko ime, ker ga ni na seznamu dovoljenih imen in ne ustreza striktni zakonodaji na področju poimenovanj v državi. Očitno pa se islandsko okrožno sodišče v Reykjaviku s to interpretacijo ni strinjalo, saj je dekletu dovolilo uporabo imena Blaer, ki v islandščini pomeni lahek vetrc. Islandske oblasti so Blaer do zdaj sicer naslavljale zgolj kot "dekle".

Po objavi sodbe Blaer ni skrivala navdušenja. "Zelo sem srečna. Vesela sem, da je končno vsega konec. Zdaj čakam na svoje nove identifikacijske papirje. Končno bom imela ime Blaer tudi v potnem listu," je povedala za tiskovno agencijo AP. Ni še sicer jasno, ali se bo islandska vlada pritožila na odločitev sodišča.

Islandija ima podobno kot Nemčija in Danska izredno ostre omejitve glede osebnih poimenovanj. Seznam dovoljenih imen vsebuje 1853 ženskih in 1713 moških imen. Imena, kot sta na primer Carolina in Christa, so prepovedana, ker vsebujejo črko c, ki jo islandska abeceda ne priznava. Imena prav tako ne smejo biti primerna za oba spola, kar pa velja za ime Blaer, ki se večinoma uporablja kot moško ime.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin