Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
6. 3. 2016,
11.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nedeljska znanost Matic Tomšič

Nedelja, 6. 3. 2016, 11.24

6 let, 6 mesecev

Hvala za vse eksplozije in nasvidenje, Uničevalca mitov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Discovery Channel je v ZDA predvajal zadnjo epizodo oddaje MythBusters (Uničevalca mitov), s katero se Adam Savage in Jamie Hyneman, popularizatorja znanosti, poslavljata od TV-zaslonov.

Uničevalca mitov v treh odstavkih Srž dokumentarne oddaje MythBusters (Uničevalca mitov), ki jo je poljudnoznanstvena televizijska postaja Discovery Channel začela predvajati leta 2003, je ugotavljanje resničnosti in verjetnosti izvedbe mitov, legend in splošnih prepričanj s področja znanosti in vsakdanjega življenja.

Ustvarjalci TV-serije so material za kar 14 sezon pogosto črpali iz filmov, ki znanstvena dejstva včasih obrnejo na glavo, urbanih legend, zgodovinskega izročila in pozneje tudi z interneta. V posamezni epizodi so z vseh zornih kotov praviloma obdelali tri mite, v nekaterih zaradi zapletenosti izvedbe tudi dva. Nekaj epizod je bilo zaradi obsežnosti namenjenih samo enemu mitu.

Če se je izkazalo, da je mit res samo mit in da ga ni mogoče poustvariti na kakršenkoli način, so ga ovrgli ali uničili (busted). Če je ekipi oddaje mit uspelo poustvariti, so ga označili za potrjenega (confirmed). Če je bil končni rezultat zaradi nezmožnosti vključitve vseh spremenljivk nekje vmes, pa sta uničevalca mitov tega uvrstila v kategorijo mogoče (plausible). Saj res, kdo pa sta uničevalca mitov?

Kdo sta uničevalca mitov?

Ko so ustvarjalci MythBusters med predvajanjem druge sezone ugotovili, da je oddaja gledana in da so gledalci izredno navdušeni, so Adamu in Jamieju priključili še drugo skupino uničevalcev mitov. Nastal je tako imenovani Build team, ekipa mladih nadarjenih garačev, ki je sprva prevzela podporne naloge, pozneje pa se lotila uničevanja čisto svojih mitov. Build team se je po nekaj kadrovskih rošadah nazadnje ustalil v zasedbi:

Nekaj naših najljubših preizkušenih mitov: Ali svinčeni balon lahko leti?

Ali lahko reaktivni motor potniškega letala prevrne avtomobil? Kaj pa avtobus?

Kako daleč bo poletel avtomobil na raketni pogon?

Se je z motorjem mogoče peljati po jezeru?

Kaj se res zgodi z avtomobilom, v katerega bočno trešči tovornjak?

Lahko človek v bazenu sirupa plava hitreje kot v bazenu vode?

Ali natakarica, ki ima velike prsi, dobi več napitnine od natakarice z majhnimi prsmi?

So trije zaporniki leta 1962 iz Alcatraza res pobegnili na splavu iz dežnih plaščev?

Ali lista papirja res ni mogoče prepogniti več kot sedemkrat?

Častna omemba: Bill Gates uničuje mite o revščini. Bodo revne države vedno ostale revne? Je pomoč revnim državam potrata sredstev? Ali bo reševanje življenj v revnih državah povzročilo prenaseljenost planeta? Mit, ki je pokazal vpliv in vtis, ki sta ga Adam Savage in Jamie Hyneman z oddajo naredila na enega najpomembnejših ljudi na svetu.

Eksplozij je bilo 900, to pa je ena najboljših:

Je mogoče z dinamitom počistiti notranjost hruške (tovornjaka, ki prevaža in meša cement)? Tega uničevalci mitov niso ne potrdili ne povsem ovrgli, so pa ugotovili, da tovornjak, ki ga do vrha napolniš z eksplozivom in tega sprožiš, preprosto izgine. (Eksplozija na 0:26).

Kljub številnim varnostnim ukrepom vse vedno ni šlo kot po maslu Uničevalci mitov so bili pri svojih preizkusih vedno zelo previdni. Večino najnevarnejših so izvedli v starem oporišču ameriške mornarice v San Franciscu in v opuščenih kamnolomih stran od civilizacije, na pomoč pa so jim pogosto priskočili strokovnjaki za eksploziv, posebne učinke, gasilci, gradbinci.

Kljub temu so šle stvari vsaj dvakrat tako narobe, da so ustvarjalci oddaje slišali precej krepkih. Leta 2009 so za potrebe mita, ki pravi, da lahko dovolj močna eksplozija človeku sezuje nogavice, razstrelili skoraj 250 kilogramov amonijevega nitrata. Eksplozija (spodaj) je zdrobila več deset oken v bližnjem mestu Esparto.

Dve leti pozneje je uničevalcem mitov ušla topovska krogla. Poletela je precej dlje od tarče in naluknjala dve hiši v bližnjem naselju Dublin in nato poškodovala še kombi. Na srečo ni zadela nikogar, ustvarjalci oddaje pa so se za incident opravičili in v Dublinu pozneje organizirali izobraževalno delavnico. Zakaj je MythBusterjev po štirinajstih letih konec Produkcija oddaje MythBusters je v zadnjih dveh sezonah postala predraga za zadovoljevanje apetitov gledalcev, ki jih za nameček ni bilo več toliko kot v preteklih letih. Ustvarjalci oddaje so se znašli tudi na dveh polih – del gledalcev je zahteval več eksplozij, del gledalcev pa je menil, da jih je preveč, in zahteval vrnitev h koreninam oddaje. Zgodilo se je nekaj vmes. Leta 2014 je ljubitelje serije šokirala vest, da Discovery odpušča Granta, Toryja in Kari, ekipo pomagačev izvirnih Uničevalcev mitov. Oddaja se je s tem res vrnila h koreninam, ko sta mite razbijala samo Adam in Jamie, in ohranila pogostost eksplozivnih mitov, a tudi izgubila ogromno gledalcev, ki se niso mogli sprijazniti, da priljubljenega Build teama ni več.

Glavni dejavnik za ukinitev Uničevalcev mitov je bil torej denar. Adam Savage je v intervjuju pred nekaj meseci povedal, da je bil prijetno presenečen, ko je njemu in Jamieju vodstvo Discovery Channela ponudilo snemanje zadnje, poslovilne sezone. Po koncu 13. sezone je namreč pričakoval, da s sodelavcem ne bosta dobila priložnosti za preizkus mitov, ki se jih nista nikoli lotila zaradi tega ali onega razloga.

Oddaja, ki je za znanost ob na tisoče gledalcev navdušila tudi ameriškega predsednika MythBusterja Adam Savage in Jamie Hyneman veljata za velika popularizatorja znanosti tako med mladimi kot starejšimi gledalci. Po prvih sezonah oddaje, ki je znanstvene koncepte razlagala na razumljiv in zanimiv način ter jih prikazala v praksi, so v poštni nabiralnik Uničevalcev mitov začela deževati vabila na simpozije, pogovorne oddaje, v šole in na univerze.

Kako sta Adam in Jamie rešila dve življenji Uničevalca mitov sta gledalce tudi spodbudila, da znanje, pridobljeno s spremljanjem oddaje, uporabijo v praksi.

Leta 2007 je Theresa Booth z avtomobilom, v katerem je bila tudi njena hči, zdrsnila v reko. Vozilo se je začelo potapljati, Theresa pa je ohranila mirno kri. Spomnila se je namreč epizode Uničevalcev mitov, v kateri sta Adam in Jamie pokazala, da je v takšnem primeru dobro počakati, da se avtomobil napolni z vodo, in šele nato odpreti vrata. Theresa je storila točno to in s hčerko sta dogodek preživeli.

Savage: "Jamie in jaz v zasebnem življenju nisva prijatelja. Ko bo vsega konec, se bova verjetno slišala enkrat na leto." Kaj dokončno slovo Uničevalcev mitov pomeni za Adama in Jamieja? Kot je v odgovoru na forumu Reddit ljubitelje oddaje razžalostil Adam, je konec snemanja slovo, vsaj do nadaljnjega, tudi zanj in za Jamieja.

"Z Jamiejem nisva prijatelja, to sva razčistila že pred dolgo časa. Imava pa zelo profesionalen odnos – že res, da se morda ne strinjava pri številnih majhnih stvareh, se pa zato pri skoraj vseh velikih. To je bilo pomembno za razvoj blagovne znamke MythBusters, za iskanje najboljših rešitev za izvedbo mitov, za ustvarjanje dobrih oddaj. Vem, da se bova v prihodnosti v javnosti zagotovo še pojavljala skupaj, delala skupaj in proti temu nimam nič. A v zasebnem življenju se bova verjetno slišala enkrat na leto."

Končno slovo Uničevalcev mitov, zahvala gledalcem in izbor najboljših kadrov oddaje:

Goodbye

Thank you and goodbye. #MythBustersReunion

Objavil/a MythBusters dne 5. marec 2016
Ne spreglejte