Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 1. 2013,
13.31

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Facebook test eksperiment

Sobota, 12. 1. 2013, 13.31

5 let, 5 mesecev

Drago zasebno sporočilo Marku Zuckerbergu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Družabno omrežje Facebook je onemogočilo brezplačno pošiljanje zasebnih sporočil slavnim osebam, za to morajo uporabniki po novem plačati.

Podjetje Facebook se je odločilo preizkusiti novo plačilno politiko, po kateri bo uporabnikom Facebooka omogočilo, da pošljejo zasebno sporočilo znanim osebam, vendar za določeno vsoto. Tako Facebook ponuja uporabnikom dostop do profilov zvezdnikov, vendar le tistim, ki so za to pripravljeni plačati.

Cena je odvisna od priljubljenosti osebe Med ponujenimi slavnimi osebami je tudi ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, za katerega morajo uporabniki odšteti približno sto ameriških dolarjev, kar je približno 75 evrov, če mu želijo poslati zasebno sporočilo, piše Guardian. Eksperimentiranje Facebooka pa je opazil novinar Chris Taylor, ki je želel Zuckerbergu prek Facebooka poslati zasebno sporočilo. Tega ni mogel storiti, saj ga je Facebook obvestil, da bodo njegovo sporočilo premestili v manj vidnejšo mapo, razen če plača.

Tiskovni predstavnik je Taylorju potrdil, da testirajo, ali bi bili uporabniki Facebooka pripravljeni plačati za pošiljanje sporočil zvezdnikom, s tem pa želijo omejiti pošiljanje nezaželenih sporočil. Cena zasebnih sporočil je različna, odvisna pa je seveda od tega, kako priljubljena je dotična znana oseba.

Že lani izvedli podoben test Že lani pa je podjetje predstavilo plačljive objave na zidu ali pa zasebna sporočila, s tem pa želelo ustvariti dobiček s pomočjo ene milijarde uporabnikov. Decembra lani so namreč uvedli politiko, da mora tisti, ki želi poslati zasebno sporočilo nekomu, s katerim ni prijatelj, plačati en dolar, vendar plača samo za eno sporočilo na teden. Takrat je Facebook povedal, da so s tem želeli pomagati uporabniku pri razvrščanju zasebnih sporočil, piše Guardian.

"Če želiš poslati zasebno sporočilo nekomu, s katerim že tako malo govoriš in z njim nisi prijatelj na Facebooku, ali pa mu želiš ponuditi priložnost za delo, mu lahko pišeš le tako," je takrat Facebook pojasnil na svojem blogu. "Tistim, ki prejmejo sporočila, pa ta test omogoča, da stopijo v stik z ljudmi, ki jim imajo povedati kaj pomembnega," še piše Facebook.

Ne spreglejte