SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delfini se med seboj kličejo po "imenu"

4

termometer

 | Foto:
Delfini se naslavljajo s posebnim žvižgom, kar lahko primerjamo z uporabo imena pri ljudeh. Vsak delfin ima unikaten žvižg, s katerim se identificira in po katerem ga prepoznajo tudi drugi delfini.

Skupina znanstvenikov iz škotske univerze St. Andrews se že dalj časa ukvarja z raziskovanjem obnašanja teh morskih sesalcev. Zadnje ugotovitve raziskave so pokazale, da delfini uporabljajo posebno tehniko žvižganja, s katero se predstavljajo drugim delfinom. Žvižg vsakega delfina bi lahko enačili z uporabo imena pri ljudeh, piše BBC.

"Te živali potrebujejo zelo učinkovit sistem, da ostanejo v stiku," je poudaril dr. Vincent Janik, eden izmed sodelujočih v raziskavi. Raziskovalci so te unikatne žvižge posneli in jih potem ponovno predvajali delfinom. "Živalim smo predvajali specifične žvižge njihove skupine, hkrati pa tudi njim povsem neznane zvoke," pravi znanstvenik, ki izpostavlja, da so se delfini odzvali zgolj na žvižge, ki so jih prepoznali. Raziskovalci so prepričani, da se delfini odzivajo kot ljudje – ko slišijo svoje ime, se odzovejo.

Delfini že dolgo veljajo za izredno inteligentne živali, saj lahko komunicirajo prek govorice telesa. Prav tako lahko razumejo preprosta vprašanja in zahteve ljudi ter celo sledijo navodilom, podanim prek televizije. Njihovo "klicanje po imenu" je edinstveno za živali, so prepričani raziskovalci. Druge študije sicer namigujejo, da so podobnega zvokovnega označevanja sposobne tudi nekatere vrste papig.

Janik sicer izpostavlja, da lahko raziskovanje komuniciranja pri živalih veliko odgovorov ponudi tudi za raziskovanje razvoja komuniciranja pri ljudeh.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin