SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Čarobne rastline Harryja Potterja v Ljubljani (foto)

3

termometer

Ste se kdaj spraševali, ali rastlina, zaradi katere so si Harry in sošolci morali nadeti naušnike, ko so jo pulili iz zemlje, dejansko obstaja?

Otroci, ki so se včeraj udeležili zanimive delavnice v ljubljanskem Botaničnem vrtu, so si kričečo rastlino Mandragoro lahko ogledali na lastne oči, med drugim pa so spoznali tudi drevesa, katerih les so junaki in zlobneži uporabljali za čarobne palice, ter zelišča, ki so glavne sestavine takšnih in drugačnih čarobnih napojev. Mlade radovedneže je pred začetkom ogleda pozdravila prava pravcata čarovnica, no, če smo bolj natančni, profesorica Ohrovt iz vsem poznane šole Bradavičarke. Otroci, stari od 6 in do 13 let, so se v spremstvu čarobnega visočanstva podali na sprehod po botaničnem vrtu.

Pot jih je naprej vodila do bodike, t. i. božičnega drevesca, iz katerega je bila izrezljana čarobna palica glavnega junaka Harryja Potterja. Naslednja postaja je bila strupena tisa, katere les je za čarobno palico uporabil zlobnež med vsemi zlobneži Mrlakenstein. V nadaljevanju so si otroci ogledali brezo, ki je leteči metli ponudila ščetine, hrast, najmogočnejše drevo, iz katerega je bil narejen ročaj čarovniškega prevoznega sredstva, ter bukev, iz katere si je marsikateri čarodej izrezljal čarobno palico.

Da pa bodo otroci lahko zakuhali svoje prve čarobne napoje, bodisi ljubezenske ali povsem vsakdanje, jim je profesorica Ohrovt predstavila zelišča žajbelj, pelin in rožmarin ter njihovo čarobno vrednost. Da ne pozabimo, mali ljubitelji sage o Harryju Potterju so si ogledali tudi zvezdo med rastlinami, eno in edino Mandragoro, katere korenina ima obliko človeškega telesa, njen napoj pa je imel moč obujati okamenele.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin