Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 10. 2011,
11.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Butan Jigme Khesar Namgyel Wangchuck

Četrtek, 13. 10. 2011, 11.06

8 let

Butan s poroko priljubljenega kralja dobil 21-letno kraljico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Butanski kralj Jigme Khesar Namgyel Wangchuck se je v samostanu iz 17. stoletja poročil z 21-letno študentko Jetsun Pema, ki je ob koncu obreda sprejela tudi krono in sedla na prestol poleg soproga.

Poroka se je odvila v okviru barvite slovesnosti, zaznamovane z bogato budistično kulturo ene najbolj odmaknjenih držav na svetu. Po kratkem očiščevalnem obredu na začetku se je 31-letni kraj z roko v roki s svojo zaročenko odpravil v notranje svetišče samostana. Tam je okoli uro dolg obred poln blagoslovov, poklekov in molitev dosegel vrhunec s tem, ko je nova butanska kraljica sprejela krono. Kraljica se navdušuje nad košarko, slikanjem in lepimi umetnostmi Izbranka kralja, ki je diplomiral na Oxfordu, na prestol pa se je povzpel ob začetku demokracije leta 2008 v Butanu, je sicer hčerka pilota, ki je približno 700.000 prebivalcev Butana očarala s svojo lepoto. Tudi ona je študirala v Londonu, navduševala pa naj bi se nad košarko, slikanjem in lepimi umetnostmi. Poroko so spremljali strogi varnosti ukrepi Celotno dogajanje so spremljali strogi varnosti ukrepi, med drugim so blokirali telefonska omrežja, policija pa je izvajala strog nadzor nad vozili na širšem območju okoli samostana. Tuji dostojanstveniki niso bili povabljeni Med Butanci zelo priljubljen kralj si je želel preproste in tradicionalne poročne slovesnosti. Med drugim na dogodek ni bil povabljen nihče od tujih dostojanstvenikov ali članov kraljevih družin.

Poroko je prenašala državna televizija Poročni obred, ki ga je v živo prenašala državna televizija, pomeni začetek treh dni slovesnosti in proslavljanja veselega dogodka, ki naj bi jih zaznamovali ples, petje in popivanje v mestih in vaseh.

Televizija je v državi dovoljena šele od leta 1999 Butan je ena izmed najbolj odmaknjenih držav na svetu, ki jo med drugim pestijo izjemno slabe prometne povezave. Televizija je v državi dovoljena šele od leta 1999, oblasti pa se močno upirajo množičnemu turizmu. Država je iz absolutne monarhije postala ustavna monarhije leta 2008, ko je Butan sprejel ustavo in izvedel prve parlamentarne volitve.

Ne spreglejte