Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
17. 3. 2014,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

concorde

Ponedeljek, 17. 3. 2014, 13.53

8 let

Bi potovali z nadzvočnim letalom brez oken?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriško podjetje Spike Aerospace je pred kratkim predstavilo koncept nadzvočnega potniškega letala brez oken, ki bi za pot od New Yorka do Londona potrebovalo manj kot štiri ure.

Od tragične nesreče julija 2000, v kateri je umrlo 113 oseb, in dokončne prizemljitve concordov leta 2003 nadzvočni zračni potniški promet stoji, a to bi se utegnilo spremeniti že v nekaj letih, saj je izvirne rešitve predstavilo že nekaj uglednih visokotehnoloških in letalskih podjetij.

Morda najbolj zanimiva je študija letala Spike S-512 bostonske družbe Spike Aerospace. Gre za manjše zasebno potniško letalo z od 12 do 18 sedeži, ki bi potovalo z najvišjo hitrostjo 1,8 macha (skoraj dva tisoč kilometrov na uro – hitrost zvoka znaša slabih 1240 kilometrov na uro). Razdaljo med letališčema Heathrow v Londonu in JFK v New Yorku bi prepotovalo v manj kot štirih urah, posebnost letala S-512 pa je "revolucionaren" trup brez oken.

Zasloni namesto oblakov "Potniki bodo v letalu brez oken veliko bolj sproščeni, saj bodo lahko namesto vedno enakih monotonih prizorov na velikih zaslonih, ki bodo nameščeni vzdolž celotnega trupa letala, opazovali bodisi pomirjujoče prizore narave bodisi vsebine po lastni izbiri, za nameček pa jih nikoli ne bo motilo bleščanje sonca," domnevno superiornost njihovega projekta argumentirajo pri podjetju Spike Aerospace.

Inženirska novost naj bi imela tudi precej praktičnih prednosti – zaradi odsotnosti oken bo površina trupa na zunanji strani veliko bolj ravna, kar bo zmanjšalo trenje in posledično tudi porabo goriva, teža letala pa bo nižja, saj je vgradnja oken vedno pogojena s strukturnimi ojačitvami letalskega trupa.

Kaj pravijo kritiki? Osebe, ki bodo pripravljene potovati z letalom, kot je Spike S-512, se bodo soočile s kar nekaj potecialnimi težavami. V primeru odpovedi tehnologije se lahko zgodi, da bodo potniki ostali v popolni temi, saj ne bodo mogli odpreti oken, morebitna načrtna sabotaža elektronike na krovu letala pa lahko ustvari izvrstne pogoje za teroristične akcije.

Letenje z nadzvočno hitrostjo v zapečateni kovinski cevi visoko nad oblaki bi lahko na potnike vplivalo tudi s fiziološkega vidika. Posamezniki, ki med lokalnimi in medcelinskimi poleti bolehajo za slabostjo, včasih potrebujejo pogled skozi okno, da dobijo občutek, v katero smer so obrnjeni in v katero smer se premikajo. Vse komentarje, ki zadevajo predvsem varnost, naj bi pri Spike Aerospace upoštevali med izdelavo prvega prototipa. "Zadnje, kar si želimo, je še en concorde," so sporočili.

Ne spreglejte