Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
3. 12. 2015,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

zanimivosti Reddit Matic Tomšič

Četrtek, 3. 12. 2015, 14.25

8 let

Ameriški kongres Hitlerja na plano privleče vsaj sedemkrat na mesec

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na forumu Reddit so v eni bolj zanimivih debat razpravljali o dejstvih, ki so slišati tako neverjetno ali izmišljeno, da jim je težko verjeti, pa vendar so resnična. Izpostavljamo nekaj najboljših.

Nintendo je obstajal že v času otomanskega imperija. Japonski razvijalec videoiger Nintendo je bil ustanovljen leta 1889, najprej je proizvajal igralne karte. Otomanski imperij (danes Turčija), ena od svetovnih političnih velesil od 14. do 19. stoletja, je razpadel leta 1922.

Ameriški kongresniki se pri zagovarjanju argumentov ali njihovemu nasprotovanju na Hitlerja oprejo vsaj sedemkrat mesečno. Na spletni strani Capitol Words, kjer je arhiv vseh razprav ameriškega kongresa od leta 1996, je mogoče preveriti, kako pogosto so v kongresu izrečene posamezne besede. Adolfa Hitlerja so kongresniki od leta 1996 omenili 1.770-krat, kar je v povprečju 7,7-krat na mesec. Večkrat se pri argumentiranju na Hitlerja spomnijo republikanci.

80 odstotkov sovjetskih moških, ki so bili rojeni leta 1923, ni dočakalo 23. leta starosti. Ko je Nemčija med drugo svetovno vojno napadla Sovjetsko zvezo, je ta v vojsko vpoklicala praktično vse mlade moške. Čeprav jim je Nemce na koncu vojne uspelo potisniti vse do Berlina, so branitelji utrpeli grozljive izgube. Ruska akademija za znanost je leta 1993 ocenila, da je življenje med drugo svetovno vojno izgubilo 26 milijonov državljanov Sovjetske zveze, od tega približno 8,7 milijona (moških) vojakov.

Skoraj en odstotek vseh odraslih državljanov ZDA je v zaporu. Po podatkih statističnega urada ZDA je bilo v ameriških zaporih ob koncu leta 2014 1,5 milijona ljudi, obsojenih na več kot enoletno bivanje za rešetkami. Skupaj s tistimi, ki prestajajo krajše kazni, ameriški zaporniki predstavljajo skoraj odstotek vseh odraslih državljanov ZDA, pa tudi četrtino vseh zapornikov na svetu.

Med potovanjem iz Norveške v Severno Korejo je mogoče prečkati samo eno državo. In sicer Rusijo. Ta na severozahodu s svojim evropskim delom meji na Norveško in Finsko, na skrajnem jugovzhodu azijskega dela pa na Severno Korejo. Rusko-severnokorejska kopenska meja je dolga 17 kilometrov, morska meja, ki poteka prek Japonskega morja, pa 22 kilometrov.

Dva od treh državljanov ali državljank Avstralije bosta zbolela za eno od oblik kožnega raka. Po podatkih spletnega portala Cancer.org, ki je namenjen osveščanju o rakavih obolenjih, je v Avstraliji kožni rak tako pogost, da bosta za njim do 70. leta starosti zbolela dva od treh Avstralcev. Strokovnjaki to pripisujejo predvsem izpostavljenosti soncu – to naj bi v Avstraliji povzročilo od 95 do 99 odstotkov primerov kožnega raka.

Južnoafriške deklice in mladenke imajo več možnosti, da so posiljene, kot pa da končajo srednjo šolo. V Republiki Južni Afriki je pri mlajši populaciji, predvsem dekletih, mogoče opaziti nizko stopnjo dokončane srednješolske izobrazbe in zelo visoko stopnjo neprijavljenih posilstev, razkriva spletna stran Children Count. Povprečna državljanka Republike Južne Afrike med 7. in 17. letom starosti naj bi tako imela več možnosti, da je posiljena, kot pa da konča srednjo šolo.

Evolucionist Charles Darwin in biolog ter slavni lovec na krokodile Steve Irwin sta bila lastnika iste želve. Želvo Harriet je leta 1835 med obiskom Galapaških otokov s sabo v domačo Anglijo vzel utemeljitelj evolucijske teorije Charles Darwin. Leta 1841 jo je prepeljal v Avstralijo, kjer je ostala do svoje smrti leta 2006. Za Harriet, tretjo najstarejšo želvo vseh časov, je v živalskem vrtu Australia ZOO, ki je bil njeno zadnje domovanje, med drugim skrbel tudi slavni televizijski lovec na krokodile in upravljavec živalskega vrta Steve Irwin.

Vsakič, ko nekdo premeša standardni komplet igralnih kart, najverjetneje ustvari zaporedje, ki ga ni bilo še nikoli. Mogočih različnih zaporedij v standardnem kompletu z 52 igralnimi kartami je vsakič, ko karte nekdo premeša, kar 80658175170943878571660636856403766975289505440883277824000000000000. Mednarodni strokovnjaki za statistiko se strinjajo, da vsakič, ko nekdo premeša standarden komplet igralnih kart, najbrž ustvari zaporedje, ki ga ni bilo še nikoli.

Resnična Pokahontas in William Shakespeare sta umrla v razmaku 11 mesecev na razdalji manj kot 250 kilometrov. Ameriška Indijanka Pokahontas (resnična, ne Disneyjeva), ki se je v začetku 17. stoletja spečala z britanskimi kolonisti na severnoameriški celini, se je leta 1614 poročila z Britancem Johnom Rolfejem in se leta 1616 preselila v Anglijo. Zaradi bolezni je umrla marca 1617 v grofiji Kent južno od Londona. Britanski pesnik in dramaturg William Shakespeare je umrl aprila 1616 v kraju Stratford-upon-Avon severno od Londona.

Netopirji predstavljajo petino vseh vrst sesalcev. Vseh znanih in še živečih vrst sesalcev je približno 5.400, približno 20 odstotkov pa jih odpade na netopirje, ti skupino sesalcev zastopajo z okoli 1.240 vrstami. Več od netopirjev je le še glodavcev, ki predstavljajo približno 40 odstotkov vseh vrst sesalcev.

Obdobje, v katerem je živela Kleopatra, je bližje prvemu pristanku na Luni kot pa gradnji Velike piramide v Gizi. Zadnja faraonka antičnega Egipta, preden je bil ta priključen Rimskemu imperiju, je živela med letoma 69 in 30 pred našim štetjem. Gradnja velike Keopsove piramide v Gizi je potekala med letoma 2580 in 2560 pred našim štetjem oziroma približno 2500 let pred Kleopatro, na Luno pa smo poleteli leta 1969, 2038 let po njenem rojstvu.

Wayne Gretzky in Brent Gretzky imata rekord za največ doseženih točk dveh bratov v severnoameriški hokejski ligi NHL. Brent je v svoji karieri dosegel štiri točke. Igralec hokeja točko prejme za dosežen gol ali podajo za gol. Brent Gretzky je v svoji karieri profesionalnega hokejista v ligi NHL dosegel štiri točke. Wayne Gretzky, nosilec 60 rekordov lige NHL v točkovanju, golih in zmagah ter verjetno najboljši hokejist vseh časov, je samo v rednih delih sezon (brez izločilnih bojev) dosegel kar 2.857 točk. O tem, za kakšen dosežek gre, ogromno pove dejstvo, da bi bil Wayne najuspešnejši hokejist lige NHL po točkah, tudi če v karieri ne bi zabil niti enega gola. Zbral je namreč kar 1.963 podaj za gol, drugi najuspešnejši igralec, Mark Messier, pa se je ustavil pri skupnih 1.887 točkah.

Vir

Ne spreglejte