Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
11. 12. 2014,
10.46

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

laser ameriška vojska Matic Tomšič

Četrtek, 11. 12. 2014, 10.46

1 leto, 1 mesec

Ameriška vojska: Lasersko orožje ni več znanstvena fantastika (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriška mornarica je v Perzijskem zalivu ob obali Irana uspešno demonstrirala uničevalno moč in izjemno natančno merjenje laserskega orožja, ki naj bi bilo "pripravljeno na boj".

Laserski top, ki je nameščen na ameriški vojaški ladji USS Ponce, je s 30 kilovati kar 30-milijonkrat močnejši od običajnega laserskega kazalnika. Moč žarka je mogoče uravnavati, kar pomeni, da lahko orožje svoje tarče zgolj onesposobi ali poškoduje (še posebej učinkovit je pri sabotaži elektronskih instrumentov), lahko pa jih seveda tudi popolnoma zradira. Laser pri tem ni le temeljit, temveč tudi izredno natančen, piše The Guardian.

Mornarica ZDA je med demonstracijo zmogljivosti laserskega orožja najprej uničila vodeno raketo, nameščeno na premikajoč se gliser, pri čemer plovilo ni bilo poškodovano, nato pa se lotila še brezpilotnega letala. To je laser v letu pri polni hitrosti najprej onesposobil, nato pa še poskrbel, da je izginilo z radarja.

"Testiranja smo že davno končali, laser je pripravljen na boj" Med prikazom zmogljivosti laserskega orožja so predstavniki ameriške mornarice posebej izpostavili dejstvo, da vaja v Perzijskem zalivu ni bila namenjena preizkušanju prototipa, temveč uničevalne sile, ki jo lahko že jutri pošljejo v akcijo. "Testiranja so končana, zadeva deluje," je v izjavi za javnost, objavljeni na spletni strani ameriške mornarice, povedal admiral Matthew Klunder.

Laserja mornarica še ni uporabila med bojem, a Klunder zatrjuje, da je orožje na tovrstno situacijo popolnoma pripravljeno. "Če bo treba naše plovilo pred sovražnikom ubraniti že danes, bomo pri tem uporabili laser. Kapitan ladje USS Ponce ima pooblastilo, da v primeru tovrstne grožnje zapreže vsa razpoložljiva orožja, tudi laserskega."

Z laserjem bi znali streljati vsi, ki si lastijo Playstation ali Xbox Pripadniki mornarice, ki upravljajo z laserskim orožjem, pri tem uporabljajo poseben nadzorni vmesnik, ki je zelo podoben igralnim ploščkom konzol Playstation in Xbox. Pri merjenju na oddaljene tarče naj bi zato blesteli vojaki, ki si prosti čas krajšajo z igrami, še piše The Guardian. Bojne ladje laser še ne more naluknjati, je pa zato precej poceni Poglavitna prednost laserja v primerjavi s konvencionalnim orožjem so razmeroma nizki stroški pritiskanja na sprožilec. Admiral Klunder pravi, da lahko ena izstreljena vodena raketa z bojno glavo mornarico stane tudi dva milijona ameriških dolarjev (dober milijon in pol evrov), cena elektrike, potrebne za en strel z laserskim orožjem, pa naj bi znašala vsega 59 dolarskih centov. Namestitev laserskega sistema (krajše LaWS), ki vključuje top, generator električne energije, hladilno infrastrukturo in nadzorno postajo, na USS Ponce naj bi sicer stala približno 40 milijonov dolarjev (32 milijonov evrov). V mornarici so prepričani, da bodo stroški ob morebitnem začetku serijske proizvodnje laserskega orožja občutno padli. Vsi laserji, sploh tisti, nameščeni na letalonosilkah na jedrski pogon, sicer ne bodo potrebovali lastnega vira energije.

Lasersko orožje trenutno še ni dovolj zmogljivo za udeležbo v morskih bitkah, oklep večjih bojnih ladij in frigat je zanj še prevelik zalogaj. So pa iz ameriške mornarice že sporočili, da je v razvoju naprednejša različica laserja, ki bo s 150 kilovati kar petkrat bolj zmogljiva od enote na USS Ponce.

Ne spreglejte