Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
16. 4. 2015,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Airbus letalski promet

Četrtek, 16. 4. 2015, 12.34

8 let

Airbus razmišlja o ožjih sedežih v ekonomskem razredu letala A380

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letalske družbe so pod pritiskom čim gospodarnejšega poslovanja. Airbus jim bo prisluhnil z možnostjo, da natlačijo več ljudi v enak prostor ekonomskega razreda.

Vsakdo, ki je kdaj letel na čezoceanskem poletu v ekonomskem razredu, se gotovo spomni, kako si je tiste dolge ure želel, da bi imel ob sebi ali pred seboj vsaj še nekaj centimetrov več prostora. Ne le zaradi udobja, temveč predvsem zaradi zagotavljanja osnovnih pogojev za ohranitev normalnega počutja.

Toda letalskim družbam pa je v teh časih verjetno bolj kot udobje najbolj varčnih potnikov pomembno, da se jim računica čim bolj izide kljub stroškovnim pritiskom in konkurenci z ene strani in pričakovanjem večine potnikov po čim ugodnejši prevoznini na drugi strani. Postavili bi še enajsti sedež v vrsto Očitno bolj s posluhom za letalske družbe kot za potnike, ki niso pripravljeni odšteti premoženja za letalsko vozovnico, je proizvajalec letal Airbus na sejmu Aircraft Interiors Expo v Hamburgu te dni predstavil možnost, da v svojem največjem letalu A380 potnike v najnižjem cenovnem razredu "razveseli" z idejo o prenovljeni konfiguraciji ekonomskega razreda. Tako bi namesto dozdajšnjih deset sedežev v posamezni vrsti lahko stisnili še enega, enajstega, in sicer tako, da bi med prehodoma namesto štirih sedežev postavili kar pet.

Medtem ko si tisti, ki so pripravljeni odšteti bistveno višje zneske za poslovni ali celo prvi razred, lahko privoščijo udobje in razvade, primerljive hotelskim petim zvezdicam, ameriški regulator zračnega prometa ugotavlja, da bi omenjene spremembe, natančneje krčenje prostora, potnikom lahko že ogrozile zdravje in varnost med poletom, zlasti v primeru morebitnih izrednih dogodkov. Ponekod so sedeži že zdaj ožji Nemško-francoski proizvajalec Airbus bo možnost konfiguracije z 11 sedeži v vrsti ponujal naročnikom kot izbirno možnost od leta 2017. V tej novi konfiguraciji bo širina posameznega sedeža 45 centimetrov, kar je še vedno 2,5 centimetra več, kot so široki sedeži na nizkocenovnem prevozniku Ryanair, so zapisali na portalu Mashable. Že, ampak poleti z Ryanairom trajajo največ tri ure, medtem ko je A380 namenjen čezoceanskim poletom, ki lahko trajajo najmanj dvakrat toliko, neredko veliko več.

Ali bo ameriški proizvajalec letal Boeing sledil in tudi on ponudil "racionalnejšo" izvedbo potniškega prostora, še ni znano. Vse kaže, da bodo najcenejše letalske vozovnice postopoma le postale privilegij tistih s skromnejšimi merami.

Ne spreglejte