Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
27. 8. 2015,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

štipendije

Četrtek, 27. 8. 2015, 8.35

8 let

Zaradi razveljavljenega razpisa zamude pri izplačevanju štipendij (video)

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zaradi zapletov z nedelovanjem spletne strani sklada za razvoj kadrov in štipendije je razpis za štipendije za deficitarne poklice razveljavljen, nov bo objavljen prihodnji petek.

V ponedeljek je na Javnem skladu za razvoj kadrov in štipendije zavladala prava panika. Ko so na spletni strani objavili razpis in vlogo za štipendije za deficitarne poklice, je bilo na strani v samo dveh urah več kot 30 tisoč vpogledov. Stran se je zaradi tega sesula in tako dijaki, ki niso iz Ljubljane, niso mogli niti do vloge, kaj šele, da bi jo oddali.

Kljub temu so samo v prvih dveh urah fizično in po pošti prejeli več kot 1.400 vlog, do danes pa več kot šest tisoč. Na voljo je sicer le tisoč štipendij v vrednosti sto evrov mesečno, podeljevali pa jih bodo po načelu kdor prej pride, prej melje. Niso pričakovali tako velikega navala

"Na razpis smo se dobro pripravili, a tako velikega navala nismo pričakovali," je dejal direktor sklada Franci Pristovšek in se hkrati opravičil vsem prizadetim.

Za nastale zaplete se je že zjutraj prek Twitterja opravičila tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak in sporočila, da bo razpis razveljavljen, prihodnji teden pa bodo objavili novega.

Osnovna napaka je bila, da je bil razpis in s tem tudi vloga objavljena isti dan, kot je bila že mogoča oddaja vloge, ko se je sesula spletna stran, pa so bili kandidati glede dostopa v neenakem položaju, je pojasnila ministrica.

Dan objave in dan oddaje tokrat ločena Razpis bo tako ponovno objavljen prihodnji petek, 4. septembra, ko bo mogoče na spletni strani sklada in fizično na sedežu sklada prevzeti vlogo. Za izpolnjevanje bodo imeli kandidati tokrat na voljo teden dni časa, saj bo vlogo mogoče oddati od petka, 11. septembra. Vloge bodo tudi tokrat obravnavali glede na čas oddaje, pri čemer bodo imeli prednost dijaki, vpisani v prvi letnik. Na programe za deficitarne poklice je sicer v vse štiri letnike skupaj vpisanih okoli 16 tisoč dijakov.

Zaradi ponovitve razpisa se bo tudi zamaknilo prvo izplačilo štipendij. Dijaki, ki bodo izbrani, lahko prvo nakazilo na svoj račun pričakujejo šele konec leta.

Kljub velikemu zanimanju za te štipendije bodo zaradi omejenih sredstev tudi v prihodnjih letih podelili le tisoč štipendij. Ob tem ministrica opozarja, da so na voljo tudi kadrovske štipendije, ki ostajajo nepodeljene.

Prihodnje leto spremembe Kljub kaosu, ki je nastal v ponedeljek, večjih sprememb v tako kratkem času ne morejo sprejeti. Je pa ministrica večje spremembe štipendijske politike napovedala za prihodnje leto.

Za prihodnje šolsko leto bodo štipendije za deficitarne poklice razpisane že januarja, pred informativnimi dnevi in vpisi, s čimer želijo doseči osnovni namen – spodbuditi učence, da vpišejo programe za deficitarne poklice.

Ne spreglejte