Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 3. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

služba razgovor Moja služba

Četrtek, 30. 3. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

To so vprašanja, ki jih lahko pričakujete na razgovoru za službo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
razgovor za službo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

So vas na razgovoru za službo vprašali, kaj bi bili, če bi bili žival, vi pa ste prebledeli, ker tega vprašanja niste pričakovali?

V podjetje, kjer si zares želite delati, ste prišli na razgovor za službo. Delodajalec oziroma kadrovik vam bo postavil nekaj vprašanj, od vaših odgovorov pa je odvisno, ali boste prepričali sogovornika in dobili službo ali bo to uspelo nekomu drugemu.

Deset vprašanj, na katera se lahko pripravite

Vprašanja se od podjetja do podjetja, od panoge do panoge in od enega delovnega mesta do drugega razlikujejo, pa vendar vam bodo delodajalci v osnovi postavil enaka. Preverite, katerih deset vprašanj se najpogosteje pojavlja na razgovoru za službo in kako odgovoriti nanje ter kako se pripraviti na intervju v slovenskem podjetju.

1. Zakaj ste zapustili prejšnje delovno mesto?

Čeprav delovno mesto, kjer ste delali do zdaj, zapuščate zaradi slabih izkušenj ali odnosov z delodajalcem oz. sodelavci, tega v intervjuju za novo delovno mesto ne razkrijte. Vašega bodočega delodajalca preteklost ne zanima. Želi vedeti, kako se boste obnesli v novem delovnem okolju. Najboljši odgovor na to vprašanje je, da iščete nove izzive in da se vam izbrano podjetje zdi najboljše za to, da razvijte svoje potenciale.

So vas v prejšnji službi odpustili ali si želite le nove izzive? Delodajalca bo gotovo zanimal odgovor na to vprašanje. | Foto: Thinkstock So vas v prejšnji službi odpustili ali si želite le nove izzive? Delodajalca bo gotovo zanimal odgovor na to vprašanje. Foto: Thinkstock

2. Kje se vidite čez pet let?

Odgovor na to vprašanje ni preprost. Sploh mlade generacije, zlasti milenijci (rojeni v 80. in 90. letih), bodo na to vprašanje težko odgovorile, saj je za njih značilno, da ves čas iščejo nove izzive, zaradi česar tudi pogosto menjujejo službe. Večina delodajalcev od novega sodelavca pričakuje, da bo z njimi ostal dlje časa in da jih ne bo zapustil, ko bo pridobil nova znanja. Pravilnega odgovora na to vprašanje torej ni, je pa dobro, če v svojo vizijo vključite podjetje, za katerega kandidirate.

3. Katere so vaše najšibkejše in katere najmočnejše točke?

Delodajalec skuša s tem vprašanjem preveriti vašo iskrenost in to, koliko samorefleksije premorete. Priznajte si, popolnih delavcev ni, vsi kdaj naredimo kakšno napako. Če boste novemu delodajalcu povedali, da ste odlični in da napak ne delate, se vam lahko to pozneje, ko boste naleteli na oviro pri delu, maščuje. Če boste iskreni in na primer povedali, da niste najboljši pri javnem nastopanju, a se trudite, pa bo delodajalec videl, da se zavedate svojih šibkih točk in jih skušate odpraviti. Tudi pri navajanju superlativov bodite nekoliko zadržani, saj ste lahko videti preveč samozavestni. Vsi vemo, da se takšni delavci ne ujamemo dobro s kolektivom.

4. Kakšno plačo pričakujete?

To je eno tistih vprašanj, ki večino kandidatov spravi v zadrego, sploh če ste na začetku delovne kariere. Prav gotov ni pametno, da v odgovoru navedete nadpovprečno visok znesek, saj boste s tem odvrnili delodajalca. Prav tako se ne spustite preveč nizko, saj bi to utegnilo pomeniti, da svojega dela ne cenite dovolj ali da se boste pustili izkoriščati. Pred razgovorom za službo se pozanimajte, kakšne so plače v panogi, za katero se prijavljate, na razgovoru pa razčistite, ali govorite o neto ali bruto znesku.

Če delodajalec od vas pričakuje visoko izobrazbo in številne veščine, v zameno pa vam ponuja minimalno plačo (570 evrov neto), službo brez slabe vesti zavrnite. Cenite se! | Foto: Thinkstock Če delodajalec od vas pričakuje visoko izobrazbo in številne veščine, v zameno pa vam ponuja minimalno plačo (570 evrov neto), službo brez slabe vesti zavrnite. Cenite se! Foto: Thinkstock

5. Zakaj si želite to službo?

Preden odidete na razgovor, si poglejte oglas za prosto delovno mesto, ki ga je objavilo podjetje. Delodajalcu razložite, da izpolnjujete vse kriterije, ki so navedeni, in da bi vas delovne naloge, ki jih bo opravljal novi sodelavec, izpopolnjevale. Omenite tudi, zakaj želite delati za to podjetje in da je vaša vizija enaka kot vizija delodajalca.

6. Zakaj menite, da ste boljši od drugih kandidatov?

Najpomembnejše je, da ne kritizirate drugih kandidatov, tudi če jih poznate in veste, da za razpisano delovno mesto niso najprimernejši. V intervjuju izpostavite zlasti svoje veščine in kako bi te koristile podjetju. Delodajalcu povejte, da ste pripravljeni na učenje, če se bo izkazalo, da katere od zadev ne znate. Poudarite tudi, da ste pripravljeni poprijeti za drugo delo, ki sicer ni v vaši pristojnosti.

7. Če bi bili žival, kaj bi bili?

Ne samo v ZDA, tudi v Sloveniji se kadroviki v zadnjih letih odločajo za nekoliko nenavadna vprašanja. Eno od najpogostejših, ki jih boste zasledili na razgovorih v Sloveniji, je gotovo izbira živali. Napačnega odgovora tukaj ni, boste pa prav gotovo dobili dodatne točke, če boste navedli žival, ki je znana po dobrih vrlinah, na primer lojalnosti ali hitrosti. Vsaka žival tudi ni najboljša izbira za vsako panogo oziroma delovno mesto.

Kakšne signale boste dali delodajalcu, če mu boste povedali, da bi bili lev? | Foto: Thinkstock Kakšne signale boste dali delodajalcu, če mu boste povedali, da bi bili lev? Foto: Thinkstock

8. Načrtujete otroke?

Na razgovoru za službo lahko negativno presenetijo tudi delodajalci, ko kandidatom postavljajo vprašanja, ki jih ne bi smeli. Načrtujete otroke, kakšne veroizpovedi ste, kakšno je vaše politično prepričanje, ste član sindikata, kakšen avtomobil vozite? Vse to so vprašanja, na katera vam ni treba odgovoriti, saj zakon to prepoveduje. Vsekakor so mogoče tudi izjeme, če delodajalec dokaže, da so pri zaposlitvi za neko delovno mesto pomembne tudi osebne okoliščine oziroma lastnosti. Kandidati za kabinsko osebje na letalu morajo na primer dosegati določeno višino, da lahko normalno opravljajo svoje delo na letalu (zapirajo kabine za prtljago). O prepovedanih vprašanjih na razgovorih smo že pisali.

9. Kdaj lahko začnete delati?

Če nimate službe, je najboljši odgovor delodajalcu na to vprašanje takoj oziroma ko boste želeli. Če službo že imate, je bolje, da ste odkriti in potencialnemu delodajalcu to poveste. Upoštevajte, da imate v stari službi odpovedni rok oz. druge pogodbene obveznosti. Če si vas novi delodajalec res želi, bo na vas počakal.

10. Imate kakšno vprašanje za nas?

Večina delodajalcev vas bo ob koncu intervjuja vprašala, ali imate tudi vi kakšno vprašanje. Najslabši odgovor na to je "ne". S tem boste pokazali, da v intervju niste vložili dovolj truda in da vas sogovornik oziroma podjetje ne zanima. Pred razgovorom se zato pozanimajte o podjetju, poglejte si njegovo strukturo, preučite panogo, kamor se prijavljate. Iz vaših vprašanj naj bo razvidno, da poznate širšo sliko in da verjamete v prihodnost podjetja.

Kaj na razgovoru zanima slovenske delodajalce?

Krka podjetje | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše "Pri izbiranju ustreznih kandidatov za posamezno delovno mesto so vsekakor najpomembnejši podatki o izobrazbi in delovnih izkušnjah za iskano zaposlitev, zgoščena vsebinska informacija o konkretnih delih, ki jih je kandidat že opravljal, ter dodatnih znanjih in izkušnjah, ki si jih je pridobil v izobraževalnem in delovnem procesu, pa tudi informacija o pričakovanjih oz. želenem področju dela," so nam povedali v novomeški Krki.

Kot so dodali, je vsekakor zaželeno, da predstavitev iskalca zaposlitve vključuje tudi osebno noto, iz katere lahko razberejo vrednote in cilje njegove zaposlitve.

Kdo ima največ možnosti za zaposlitev v Krki

V farmacevtskem podjetju se srečujejo z različnimi kandidati, ki se odvisno od razpisanih prostih delovnih mest ne razlikujejo samo po stopnji izobrazbe, temveč tudi po izkušnjah, znanju, sposobnostih in osebnostnih lastnosti. Kandidati, ki izkažejo znanja, zahtevana za prosto delovno mesto, poleg tega pa kažejo proaktivnost, fleksibilnost, odgovornost in zanesljivost, imajo prav gotovo več možnosti, da bodo dobili delo.

Na vprašanja dajte konkretne odgovore

"V Krki cenimo izkazano motivacijo za delo, ki se odraža v tem, da so iskalci zaposlitve na razgovor pripravljeni, da na konkretna vprašanja konkretno odgovarjajo, da poznajo naše podjetje in naše izdelke ter da zastavljajo vprašanja, povezana z delom, za katero se zanimajo," dodajajo.

Prav tako je pomembno, da se kandidati za delo oziroma zaposlitev prepoznajo v njihovih vrednotah (hitrost, fleksibilnost, partnerstvo, zaupanje, kreativnost, učinkovitost), da vanje verjamejo in jih živijo v svojem delovnem vsakdanu. "Med izbirnim postopkom si prizadevamo odkriti njihove potenciale, zato jim omogočimo, da predstavijo svoja znanja, izkušnje ter lastne karierne cilje in ambicije," so nam še povedali v Krki.

Ne spreglejte