Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Petek,
3. 7. 2015,
11.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prijava razgovor

Petek, 3. 7. 2015, 11.49

7 let, 2 meseca

Poslal sem prošnjo. Naj delodajalca še pokličem ali ne?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Je dovolj, če pošljem prijavo na razpisano prosto delovno mesto in samo počakam, da dobim odgovor delodajalca? Žal danes to ni več dovolj.

Našli ste primeren zaposlitveni oglas, napisali prijavo s spremnim pismom in življenjepisom ter jo poslali. Kaj zdaj? Boste čakali, da vam delodajalec odgovori, vas povabi na razgovor ali zavrne vašo prošnjo? Lahko se zgodi, da v primeru zavrnitve odgovora sploh ne boste dobili, ker je delodajalec dobil, na primer, 400 prijav za eno samo mesto.

Kaj pomeni aktivno iskanje zaposlitve? Kaj je torej manjkalo? Večina iskalcev zaposlitve meni, da je zgoraj opisani postopek dovolj, "potem pa prejemamo ogorčene kritike, da delodajalci niti ne sporočijo svojih odločitev", razlaga kadrovska svetovalka Maja Radišek iz agencije MojeDelo.com.

Vloga iskalca zaposlitve mora biti v času pomanjkanja prostih delovnih mest še posebej aktivna. To pomeni: - usmerjeno komunikacijo z delodajalci z razpisanimi prostimi delovnimi mesti - preučevanje podjetij, kjer bi delali, - mreženje, - prodajanje svojih znanj, veščin in izkušenj.

Iskalci, bodite prodajalci Radiškova opozarja, da je iskanje zaposlitve postalo prodaja, kar pa je dolg proces, v katerem ne manjka niti zavrnitev in argumentov proti. Službo dobi le najboljši prodajalec oziroma iskalec, ki bo poslal primeren in personaliziran življenjepis.

"Pomembno je, da tako kot pri prodaji tudi pri prijavi napovemo svoj naslednji korak, zato ni nič narobe, če nekaj dni pozneje preverimo, ali je naša prijava prispela v prave roke, ali so jo že obravnavali, ali obstaja možnost, da se predstavimo v živo. Le vztrajen prodajalec bo prodal svoj izdelek in le vztrajen iskalec bo prišel do zaposlitve."

Pokličite! A kaj povedati? Da je po poslani prijavi povsem primerno v nekaj dneh poklicati delodajalca oz. kadrovika, se strinja tudi kadrovska svetovalka iz podjetja Kadis Martina Gerbec. "Tudi sama namreč vsak dan prebiram na stotine prijav in med 350 prijavami pokliče le deset iskalcev zaposlitve. Pri teh ljudeh verjameš, da imajo večjo motivacijo in so zaradi tega pripravljeni stopiti iz množice."

Gerbečeva pravi, da si imena iskalcev, ki pokličejo, zapiše, ob prebiranju njihove prijave pa je bistveno bolj pozorna, in če kandidat ustreza pogojem razpisa, ga tudi z veseljem povabi na razgovor in osebno spozna.

A samo pozdrav z vprašanem, ali ste dobili mojo prijavo, ne bo dovolj, pravi Martina Gerbec. Dve minuti telefonskega pogovora naj iskalec izkoristi za to, da po pozdravu pove, da je poslal prošnjo, na kratko pojasni, zakaj si te službe želi, ter izpostavi svoje ključne kompetence in izkušnje. "Seveda lahko iskalci naletijo tudi na neprijazne kadrovike, ki nimajo časa za take klice. A vseeno naj jih to ne ustavi, da v prihodnje, ko se prijavljajo na delo, ne bi poklicali delodajalca," dodaja Martina Gerbec.

Zahvala po razgovoru: da ali ne? Nekateri kadrovski svetovalci pravijo tudi, da je lepo, če kandidati po razgovoru pošljejo zahvalo, ker so se imeli priložnost osebno predstaviti, in še enkrat povedo, zakaj menijo, da so res primeren kandidat.

A svetovalka iz Kadisa pravi, da tega ne bi svetovala po vsakem razgovoru. "Ko čutite, da je bil razgovor res dober, da ste se s kadrovikom oz. delodajalcem ujeli, da spadate v to podjetje, bo iskrena zahvala res dobrodošla. A naj bo res iskrena in brez osladnih besed, kajti v nasprotnem primeru lahko dosežete tudi nasproten učinek."

Ne spreglejte