Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
13. 1. 2016,
16.32

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

Zavod za zaposlovanje služba delo napredovanje brezposelnost zaposleni

Sreda, 13. 1. 2016, 16.32

4 leta, 10 mesecev

Letos bo največ zaposlitvenih priložnosti za tehnične poklice

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Postopno okrevanje slovenskega gospodarstva spremlja tudi rast zaposlovanja in vse manj brezposelnih. Tudi napovedi za letos ostajajo optimistične. Največ priložnosti bodo dobili tehnični kadri.

Konec decembra je bilo v Sloveniji registriranih 113 tisoč brezposelnih. Ker se je številnim iztekla zaposlitev za določen čas in zaradi skromnejšega zaposlovanja konec leta se je brezposelnost decembra povečala najbolj v letu 2015, a je vseeno ostala pet odstotkov nižja kot decembra 2014.

Lani se je zaposlilo 71 tisoč brezposelnih oseb, ki so bili v povprečju stari 37 let.

Strmo povečanje novih služb v lanskem letu Da je bilo lansko leto za iskalce zaposlitve res izjemno, pove Tilen Prah iz kadrovske agencije Kariera.

"Predvsem izvozniki so poskrbeli, da se je število novih zaposlitev povečevalo eksponentno. Tudi večja slovenska proizvodna ter izvozno usmerjena podjetja so povečevala prihodke, kar pomeni, da so tudi njihovi dobavitelji ter manjša podjetja občutili to rast," pojasnjuje Prah, ki za letos napoveduje rahlo umiritev tega trenda.

Vzrok upočasnjevanja rasti zaposlovanja Prah vidi v nekaterih odmevnih prevzemih slovenskih podjetij v preteklih letih, ki se še vedno ukvarjajo z optimizacijo poslovanja. To pomeni, da pregledujejo število zaposlenih, sinergijske učinke združevanja ter optimizirajo tako različne službe kot število zaposlenih.

Optimizacija poslovanja se kaže v dodatnem zagonu za še večjo rast "Po teh prevzemih se v veliki večini na kratek rok pojavlja optimizacija poslovanja, ki se potem kaže v dodatnem zagonu za še večjo rast. Trenutno je večina prevzetih podjetij v tej prvi fazi. Velik del izvoznikov deluje v avtomobilski branži, ki sicer dosega rezultate, primerljive s tistimi pred krizo, hkrati pa se avtomobilski trg močno konsolidira, proizvodnja se spet seli v Evropo oziroma njeno periferijo, nemška avtomobilska proizvodnja dosega rekordne rezultate. To občutijo tudi vsi dobavitelji v Sloveniji, kar se pozna na zaposlovanju v teh podjetjih," pravi izvršni direktor v Karieri.

Povpraševanje se bo zaradi vsesplošnega stanja in povečevanja prepoznavnosti Slovenije kot turistične destinacije povečalo tudi v gostinstvu in turizmu. Na drugi strani se zaradi konsolidacije bančnega sektorja zmanjšuje število zaposlenih v bančnem sektorju, še opozarja Prah.

Letos do štiri tisoč novih delovnih mest Urad za makroekonomske napovedi in razvoj (Umar) za letos napoveduje nadaljnjo rast zaposlenosti in zmanjševanje brezposelnosti. Po ocenah Zavoda za zaposlovanje naj bi se brezposelnost konec letošnjega leta gibala okoli 107 tisoč oseb.

Ugodna gibanja, 0,6-odstotno rast zaposlenosti, napovedujejo tudi delodajalci. "V prvi polovici leta 2016 naj bi se najbolj povečalo število zaposlenih v predelovalnih dejavnostih, trgovini, prometu in skladiščenju, gostinstvu, strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, dejavnosti javne uprave in obrambe ter v zdravstvu in socialnem varstvu.

Največjo rast števila zaposlenih predvidevajo delodajalci iz drugih raznovrstnih dejavnosti, kamor se uvrščajo tudi zaposlovalne dejavnosti. Odprlo naj bi se od tri tisoč do štiri tisoč novih delovnih mest," pojasnjujejo na zavodu za zaposlovanje.

Še vedno občutno več brezposelnih kot pred krizo Ekonomist Anže Burger napoveduje, da se bo okrevanje na trgu dela letos nadaljevalo, število brezposelnih pa bo postopoma padlo na okrog sto tisoč. A kot poudarja, je to še vedno visoko nad številom brezposelnih pred krizo (okrog 60 tisoč).

Nadaljevanje pozitivnega trenda iz lanskega leta opaža tudi direktor kadrovske agencije Naton Brane Parazajda. "V dobrem letu dni nismo zasledili prav nobenega zatišja, zadeve se prav lepo nadaljujejo. Nadaljnje okrevanje gospodarstva bo za seboj potegnilo tudi nova delovna mesta," je prepričan Parazajda, ki za konec leta napoveduje manj kot sto tisoč iskalcev zaposlitve.

Najbolj zaželeni bodo tehnični poklici Še vedno bodo najbolj iskani tehnični profili delavcev. Mednje spadajo tako strojni in razvojni inženirji kot tudi CNC-operaterji, varilci, brusilci, orodjarji …

"Delodajalci iščejo delavce, ki znajo delati z glavo in rokami. Danes je izjemno težko dobiti dobre inženirje, saj so praktično vsi zaposleni. Ker gre za deficitarne poklice, so zanje delodajalci pripravljeni plačati več. Starost pri tem ne igra nobene vloge," pojasnjuje Parazajda.

Tudi izvršni direktor iz kadrovske agencije Kariera največ zaposlitev napoveduje v proizvodnji, kjer bodo podjetja iskala strojnike in električarje. Iskani bodo tudi strojni in elektro inženirji, farmacevti, kemiki, zdravniki in prodajni zastopniki za tujino.

"Z vidika znanj, izkušenj in izobrazbe so najbolj iskani delavci stari med 25 in 45 let," pravi Prah.

Po podatkih zavoda za zaposlovanje trenutno iščejo predvsem varilce, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, orodjarje, prodajalce, zidarje, komercialne zastopnike za prodajo, kuharje, strugarje, čistilce, strežnike in gospodinjske pomočnike.

Največ bodo zaposlovali v avtomobilski panogi Največ povpraševanja po tehničnih profilih Parazajda pričakuje iz regij, kjer delujejo zdrava podjetja, ki so večinoma povezana z avtomobilsko panogo. To je predvsem Severna Primorska, okolica Ljubljane z Gorenjsko in Dolenjska.

Kaj morajo narediti brezposelni? "Službo bodo dobili tisti, ki iščejo delo, ne tisti, ki iščejo službo. Karkoli v življenju počneš, to delaj z veseljem. Le tako bo delo opravljeno nadpovprečno dobro. Za to morajo biti iskalci zaposlitve bolj samokritični in imeti višje postavljene standarde. S tem bodo avtomatično naredili več in bolje od svojih konkurentov," svetuje Parazajda.

Prah pa brezposelnim pri iskanju prve službe svetuje, naj ne bodo izbirčni. "Prvo delo je učenje in ne nagrada za končano šolo. Ta pride po letih angažiranja in učenja na delovnem mestu. Če iščete zaposlitev, ker ste ostali brez nje, bodite vztrajni. Ko oddate prošnjo, pokličite na podjetje in vprašajte, ali so prošnjo dobili, potem pokličite še enkrat, ali vas nameravajo povabiti na razgovor. To naredi manj kot en odstotek iskalcev. Na ta način boste izstopili iz množice in si lažje omogočili razgovor," sklene Prah.

Ne spreglejte