Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Torek,
15. 12. 2015,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

ZDA tujina varovanje otrok delo

Torek, 15. 12. 2015, 14.09

8 let

Leto dni v tujini, skoraj deset tisoč evrov zaslužka, potovanje in znanje

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Si mlad in te zanima delo v tujini, a nimaš posebnih referenc, izkušenj in izobrazbe? Si želiš pridobiti nekaj dodatne izobrazbe in izpopolniti jezikovno znanje? Potem izkoristi priložnost au pair.

Au pair je francoski izraz, ki pomeni "biti enak", a se ga v mednarodni rabi večinoma uporablja za obliko varovanja otrok, ki ga opravljajo mlajše osebe iz tujine, in sicer v zameno za brezplačno bivanje in prehrano ter nekaj žepnine. Običajno se za take oblike dela odločijo dekleta, a vrata fantom niso zaprta.

Varuška, ki postane nova družinska članica Posameznik, ki postane au pair, skrbi za otroke, jih vozi v šolo in na obšolske dejavnosti, jim pomaga pri domačih nalogah in učenju, pri predšolskih otrocih pa srbi za dnevno varstvo in vzgojo. Poleg tega pomaga pri manjših gospodinjskih opravilih in kuhanju.

Delo običajno zajema od 20 do 45 ur tedensko, vsak pa je prost najmanj en dan in pol vsak teden, dobi prost konec tedna enkrat mesečno in dva tedna plačanih počitnic v vsem letu.

Razlika v primerjavi z običajno varuško je v tem, da au pair stanuje pri družini in tako začasno postane njen družinski član.

Iskanje prek spleta ali agencije? Au pair varuške iščejo družine po vsem svetu, večinoma pa po njih povprašujejo v ZDA, Veliki Britaniji, na Irskem, v Španiji, Franciji, Belgiji in Švici. Za večino držav je družine mogoče najti že prek različnih spletnih strani, medtem ko je v ZDA mogoče priti le prek agencije.

Pa tudi sicer je prek agencije precej bolj varno, poudarja Boštjan Gasser iz agencije New Intelligence Slovenija. Ta v Sloveniji zastopa agencijo Intrax, ki jo je potrdilo ameriško zunanje ministrstvo in ki v San Franciscu deluje že 26 let.

"Zaradi pomanjkanja informacij in da bi se izognili stroškom, ki jih je treba plačati agenciji, se dekleta in fantje pogosto odločajo za iskanje družin prek spleta, kar pa je zelo tvegano," pravi Gasser. Tako lahko pride do precej neskladij, slabega ujemanja z družino, nerednega plačevanja, čezmernega in nedorečenega dela.

V ZDA hkrati tudi priložnost za izobraževanje na univerzi Gasser poudarja, da pri njihovi agenciji poskrbijo, da se au pair kandidati in družine med seboj najprej dobro spoznajo prek več spletnih razgovorov. "Trenutno imamo en primer. Oseba je imela že tri razgovore, najprej z mamo, potem z očetom, nato še z otrokom, zdaj pa je v postopku odločanja, ali jo bodo izbrali."

Udeležencem programa vodijo celoten postopek, podpirajo pa jih tudi v času udeležbe v programu. Udeleženci programa morajo za to odšteti 900 dolarjev (819 evrov), v kar so vključeni letalska vozovnica, uvajanje na au pair akademiji v ZDA, zdravstveno zavarovanje in možnost enomesečnega potovanja po končanem delu.

Program traja eno leto z možnostjo podaljšanja za največ eno leto, v tem času pa se poleg 200 dolarjev (182 evrov, kar je približno deset tisoč dolarjev oz. dobrih devet tisoč evrov na leto) tedenske žepnine udeležijo tudi izobraževalnega programa na najbližji univerzi po lastni izbiri.

Ne gre zgolj za zaslužek, temveč odlično in nepozabno izkušnjo Vendar zaslužek običajno ni vse, kar udeleženci takšnih programov iščejo. "Sam menim, da je to nepozabna življenjska izkušnja, ki ti omogoči spoznavanje kulture in načina življenja v tuji državi, potovanja, sklepanje novih prijateljstev, izpopolnjevanje jezikovnega znanja in akademsko izobraževanje," poudarja Gasser.

Podobnega mnenja je tudi 24-letna Sabrina Ferlin, ki je kot au pair v New Jerseyju že skoraj dve leti in se v domovino vrača prav konec tega tedna. Kot pravi, je to super izkušnja, ki je ne bi zamenjala za nič na svetu in bi jo, če bi lahko, z veseljem ponovila. Dodaja, da je, čeprav je njena izkušnja pozitivna, vse zelo odvisno od odnosa z družino, pri kateri živiš.

"A ne glede na vse pozitivne in negativne plati se je vredno podati v novo izkušnjo in stopiti iz svoje 'cone udobja'. Pravzaprav tveganja ni, saj lahko, če stvari ne potekajo tako, kot si si zamislil, vedno odideš domov."

Ne spreglejte