Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 8. 2018,
14.41

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Natisni članek

Državna volilna komisija občine župani lokalne volitve 2018

Četrtek, 23. 8. 2018, 14.41

5 let, 6 mesecev

Volilna opravila za lokalne volitve začnejo teči 3. septembra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Volitve skrinjica | Lokalne volitve bodo 18. novembra, drugi krog županskih volitev pa 2. decembra. | Foto STA

Lokalne volitve bodo 18. novembra, drugi krog županskih volitev pa 2. decembra.

Foto: STA

Državna volilna komisija (DVK) je danes brez razprave potrdila rokovnik za izvedbo lokalnih volitev, ki bodo 18. novembra. Drugi krog županskih volitev bo potekal 2. decembra, po določilih rokovnika pa bodo roki za volilna opravila začeli teči 3. septembra. Na DVK so poleg tega sprejeli tudi navodila za delo 212 občinskih volilnih komisij v času volitev.

Po določilih rokovnika, ki so usklajena s posameznimi zakoni, bo mogoče obrazce podpore posameznemu kandidatu oziroma listi kandidatov zbirati do 18. oktobra. Ta dan bo hkrati tudi zadnji dan, ko bo na občinske volilne komisije še mogoče vložiti kandidature za župane in liste kandidatov za občinske svetnike.

Volilna kampanja se bo začela 19. oktobra

Občinske volilne komisije bodo nato kandidature preverile in 2. novembra objavile seznam potrjenih kandidatur in list kandidatov. Volilna kampanja se bo začela 19. oktobra, končati pa se bo morala najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 16. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Volivci, ki bodo v priporu, zavodu za prestajanje kazni, bolnišnici ali v socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo in bodo želeli glasovati po pošti, bodo morali to občinski volilni komisiji sporočiti najpozneje do 7. novembra.

Lidija Divjak
Novice Komaj je postala poslanka, pa si že želi na drugo funkcijo

Predčasno glasovanje od 13. do 15. novembra

Tisti, ki bodo želeli zaradi bolezni glasovati na domu, bodo morali to sporočiti do 14. novembra. Po pošti lahko glasujejo tudi invalidi, če predložijo odločbo o priznanju statusa invalida.

Predčasno glasovanje bo potekalo 13., 14. in 15. novembra, pri čemer se lahko posamezne občinske volilne komisije po besedah direktorja službe DVK Dušana Vučka tudi odločijo, da glasovanje poteka samo en ali dva dni, saj zakon ne določa natančnega števila dni, ko poteka predčasno glasovanje.

Vlada je sicer na današnji dopisni seji za izvedbo lokalnih volitev odprla posebno proračunsko postavko v finančnem načrtu DVK, na katero bo DVK v okviru svojega finančnega načrta razporedila 100.000 evrov. Porabila jih bo za stroške izvedbe posveta o lokalnih volitvah, osveževanje spletnih strani, nadomestila članom komisije, poštne storitve ipd, so sporočili po seji vlade.

Ne spreglejte