Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2018,
9.44

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča MKGP

Natisni članek

meso izbrana kakovost - Slovenija advertorial

Petek, 22. 6. 2018, 9.44

2 meseca, 1 teden

Ste v trgovini res kupili slovensko meso? #video

Vsebino omogoča MKGP

Shema "izbrana kakovost – Slovenija" skrbi za višjo in boljšo kakovost naše hrane, za večjo varnost, za stabilnost prehranske verige in tudi za ohranjanje pomembnih delovnih mest, saj pri nas 90 tisoč ljudi dela v pridelavi in predelavi hrane. Kako pravzaprav poteka proces znotraj te sheme, je preverila Mojca Mavec.

Shema "izbrana kakovost" je edina nacionalna shema, ki nam zagotavlja slovensko poreklo osnovne surovine, višjo kakovost in stalne redne kontrole. Goveje in perutninsko meso, označeno z znakom "izbrana kakovost – Slovenija", tako potrošniku zagotavlja rejo živali in predelavo mesa v Sloveniji ter višjo kakovost mesa zaradi kakovostne krme in krajših transportnih poti, kar redno (vsaj enkrat letno) preverjajo certifikacijski organi.

Potek kontrole in zagotavljanja najvišje kakovosti izdelka, ki se na koncu znajde na prodajnih policah, je preverjala Mojca Mavec, ki se je pogovarjala prav z vsemi pomembnimi členi, ki tvorijo končno verigo sheme.

Vse se začne na kmetiji, ki prisega na tradicijo

Mojca Mavec se je podala na teren in najprej obiskala idilično družinsko kmetijo Krajnc v Sevnici, ki je popolnoma predana svojemu delu in vzreji živine. Tradicija in poudarek na kakovostni reji sta njihovi glavni prioriteti, prav zato so se odločili vstopiti v shemo "izbrana kakovost – Slovenija".

Sevnica | Foto: Tomaž Krajnc: "Tradicionalna vzreja pomeni, da pridelamo vso hrano na domačih površinah in jo tudi skladiščimo. Telički ostanejo doma, da se jim čim bolj posvečamo, da jim nudimo svežo vodo, udobje in seveda tudi prepoznamo, če je kaj narobe."

 

Eden od predpogojev za kakovostno meso je dobra krma, za kar pri Krajnčevih poskrbijo tako, da jo pridelajo na svojih travnikih.

Lokalno povezovanje in ohranjanje tradicije

Shema omogoča ne samo ohranjanje tradicije, ampak hkrati spodbuja razvoj domače lokalne prehranske verige, kar pozdravljajo tudi domače zadruge.

Sevnica | Foto: Borut Florjančič, direktor Kmetijske zadruge Sevnica: "Za nas je to vsekakor pomembna zadeva, omogoča nam stalnost poslovanja z velikimi partnerji, v prihodnje pa tudi boljše cene. Ne nazadnje smo tudi velik partner našim kmetom. Več kot 670 kmetov letno posluje z nami, hkrati pa zaposlujemo tudi 130 ljudi, kar nam omogoča stabilnost poslovanja."

Slovenski kupci so že pred uvedbo sheme leta 2016 iskali kakovost, vendar so šele z njo dobili pravi dokaz kakovosti. Borut Florjančič je prepričan, da so zdaj dobili, kar so že dolgo iskali: "To je tisto, kar iščejo. Se pravi, da je preverjena reja, da vedo, od kod prihaja, in da dobijo kakovost za svoj denar. Mislim, da je pomembno tudi to, da v Sloveniji kupec lahko dobi kakovostno hrano. Hrano, ki je rejena na naraven način, rejena na naših kmetijah."

Kontrole: stalnica, ki zagotavlja 100-odstotno kakovost mesa

Certifikacijski organi, ki podeljujejo znak "izbrana kakovost – Slovenija", rejcem in predelovalcem nalagajo redno izvajanje notranjih kontrol, kar pomeni, da morajo dokumentirati vse glavne postopke pridelave in predelave.

Enkrat letno pridelovalce in predelovalce obiščejo kontrolorji oziroma predstavniki certifikacijskih organov, ki najprej preverijo, ali so bile notranje kontrole izvedene pravilno in dovolj skrbno, nato pa izvedejo še tako imenovano zunanjo kontrolo.

Sevnica | Foto: Marko Majer, vodja oddelkov za certificiranje prehranskih izdelkov: "Kontrole izvajamo pri vseh členih oskrbovalne verige mesa izbrane kakovosti. To pomeni pri rejcih, odkupovalcih, v klavnicah, mesnopredelovalnih obratih in ne nazadnje tudi v sami maloprodaji. Kontrola pri rejcu poteka na način, da se preverja, ali izvajalec, rejec, krmi živali v skladu s certifikatom 'izbrana kakovost'. To pomeni, da je v krmnem obroku minimalno 50 odstotkov surove vlaknine v suhi snovi. Da upošteva podaljšane karence v primeru zdravljenja živali za vsaj pet dni, preverjamo, ali res odkupujejo živali izbrane kakovosti s certifikati. V mesnopredelovalnih obratih preverjamo sledljivost in ločevanje, to pomeni, da vsi postopki in procesi potekajo časovno ali prostorsko ločeno. Preventivno se umaknejo vsa mogoča tveganja za mešanje mesa izbrane kakovosti s konvencionalnim mesom. Preverjamo označevanje in v maloprodajnih enotah ravno tako, ali je mali prodajalec res prejel meso izbrane kakovosti s certifikatom."

Pridelovalce oziroma kmetijo na rednih kontrolah obišče tudi veterinar, saj znotraj sheme veljajo določena pravila, ki jih kmetje morajo upoštevati, med drugim predvsem glede uporabe antibiotikov, ki je omejena in kontrolirana.

Sevnica | Foto:

Pomemben člen je tudi transport

Pri kakovosti mesa je tudi pomembno, kako dolgo traja transport. Pogoj za izbrano kakovost so kratke transportne verige, kar obrati v Sloveniji zagotavljajo. Znak "izbrana kakovost – Slovenija" med drugim zagotavlja, da žival, iz katere je bil narejen izdelek, ni prepotovala več kot 200 kilometrov in ni preživela skupaj več kot osem ur transporta.

pečenka
Novice Slastni recepti za vse ljubitelje mesa
meso, včerja
Novice Ste prepričani, da ste za svoje najdražje pripravili najboljše?
Ne spreglejte