Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Torek,
10. 5. 2016,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Natisni članek

plezalna stena garažna hiša Lidija Ambrož Marčun Toni Dragar Domžale

Torek, 10. 5. 2016, 11.48

6 let, 6 mesecev

Domžalski politiki so našli rešitev za dva milijona evrov vredno prazno garažno hišo: plezalno steno

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,20

1

Plezalna stena - Garažna hiša Domžale | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Domžalski občinski veljaki na vse načine iščejo način, kako upravičiti dva milijona evrov vredno naložbo, ki je (skoraj) nihče ne uporablja.

Naše pisanje pred kratkim o smotrnosti gradnje 2,2 milijona evrov vredne garažne hiše, ki je nihče ne uporablja, le ni bilo plod novinarske tečnobe. Težave se zavedajo tudi domžalski občinski svetniki.

Spomnimo:

V Domžalah so pod vodstvom župana Tonija Dragarja lani zgradili garažno hišo z 228 parkirnimi mesti. Cena tega projekta je bila 2,2 milijona evrov. Na svoji spletni strani se pohvalijo, da so dobili 1,5 milijona evrov evropskih sredstev. V garažni hiši v povprečju parkira en avto za manj kot uro na dan.

Brezplačna parkirišča naj bodo plačljiva

Očitno se težave zavedajo tudi sami občinski svetniki, saj je na eni zadnjih občinskih sej prišla pobuda s strani podjetnice in neuspešne kandidatkinje za županjo Lidije Ambrož Marčun. Svetnica, ki sicer zastopa SMC, je dala naslednjo pobudo oziroma predlog za rešitev slabo zasedene parkirne hiše v Domžalah, ki jo je veliko plačala tudi Občina Domžale in jo je treba kar najhitreje začeti tržiti. Ambrož Marčunova je predlagala:

  • Večinoma vsa mesta imajo plačljivo parkiranje (pri nas pa za Vele parkiranje brezplačno koristijo Nedomžalčani in pametno bi bilo po že obstoječih idejnih projektih to peščeno parkirišče odstraniti in spremeniti v večnamenski prostor in sprehajalno os). Parkiranje pa naj plačajo.
  • Druga parkirišča naj bodo brezplačna samo do ene ure, ob vikendih pa je lahko tudi brezplačno.
  • Lek ima velik problem s parkiranjem zaposlenih (parkirajo po travnikih ob železnici in tudi že za Lip Radomlje ter Papirnico Lipa, od koder jih njihov lastni kombi vozi do službe v Leku). Pametno bi bilo, da za simbolično ceno raje parkirajo v garažni hiši.

Predlagamo skupni sestanek predstavnikov občine Domžale, Leka in na primer KAM BUSA kot javnega prevoznika. Tako bi bilo lahko zadoščeno pravilu P + R.

Občina Domžale žal ne more ...

Županov kabinet je pripravil odgovor, ki ni nasprotoval ideji, da bi Domžalčanom začeli zaračunavati parkiranje, ki je bilo pred gradnjo garažne hiše zastonj: "Občina Domžale žal ne more in ne sme posegati v peščeno parkirišče pri Tušu, saj je lastnik parcel 3947/1 in 3947/11 (k.o. Domžale) podjetje Tuš nepremičnine, upravljanje nepremičnin d. o. o. in je tako zasebna lastnina. Strategija režima parkiranja na območju občine Domžale poteka in se v prihodnje predvideva spremenjen režim parkiranja. Pogovori z Lekom o možnosti sodelovanja so v pripravi.

Prav tako potekajo pogovori glede manjših sprememb poslovanja v Garažni hiši Domžale P+R. Od odprtja Garažne hiše Domžale P+R smo zavezani sistemu in pogojem P+R, in sicer za petletno obdobje od odprtja. Vsak uporabnik, ki plača parkirnino, mora dobiti možnost koriščenja javnega prevoza, zato 'klasično' trženje garažne hiše v omenjenem obdobju ni mogoče. Mnenje občine Domžale je, da v prihodnosti stremimo k rentabilnosti Garažne hiše Domžale, da omogočimo čim več javnih parkirnih površin prebivalcem občine Domžale, vendar sistem P+R trenutno v Garažni hiši Domžale P+R tega ne omogoča na široko."

Ob garažni hiši je lahko tudi rekreacijska površina, saj v garažni hiši prometa praktično ni. | Foto: Klemen Korenjak Ob garažni hiši je lahko tudi rekreacijska površina, saj v garažni hiši prometa praktično ni. Foto: Klemen Korenjak

Kako plezalna stena reši garažno hišo in 2,2 milijona evrov

Ena od idej za neklasično trženje je predlog, da se na garažni hiši naredi plezalna stena. Občina Domžale je podjetju PS 49 iz Pivke plačala skoraj 45 tisočakov. Zdaj je garažna hiša, ki so jo že plačali 2,2 milijona evrov, končno dobila smisel.  

Ne spreglejte