Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
17. 4. 2015,
11.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google Evropska komisija Matic Tomšič

Petek, 17. 4. 2015, 11.27

6 let, 7 mesecev

Zaradi preiskave EU zoper Google lahko kratko potegnejo uporabniki

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je uvedla preiskavo zoper Google, saj naj bi ta z dajanjem prednosti lastni storitvi za primerjavo cen kršil protimonopolna pravila EU. A na kocki je mnogo več, kot se zdi.

Zakaj je Evropska komisija s prstom pokazala na Google? Razlog se zdi preprost, enodimenzionalen - internetni velikan je z uvrščanjem svoje storitve za primerjavo cen Google Shopping na vrh iskalnih rezultatov zaviral konkurenco in s tem kršil protimonopolni zakon EU. Ko in če bo podjetju, ki ima zdaj deset tednov časa za odgovor na obtožbe komisije, dokazana krivda, bo moralo plačati kazen v višini do deset odstotkov letnega prihodka. Glede na lanskega bi to pomenilo gromozanskih 6 milijard evrov.

Googlov monopol se vidi iz vesolja, a večina uporabnikov se ne pritožuje Če bi ostalo samo pri tem, se za slovenskega uporabnika najbrž ne bi spremenilo prav nič. A če bo Evropska komisija pobrskala globlje, se lahko zgodi, da bomo spremljali pravno telenovelo, ki bo konkretno vplivala tudi na naše doživljanje spleta.

Iz vesolja se namreč vidi, da Google prednosti pred tekmeci ne daje zgolj Shoppingu, temveč tudi vsem drugim storitvam - Zemljevidom, Novicam, Vremenu, Iskanju slik in fotografij. Uporabnik velikokrat nima razloga, da bi se pri iskanju določenih vsebin poglabljal v rezultate, saj so najbolj relevantni - pogosto Googlovi - že na vrhu. In to večini godi.

Argument, ki ga Evropska komisija navaja pri preiskavi monopolizma Google Shopping, bi tako najverjetneje vzdržal tudi pri drugih storitvah. Če pride do dodatnih preiskav in sankcij, bi komisija Google lahko prisilila v spremembe delovanja spletnega iskalnika.

Kdo potegne kratko, ko se prepirajo veliki? S tem bi kratko morda potegnil (evropski) uporabnik. Že res, da je Googlova pristranskost pri prikazovanju rezultatov iskanja slaba za razvoj, celo obstoj konkurence, je pa za uporabnika, vajenega informacij in vsebin na dosegu roke, vsekakor zelo priročna. Googlove storitve so, kar zadeva uporabnost, kakovost in dostopnost, vsekakor v samem vrhu in mnogi uporabniki so z njimi zadovoljni dovolj, da drugih ne potrebujejo. Če pride do poglobljene preiskave delovanja Googlovega spletnega iskalnika in ugotovitve, da ta na vseh frontah favorizira hišne storitve, lahko Evropska komisija od Googla v teoriji zahteva, da v polja, kjer zdaj prikazuje svoje vsebine, uvršča tekmece, piše Cnet. Google: Shopping v Evropi uporablja komaj kdo Google se je na obtožbe Evropske komisije o monopolizmu, ki ga domnevno vrši s prioritiziranjem Google Shopping, na blogu že odzval s pojasnilom, da je uporabnike storitve v Evropi mogoče prešteti na prste ene roke. Na primeru Nemčije so pojasnili, da zagotovo ne škodijo konkurenci, saj je Google Shopping po uporabi na samem dnu storitev za primerjavo cen in spletno nakupovanje. Na vrhu sta prepričljivo velikana internetne trgovine eBay in Amazon.

Evropska komisija si lase beli tudi zaradi Androida Izvršilni organ Evropske unije je sicer uvedel tudi ločeno preiskavo Googlovega morebitnega škodovanja tekmecem z operacijskim sistemom za mobilne naprave Android. Evropsko komisijo namreč zanima, če Google z Androidom ovira razvoj konkurenčnih mobilnih platform, aplikacij in storitev ter s tem dela v škodo potrošnikov.

Google svoj prepričljivi monopol na tem področju (Android je nameščen na več kot 80 odstotkih mobilnih naprav) brani z utemeljitvijo, da je operacijski sistem razvoj novih tehnologij kvečjemu pospešil, ne pa zavrl. Ob tem je, kot so zapisali na uradnem blogu, odprtokodna platforma, ki jo lahko na svojo napravo namesti vsak proizvajalec, znižala cene mobilnih telefonov in tablic ter povečala njihovo raznovrstnost in s tem izbiro za uporabnika. Danes je na trgu več kot 18 tisoč različnih vrst mobilnih naprav z Androidom.

Ne spreglejte