Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
25. 1. 2019,
18.36

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

4

Natisni članek

Bing Kitajska Microsoft Google cenzura

Petek, 25. 1. 2019, 18.36

5 let, 3 mesece

Tehnična napaka ali politični preizkus?

Zakaj na Kitajskem en dan (spet) ni bilo iskalnika Bing?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

4

Bing, Kitajska | Bing, ena od redkih na Kitajskem dostopnih ameriških internetnih storitev, je bila v tej državi (ponovno) za krajši čas nedostopna. | Foto Reuters

Bing, ena od redkih na Kitajskem dostopnih ameriških internetnih storitev, je bila v tej državi (ponovno) za krajši čas nedostopna.

Foto: Reuters

Izginil je v četrtek dopoldne po kitajskem času in se vrnil približno en dan pozneje – še vedno ne vemo, ali je Bing na Kitajskem izginil zaradi kakšne napake ali zaradi ukaza z vrha države.

Po svoje je (začasno) izginotje Binga na Kitajskem, zlasti če bi bili razlogi politične narave, svojevrstno presenečenje, kajti Microsoft, lastnik spletnega iskalnika Bing, se je uklonil zahtevam kitajskih oblasti in privolil v cenzuro zadetkov iskanja.

Po drugi strani pa si lahko mislimo, da to niti ni presenečenje, kajti gospodarska vojna in druge napetosti med ZDA in Kitajsko očitno ne izbirajo sredstev in žrtev.

Še vedno nihče noče govoriti o tem, ali je bil Bing na Kitajskem začasno nedostopen zaradi kakšne tehnične napake ali zaradi namernega politično motiviranega odklopa. | Foto: Reuters Še vedno nihče noče govoriti o tem, ali je bil Bing na Kitajskem začasno nedostopen zaradi kakšne tehnične napake ali zaradi namernega politično motiviranega odklopa. Foto: Reuters

Ni bilo prvič

Tokratni izpad Binga na Kitajskem ni prvi. Potrdili so jih tudi pri Microsoftu, a se niso želeli spuščati v kakršnekoli razprave o tem, zakaj se to dogaja. Povedali so le, da gre za področje, za katero razumejo, da v njem nimajo enakih pravnih svobod kot v drugih državah.

Večine velikih ameriških internetnih družb na Kitajskem tako ali tako ni

Bing sicer ima zelo nizek delež poizvedb na Kitajskem, samo dva odstotka, kot je v svojem zadnjem mesečnem poročilu ugotovila družba StatCounter.

Kitajska močno nadzoruje internetne vsebine, ki so dostopne na njihovem ozemlju. | Foto: Reuters Kitajska močno nadzoruje internetne vsebine, ki so dostopne na njihovem ozemlju. Foto: Reuters

Kljub temu pa je Bingovo izginotje, četudi le za en dan, velika novica, kajti Bing je, kot smo že povedali, zakaj, eden redkih in pravzaprav zadnjih ameriških internetnih podjetij, ki na Kitajskem sploh lahko še posluje. Kot poročajo iz organizacije GreatFire.org, ki spremlja internetno cenzuro na Kitajskem, so Google, Facebook, Twitter in YouTube na Kitajskem povsem blokirani.

Tudi Google se bo uklonil (velik trg je prevelika vaba, da bi jo kar izpustili)

Google je na Kitajskem blokiran že od leta 2010, a kljub temu na njem opravijo okrog 2,6 odstotka vseh internetnih poizvedb na Kitajskem, zahvaljujoč premostitvam, kot so navidezna zasebna omrežja (VPN).

Ker pa so obeti velikega trga le prevelika skušnjava, so pri Googlu privolili v posebno prilagojen (beri: cenzuriran) iskalnik za Kitajsko, ki ga razvijajo pod kodnim imenom Dragonfly.

Ne spreglejte