Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
11. 1. 2018,
4.04

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

Natisni članek

digizgodbe Nick Woodman GoPro

Četrtek, 11. 1. 2018, 4.04

6 let, 3 mesece

Začetek konca za najslavnejše ime v svetu videokamer?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,35

V tehnoloških in podjetniških krogih so vse glasnejše govorice, da je GoPro, proizvajalec istoimenskih akcijskih kamer in pokrovitelj številnih dogodkov na področju ekstremnega športa, v velikih škripcih. Odpustil bo ogromen del zaposlenih, ustanovitelj podjetja Nick Woodman, nekdaj najbolje plačani direktor v ZDA, pa si je plačo znižal na simboličen dolar in začel iskati kupca za GoPro. 

GoPro je cene svojih akcijskih vodoodpornih kamer znamke Hero pred kratkim znižal za do 20 odstotkov. S tem se želi bojevati proti slabši prodaji, so v podjetju zapisali v izjavi za javnost.  | Foto: Reuters GoPro je cene svojih akcijskih vodoodpornih kamer znamke Hero pred kratkim znižal za do 20 odstotkov. S tem se želi bojevati proti slabši prodaji, so v podjetju zapisali v izjavi za javnost.  Foto: Reuters

GoPro je v začetku tega tedna oznanil, da bo po vsem svetu odpustil več kot 20 odstotkov zaposlenih. Število delovnih mest je že konec septembra lani s 1.254 začel zmanjševati na manj kot 1.000, so v ponedeljek sporočili iz podjetja.

Odločitev za tako drastično potezo je padla po tem, ko se je izkazalo, da bo imel GoPro z najnovejšim izdelkom, brezpilotnim letalnikom oziroma dronom Karma, veliko izgubo. Dronov GoPro ne bo več proizvajal, zato bo največjo čistko zaposlenih izvajal predvsem v oddelkih, ki so razvijali Karmo. 

Dron Karma je po poročanju tujih medijev trenutno dežurni krivec za GoProjevo krizo, a finančne težave proizvajalca kamer so se začele že veliko prej.  |  Foto: GoPro/YouTube | Foto: Dron Karma je po poročanju tujih medijev trenutno dežurni krivec za GoProjevo krizo, a finančne težave proizvajalca kamer so se začele že veliko prej. | Foto: GoPro/YouTube

Cena delnice GoProja, s katerimi se na ameriški borzi trguje od zime 2014, z vmesnimi zelo kratkimi obdobji rasti pada že od avgusta 2015 (vir).

Od takrat do danes je podjetje, če izvzamemo nekaj redkih vmesnih žarkov upanja, ki so posijali po dobrih četrtletnih poslovnih rezultatih, poslovalo z izgubo (vir). 

GoPro je za zadnje četrtletje leta 2017 novembra lani napovedal prihodke v višini 470 milijonov dolarjev. V blagajno je medtem kapnilo samo 340 milijonov dolarjev, kar je razdražilo vlagatelje in ceno delnice GoProja potisnilo še bolj navzdol.  | Foto: Reuters GoPro je za zadnje četrtletje leta 2017 novembra lani napovedal prihodke v višini 470 milijonov dolarjev. V blagajno je medtem kapnilo samo 340 milijonov dolarjev, kar je razdražilo vlagatelje in ceno delnice GoProja potisnilo še bolj navzdol.  Foto: Reuters

Od milijarderja do milijonarja

Čeprav GoPro napoveduje nove velike ideje in da bo z dobičkom zagotovo znova posloval v letu 2018, je ustanovitelj in direktor podjetja Nick Woodman medtem najel storitve banke J.P. Morgan Chase, da mu pomaga najti morebitnega kupca za GoPro, je poročal ameriški medij CNBC. Za zdaj še ni znano, ali se za nakup GoProja kdo tudi že dejansko zanima. 

Nick Woodman si je zaradi krčenja stroškov direktorsko plačo pri GoProju pred kratkim znižal na simboličen en ameriški dolar. Še vedno je multimilijonar, ni pa več milijarder, kot je bil včasih.

Nick Woodman ima po podatkih podjetniškega portala Investopaedia v lasti 35,8 milijona delnic podjetja GoPro. To pomeni, da je vrednost tistega dela njegovega premoženja, ki je vezan na GoPro, trenutno 226 milijonov dolarjev oziroma manj kot 190 milijonov evrov. | Foto: Reuters Nick Woodman ima po podatkih podjetniškega portala Investopaedia v lasti 35,8 milijona delnic podjetja GoPro. To pomeni, da je vrednost tistega dela njegovega premoženja, ki je vezan na GoPro, trenutno 226 milijonov dolarjev oziroma manj kot 190 milijonov evrov. Foto: Reuters

Nekaj mesecev po tem, ko je GoPro leta 2014 vstopil na ameriško borzo, je bila vrednost premoženja Nicka Woodmana, ki je eden največjih posamičnih delničarjev GoProja, ocenjena na skoraj štiri milijarde ameriških dolarjev.

Cena delnice GoProja je oktobra 2014 namreč dosegla zgodovinsko visokih 98 dolarjev. Ob koncu včerajšnjega trgovanja je bila cena delnice GoProja več kot 15-krat nižja, pred dnevi pa je podrla tudi rekord za najnižjo vrednost po vstopu na borzo (samo 5,04 dolarja).

Kdor bi želel kupiti GoPro, bi najverjetneje moral pripraviti približno milijardo ameriških dolarjev. Tržna kapitalizacija podjetja, to je skupna vrednost vseh delnic, trenutno namreč znaša samo okrog 900 milijonov ameriških dolarjev (vir: Nasdaq). 

Za konec si oglejte najboljše GoProjeve posnetke v letu 2017:

 

Ne spreglejte