Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2015,
14.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

YouTube

Petek, 6. 3. 2015, 14.25

8 let

YouTube z milijardo obiskovalcev še vedno brez dobička

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Spletišče YouTube, ki velja za sinonim spletnega videa, dnevno obišče tudi do 150 milijonov uporabnikov. A kljub priljubljenosti in neskončni izbiri vsebin YouTube še vedno ne ustvarja dobička.

Kako je to mogoče? Google se rad pohvali, kako obiskano je njegovo videospletišče YouTube. Mesečno na njem objavlja in si ogleduje posnetke več kot milijarda različnih uporabnikov. V desetih letih obstoja je omrežje postreglo z neskončno množico tako domačih posnetkov kot uspešnic, kot je Gangnam Style. A čeprav je omrežje preraslo okvire storitve in postalo nekakšen kulturni fenomen digitalne generacije, v vsem tem času še ni postalo dobičkonosno. Kako je to mogoče?

Drugi digitalni velikani precej uspešnejši Uporaba YouTuba je morda brezplačna za uporabnike, a to nikakor ne pomeni, da enako velja za lastnika, Google. Wall Street Journal poroča, da YouTube po plačanih pravicah za vsebine in stalnih vložkih v infrastrukturo, ki zagotavlja nemoteno delovanje storitve, komaj pokrije stroške. Lani so po uradnih podatkih ustvarili 3,6 milijarde evrov prihodkov, okoli 800 milijonov več kot leta 2013, a dobička ni od nikoder. To, zanimivo, ne velja za druge bolj priljubljene spletne strani, kot je na primer Facebook. Ta je, če sklepamo po njegovih poročilih, lani ustvaril več kot deset milijard evrov prihodkov in skoraj deset odstotkov tega pripisal v dobiček. Tudi Google kot tak je seveda zelo dobičkonosno podjetje.

Več neuspešnih poskusov Naj spomnimo, da je YouTube dokaj hitro po zagonu – leta 2006 – kupil Google za takrat vrtoglavih 1,5 milijarde dolarjev. Odtlej so skušali prihodke ustvarjati najprej po vzoru kabelske televizije z naročnino na kanale, v katere so precej vložili. Ta poizkus ni bil uspešen. Pred kratkim so ponudili posebno različico za otroke, ki naj bi ponujala prilagojene in varnejše vsebine za najmlajše.

Močnejša konkurenca A če je YouTube platforma z močnim občinstvom in gre, kot je za Wall Street Journal povedal njihov prvi človek za vsebine Robert Kyncl, šele za fazo rasti, je danes izziv za YouTube še toliko večji. Družabna omrežja, kot so Twitter, Vine, Twitch (posebej za mlado občinstvo) in Facebook, lahko uporabniki namreč uporabljajo tudi za objavo in deljenje videoposnetkov. V smislu daljših in profesionalnih vsebin je konkurenca še močnejša – tu je uveljavljena televizijska industrija, vse agresivnejši pa so tudi digitalni igralci, na primer Netflix in Amazon.

Ne spreglejte