Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
27. 6. 2022,
22.51

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

8

Natisni članek

oglas reklama Netflix

Ponedeljek, 27. 6. 2022, 22.51

1 leto, 10 mesecev

Uradno: na TV-zaslone prihaja še več reklam

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

8

Netflix | Za Netflix bo mogoče plačati manj, a bo treba sprejeti kompromis v obliki oglasov. Za zdaj še ni znano, koliko minut na uro jih bomo gledali. Netflixovi tekmeci, ki že preizkušajo tovrstne naročniške modele, so jih za zdaj omejili pri štirih minutah na uro predvajanja vsebin. | Foto Unsplash

Za Netflix bo mogoče plačati manj, a bo treba sprejeti kompromis v obliki oglasov. Za zdaj še ni znano, koliko minut na uro jih bomo gledali. Netflixovi tekmeci, ki že preizkušajo tovrstne naročniške modele, so jih za zdaj omejili pri štirih minutah na uro predvajanja vsebin.

Foto: Unsplash

Netflix, najbolj priljubljeni ponudnik storitve za gledanje filmov in TV-serij na spletu, je potrdil, da bo najverjetneje do konca leta 2022 uvedel dodaten nekoliko cenejši naročniški paket, pri katerem pa bo nižja cena pogojena s prikazovanjem oglasov. Gre za 180-stopinjski zasuk od dolgoletne mantre Netflixovega vodstva, da oglasi na platformi niso potrebni. 

Netflix, ki ima v Sloveniji po zadnjih javno dostopnih podatkih nekaj manj kot 100.000 naročnikov, ki za dostop do TV-serij in filmov v povprečju odštejejo 10,5 evra mesečno, oglase uradno uvaja zaradi potencialnih naročnikov, ki so jim obstoječe cene naročniških paketov morda predrage, bi pa morda biti za Netflix pripravljeni odšteti nekoliko nižji znesek in sprejeti kompromis v obliki oglasov, je pred dnevi v intervjuju dejal Ted Sarandos, eden od Netflixovih dveh izvršnih direktorjev.

Disney+, Disney Plus
Novice Uradno in dokončno: Disney+ v Sloveniji od 14. junija

V Sloveniji za mesečno naročnino na Netflix plačujemo manj kot v večini drugih držav članic EU. Na Irskem mesečni obrok za dostop do serij in filmov stane skoraj dvakrat toliko kot pri nas. Res pa je sicer, da je knjižica vsebin, ki je na voljo slovenskim gledalcem, zaradi geolokacijskih blokad nekoliko bolj okrnjena kot v nekaterih drugih državah.  | Foto: Getty Images V Sloveniji za mesečno naročnino na Netflix plačujemo manj kot v večini drugih držav članic EU. Na Irskem mesečni obrok za dostop do serij in filmov stane skoraj dvakrat toliko kot pri nas. Res pa je sicer, da je knjižica vsebin, ki je na voljo slovenskim gledalcem, zaradi geolokacijskih blokad nekoliko bolj okrnjena kot v nekaterih drugih državah. Foto: Getty Images

Razlaga direktorja Sarandosa je sicer povsem verjetna, toda to skoraj zagotovo ni edini razlog, da bo Netflix najverjetneje še pred koncem leta uporabnikom ponudil četrti naročniški paket. Obstoječi so najosnovnejši paket, ki v Sloveniji stane 7,99 evra, vmesni, ki omogoča hkrati uporabo na dveh napravah, za 9,99 evra, in najdražji premijski, ki edini ponuja dostop do vsebin v ločljivosti 4K in hkratno gledanje na štirih napravah, stane pa 11,99 evra

Eden glavnih dejavnikov, ki Netflix malodane sili v spremembo poslovne taktike - podjetje se je dolga leta otepalo oglaševalcev -, so slabe številke poslovanja, ki jih je Netflix delničarjem predstavil pred nekaj meseci.

Podjetje je aprila namreč razkrilo, da je prvič od leta 2011 in sploh prvič, odkar velja za svetovnega ponudnika pretočnega videa številka ena, zabeležilo padec števila naročnikov. Ta je bil sicer minimalen (200 tisoč), delno ga je mogoče pripisati tudi izgubi vseh naročnikov v Rusiji (700 tisoč), kar je posledica sankcij, toda projekcije za prihodnost so še slabše, saj Netflix pričakuje, da bo minus v drugem četrtletju 2022 znašal že dva milijona naročnikov.

Akutna posledica negotove prihodnosti je bilo katastrofalno sesutje Netflixa na newyorški borzi. Objavi poslovnih rezultatov je 19. aprila sledil takojšen kar 40-odstotni navpični padec cene Netflixove delnice. Od konca oktobra lani, ko je Netflix na borzi dosegel absolutni rekord, cena delnice je bila takrat 690 dolarjev, so tisti delničarji podjetja, ki še niso skočili z ladje, sicer izgubili več kot 70 odstotkov vrednosti svojega premoženja v delnicah Netflixa.  | Foto: Unsplash Akutna posledica negotove prihodnosti je bilo katastrofalno sesutje Netflixa na newyorški borzi. Objavi poslovnih rezultatov je 19. aprila sledil takojšen kar 40-odstotni navpični padec cene Netflixove delnice. Od konca oktobra lani, ko je Netflix na borzi dosegel absolutni rekord, cena delnice je bila takrat 690 dolarjev, so tisti delničarji podjetja, ki še niso skočili z ladje, sicer izgubili več kot 70 odstotkov vrednosti svojega premoženja v delnicah Netflixa. Foto: Unsplash

Eden od argumentov Netflixa za odločitev, da popusti oglasom - kdo bo izbrani ponudnik oglaševalske platforme, še ni znano, šušlja pa se, da bi to lahko bila Google ali pa NBCUniversal -, je bil tudi, da takšen poslovni model deluje pri drugih ponudnikih videa na zahtevo. Izpostavili so Hulu, na z oglasi podprti naročnini pa dela tudi Netflixov trenutno največji tekmec Disney+. 

Prihaja še ena sprememba, ki bo udarila uporabnike, ki svoja gesla delijo z drugimi

Jasno je tudi že, da bo Netflix zelo verjetno povišal ceno mesečne naročnine za uporabnike, ki svoja gesla za dostop do filmov in TV-serij delijo z osebami, ki niso člani njihovih gospodinjstev. Pri Netflixu so ocenili, da je takšnih gledalcev, ki ne plačujejo ničesar, povsem svetu okrog 100 milijonov, kar torej predstavlja skoraj tretjino vseh uporabnikov Netflixa. Tega globalno plačuje 222 milijonov gospodinjstev, kar pomeni, da svoje geslo deli tako rekoč vsak drugi naročnik. 

Netflix na treh izbranih trgih − v Čilu, Kostariki in Peruju − tako naročnikom preizkusno ponuja možnost, da med uporabnike svojega profila dodajo do dve osebi, ki ne živita v istem gospodinjstvu. Torej osebi, ki bi jima sicer posodili svoje geslo za dostop do Netflixa. Če bodo s preizkusom prototipnega poslovnega modela v podjetju zadovoljni, bi se lahko Netflix za nekatere uporabnike podražil za skoraj 30 evrov na leto.

Preberite tudi:

Baja California
Trendi V hudi prometni nesreči umrla igralca iz Netflixove serije
Trendi Netflix slavno serijo Squid Game spreminja v tekmovanje #video
Land Rover defender
Avtomoto Prepovedali so ta oglas: to je zanimivo ozadje #video
Ne spreglejte