Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
30. 4. 2019,
19.58

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,97

3

Natisni članek

prevara Porsche Volkswagen hekerji heker

Torek, 30. 4. 2019, 19.58

4 leta, 12 mesecev

Temni oblaki nad gospodarsko elito: ukradli so goro zaupnih dokumentov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,97

3

Citycomp | Takole je videti spletna stran podjetja Citycomp. Družba ima nekaj deset velikih domačih in mednarodnih strank, letni promet podjetja pa je med pet in deset milijonov ameriških dolarjev. | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Takole je videti spletna stran podjetja Citycomp. Družba ima nekaj deset velikih domačih in mednarodnih strank, letni promet podjetja pa je med pet in deset milijonov ameriških dolarjev.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Za zdaj še neznani hekerji so vdrli v računalniški sistem nemškega tehnološkega podjetja Citycomp in ukradli ogromno podatkov njihovih strank. Citycomp storitve skladiščenja datotek zagotavlja številnim velikim in vplivnim svetovnim podjetjem, kot sta proizvajalca avtomobilov Volkswagen in Porsche, razvijalec programske opreme Oracle, proizvajalec letal Airbus, banka UniCredit. Hekerji podjetje Citycomp zdaj izsiljujejo: če ne dobijo odkupnine, bodo objavili vse podatke, obljubljajo. 

Marriott, hotel
Novice Katastrofa največje svetovne hotelske verige segla tudi do Slovenije

Napad je po poročanju tehnološkega medija Motherboard v imenu podjetja Citycomp potrdila družba Deuter, ki razvija rešitve na področju informacijske varnosti.

Hekerji so pridobili več kot 300 tisoč različnih datotek z občutljivimi finančnimi, kadrovskimi in drugimi vrstami podatkov strank podjetja Citycomp.

Storitve podjetja med drugim plačujejo:

- proizvajalca avtomobilov Volkswagen in Porsche;

Nemška avtomobilska koncerna Volkswagen in Porsche sta med največjimi strankami podjetja Citycomp. | Foto: Reuters Nemška avtomobilska koncerna Volkswagen in Porsche sta med največjimi strankami podjetja Citycomp. Foto: Reuters

- proizvajalec letal Airbus;

- tehnološki velikani Oracle, ki razvija poslovno programsko opremo, proizvajalec računalnikov ter drugih elektronskih naprav Toshiba, proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson, britanski telekomunikacijski operater British Telecom, proizvajalec fotografske opreme Leica;

- banka UniCredit, proizvajalec oblačil Hugo Boss, trgovski verigi Kaufland in REWE, hotelska veriga NH Hotel Group.

Družbe s sedežem izven Nemčije, ki poslujejo s podjetjem Citycomp, v primeru razkritja informacij niso v tako veliki nevarnosti kot tiste, ki imajo sedež v Nemčiji. Citycomp namreč upravlja le s podatki njihovih nemških in avstrijskih podružnic, kot je Oracle GmBH, na primer.  | Foto: Reuters Družbe s sedežem izven Nemčije, ki poslujejo s podjetjem Citycomp, v primeru razkritja informacij niso v tako veliki nevarnosti kot tiste, ki imajo sedež v Nemčiji. Citycomp namreč upravlja le s podatki njihovih nemških in avstrijskih podružnic, kot je Oracle GmBH, na primer. Foto: Reuters

Bolgarija
Novice To je sedež podjetja, ki Slovencem zagotavlja konec denarnih skrbi

Grožnja: Če ne plačate, bomo razkrili vse

Storilci so že vzpostavili tudi spletno stran, na kateri bodo, tako grozijo, omogočilo dostop do arhiva z vsemi ukradenimi dokumenti, če podjetje Citycomp zanje ne plača odškodnine.

Kot so po poročanju Motherboard dejali v družbi Deuter, se v Citycompu niso uklonili izsiljevanju, temveč so dogajanje prijavili policiji, ki je že sprožila preiskavo.

Datoteke, ki pripadajo posameznim podjetjem, ki poslujejo s Citycomp, je že zdaj mogoče videti na spletni strani, ki so jo postavili hekerji, ni pa jih še mogoče odpreti, še piše Motherboard.

Hekerji sicer grozijo, da bodo podatke o podjetjih, ki poslujejo s Citycomp, objavili 31. aprila, kar je ali šala ali pa njihova napaka, saj ima april le trideset dni.  | Foto: Thinkstock Hekerji sicer grozijo, da bodo podatke o podjetjih, ki poslujejo s Citycomp, objavili 31. aprila, kar je ali šala ali pa njihova napaka, saj ima april le trideset dni.  Foto: Thinkstock

Orientum Plus, Andrej Bohinc
Novice Znani slovenski finančni guru stran od oči javnosti plete novo mrežo #video

Hekerji ne izsiljujejo prvič

V podjetju Deuter so sicer že ugotovili, da so bili hekerji, ki so izvedli napad na Citycomp, vpleteni že v vsak en podoben poskus izsiljevanja.

E-poštni naslov, ki so ga za morebitna vprašanja poslali podjetju Citycomp, se namreč ujema s tistim, ki je pred časom spremljal okužbe z izsiljevalskim virusom. 

Preberite tudi:

Facebook prevara
Novice Kdo je v resnici 23-letni slovenski bogataš, ki ponuja visoko nagrado
Računalnik, programer, heker
Novice Razkrite operacije računalničarja iz Pirana, ki so ga iskale tudi ZDA
Heker
Novice Draga lekcija za slovensko podjetje: goljufu so plačali 24 tisoč evrov
Seznam trgovin Facebook
Novice Seznam trgovin z norimi popusti med Slovenci povzročil pravo epidemijo
Ne spreglejte