Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
31. 8. 2020,
15.53

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70

Natisni članek

pametni telefoni računalniška varnost zlonamerni programi Google Play Android

Ponedeljek, 31. 8. 2020, 15.53

3 leta, 7 mesecev

Joker ponovno preži na denarnice

Teh šest aplikacij si ne želite imeti na svojem androidu

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,70
Google Play | Še en primer, da niti Google Play, uradna tržnica z aplikacijami za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android, ni imun proti vdoru aplikacij, ki v sebi skrivajo zlonamerno programsko kodo. | Foto Google Play

Še en primer, da niti Google Play, uradna tržnica z aplikacijami za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android, ni imun proti vdoru aplikacij, ki v sebi skrivajo zlonamerno programsko kodo.

Foto: Google Play

Še enkrat spodrsljaj Googlove tržnice za aplikacije za mobilne naprave z operacijskim sistemom Android: francosko podjetje za računalniško varnost Pradeo je odkrilo šest aplikacij, ki vsebujejo zlonamerno programsko kodo Joker.

Od šestih zlonamernih aplikacij, pri katerih so odkrili, da vsebujejo Jokerja, so pri Googlu do zdaj odstranili samo dve: Safety App Lock in Convenient Scanner 2, so še sporočili iz podjetja Pradeo.

Štiri preostale, to so Push Message, Emoji Wallpaper, Separate Doc Scanner in Fingertip Gamebox, pa so v trenutku nastajanja teh vrstic še vedno objavljene v trgovini Google Play.

Joker naroča na drage premijske storitve

Do zdaj je šest okuženih aplikacij namestilo skoraj 200 tisoč uporabnikov. Če ste morda med njimi, sporno aplikacijo nemudoma odstranite.

Najnovejše odkritje aplikacij, ki v sebi skrivajo zlonamerno programsko kodo Joker, katere poslanstvo je, da žrtev brez njene vednosti naroči na drage premijske storitve. | Foto: Najnovejše odkritje aplikacij, ki v sebi skrivajo zlonamerno programsko kodo Joker, katere poslanstvo je, da žrtev brez njene vednosti naroči na drage premijske storitve.

Joker je zlonamerni bot, katerega glavna dejavnost je simuliranje klikov in posredovanje SMS-sporočil z namenom naročanja na drage premijske storitve brez vednosti uporabnika.

Napisan je strokovno

Tehnično je zelo napreden, ker je napisan minimalistično in zelo dobro prikrit, zaradi česar ga je težje odkriti, so še pojasnili francoski strokovnjaki računalniške varnosti.

ZLonamerni program, virus, okužen računalnik
Novice Zahrbtna Terracotta: obljubljali so zastonj športne copate, dostavili plaz nadležnih in lažnih oglasov

Joker je sicer stari znanec strokovnjakov računalniške varnosti, saj so ga lani našli v več sto različnih aplikacijah. Čeprav je uradna tržnica načeloma veliko bolj varen vir za nameščanje aplikacij kot zunanji viri, ponavljajoči se incidenti, kot je ta, dokazujejo, da previdnost nikoli ni odveč niti tam, kjer je vse uradno in bi zato moralo biti popolnoma varno.

Ne spreglejte