Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
5. 8. 2023,
22.25

Osveženo pred

8 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16

Natisni članek

Kamniška Bistrica mobilne komunikacije optična omrežja GVO poplave Telekom Slovenije

Sobota, 5. 8. 2023, 22.25

8 mesecev, 3 tedne

Telekomu Slovenije večinoma uspelo vzpostaviti omrežje

Sobota z ekipami Telekoma Slovenije in GVO

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,16
Dol pri Ljubljani, poplave, Telekom Slovenije, GVO | Mostu na glavni cesti med Črnučami in Litijo, ki je med drugim nosil optični kabel čez reko Kamniško Bistrico, ni več. | Foto Srdjan Cvjetović

Mostu na glavni cesti med Črnučami in Litijo, ki je med drugim nosil optični kabel čez reko Kamniško Bistrico, ni več.

Foto: Srdjan Cvjetović

Ekipam Telekoma Slovenije in GVO je v soboto uspelo vzpostaviti komunikacijske povezave na nekaj pomembnih prizadetih območjih, ki jih je razdejala vodna ujma. Aktivnosti nadaljujejo tudi v nedeljo, pričakujejo pa, da bodo na Koroškem, kjer je bil dostop do poškodovanih povezav v soboto nemogoč, vse povezave vzpostavili do 18. ure.

V soboto čez dan in do okoli 23. ure je ekipam Telekoma Slovenije in GVO kljub izjemno oteženim okoliščinam in ob velikem naporu uspelo zagotoviti pomembne povezave prebivalcem na več prizadetih področjih Koroške, Zgornje Savinjske doline, Gorenje vasi, Škofjeloškega, Dola pri Ljubljani in Dolskega. Pri tem so ekipam na posameznih lokalnih območjih uspeli izjemno zahtevni preboji na težko dostopne lokacije, kot so Gornji Grad, Lubnik, Luče, Solčava, Huda peč in druge, so sporočili iz Telekoma Slovenije.

"Zavedamo se izjemnega pomena komunikacij ob izrednih razmerah – in tudi bazne postaje, ko so se na teh območjih vračale v delovanje, so v trenutku dosegle maksimalen mogoč govorni promet – zato dan in noč delamo vse, kar je v naši moči, da znova vzpostavimo celovito delovanje omrežja. Za to uporabljamo vse možnosti, ki so v danih razmerah na voljo, vključno s helikopterskimi prevozi policije, na terenu nam na različne načine pomagajo požrtvovalni domačini, tesno sodelujemo z elektrodistribucijskimi podjetji, za pomoč pa se zahvaljujemo tudi vsem požrtvovalnim predstavnikom civilne zaščite, gasilcem, slovenske vojske in operaterjem," so sporočili.

Ekipe Telekoma Slovenije in GVO so se ponekod z velikimi napori prebile tudi do lokacij, ki so bile nekaj časa nedostopne zaradi vodne ujme in škode, ki jo je ta povzročila.  | Foto: Srdjan Cvjetović Ekipe Telekoma Slovenije in GVO so se ponekod z velikimi napori prebile tudi do lokacij, ki so bile nekaj časa nedostopne zaradi vodne ujme in škode, ki jo je ta povzročila. Foto: Srdjan Cvjetović

V nedeljo največ dela na Koroškem

Prioriteta njihovega nedeljskega dela je priti do lokacije Črna na Koroškem, ob tem pa sanirajo kabelski povezavi Dravograd–Ravne in Dravograd–Šentjanž. V obeh primerih načrtujejo, da bodo dela končana do 18. ure. Nadaljujeta se tudi vzpostavljanje optične povezave in spajanje optičnih vlaken na območju Remšnika v občini Radlje ob Dravi.

Hkrati odpravljajo ali preprečujejo nove težave, skrbijo za delovanje baznih postaj, ki delujejo na gorivo v agregatih, ter začenjajo sanacijo najbolj prizadetih poplavljenih funkcijskih lokacij, kakršna je lokacija v Mengšu.

S Telekoma Slovenije so še pojasnili, da se je prekinitev komunikacij na nekaterih območjih pojavila zaradi izpada električne energije, ki jo bazne postaje potrebujejo za svoje napajanje in delovanje. Kjer je to le mogoče, razmere rešujejo z agregati, ob tem pa pogosto skupaj z domačini iščejo vse mogoče načine, kako ustrezne agregate z gorivom dostaviti na lokacije. Dodatno so se težave pojavile tudi zaradi pretrganih mostov ter cestne in druge infrastrukture, ob kateri sicer potekajo pomembne komunikacijske povezave hrbteničnega optičnega omrežja, na katerem slonijo komunikacije, so še sporočili iz nacionalnega telekomunikacijskega operaterja.

Z nadomestnimi optičnimi povezami do čimprejšnje ponovne vzpostavitve širokopasovnega in mobilnega omrežja na prizadetih območjih | Foto: Srdjan Cvjetović Z nadomestnimi optičnimi povezami do čimprejšnje ponovne vzpostavitve širokopasovnega in mobilnega omrežja na prizadetih območjih Foto: Srdjan Cvjetović

Do nedelje opoldne so terenski delavci Telekoma Slovenije in GVO usposobili okrog 30 izmed 40 baznih postaj, ki so bile nedelujoče v noči na soboto (vseh baznih postaj Telekoma Slovenije je sicer okrog 1.500). Kot je za Siol.net pojasnil Beričič, je bil poudarek današnjih prizadevanj na vzpostavitvi nadomestnega napajanja baznih postaj z agregati na lokacijah, kjer Telekom Slovenije gostuje pri RTV Slovenija. Dodatno težavo povzročajo odpovedi naprav zaradi pogostih izklopov in vklopov. "Črna na Koroškem je prioriteta," je odločen Beričič.

Skupaj in neutrudno za čim hitrejšo vrnitev k normalnosti

Po vsej Sloveniji dež še vedno neusmiljeno lije, a razlogov za optimizem je vendarle nekaj več. Za uradnimi besedami "hidrološke razmere se stabilizirajo" je tisto, kar smo nestrpno čakali: vodna ujma peša in se večinoma umika. Žal za številne prepozno in tudi ne povsod, še vedno voda ponekod preseneti in najde novo pot, kak novi kot, kjer poplavi. A v skupnem seštevku vendarle gre na bolje, tudi pri ponovni vzpostavitvi prekinjenih komunikacij.

"Najhuje je bilo v noči na soboto," je med drugim v operativnem centru največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja povedal direktor dostopovnega omrežja Telekoma Slovenije mag. Matjaž Beričič. "V mobilnem omrežju Telekoma Slovenije je bilo takrat od skupaj 1.500 baznih postaj nedelujočih okrog 40 baznih postaj."

Število rdečih pik, ki ponazarjajo izredne dogodke, vendarle upada, a težava ostajajo nedostopne lokacije, pojasnjuje Beričič.

"Nekateri ne morejo preživeti minute brez interneta!"

Kako pomembne so komunikacije, znajo morda najbolj povedati tisti, ki jih po poplavah še nimajo. "Številni, ki so sicer ostali na suhem, a brez interneta, se bolj pritožujejo od tistih, ki jim je zalilo domove," nam je povedalo več gasilcev, ki tega sicer niso želeli ponoviti pred objektivom. "Pa ne moreš verjeti, minute ne morejo nekateri brez interneta!"

Srečali smo jih pri Dolu, kjer je poškodovani most odnesel tudi optično povezavo, ki zagotavlja komunikacije na območju od Vidma in Dola do Litije. Tudi drugod po Sloveniji so imeli podobne izzive zaradi prekinitev komunikacijskih povezav ali zaradi prekinitev napajanja z električno energijo. Neredko oboje.

Gasilci iz vasi z obeh bregov Kamniške Bistrice ter terenske ekipe Telekoma Slovenije in GVO si skupaj prizadevajo za čimprejšnjo ponovno vzpostavitev vseh telekomunikacijskih povezav med Beričevim in Litijo.  | Foto: Srdjan Cvjetović Gasilci iz vasi z obeh bregov Kamniške Bistrice ter terenske ekipe Telekoma Slovenije in GVO si skupaj prizadevajo za čimprejšnjo ponovno vzpostavitev vseh telekomunikacijskih povezav med Beričevim in Litijo. Foto: Srdjan Cvjetović

Komunikacije pomagajo pri reševanju

Komunikacije so sicer nepogrešljive tudi za reševalce, za koordinacijo reševanja in ukrepanja. Tam, kjer še ni mobilnih komunikacij, na srečo gre za zelo majhen del države, si pomagajo s satelitskimi telefoni.

Nekatere lokacije, zlasti na Koroškem, so nedostopne tudi s helikopterji, a reševalne ekipe, gasilci, vojaki, policisti ter telekomunikacijski strokovnjaki in ekipe elektrodistributerjev se ne predajajo. Z vsemi močmi in skupaj pomagajo, kolikor lahko.

Pri odpravljanju posledic poplave je tudi tokrat neprecenljiv prispevek gasilcev, ki ogromno pomagajo telekomunikacijskim ekipam pri obnovi telekomunikacijskih povezav. | Foto: Srdjan Cvjetović Pri odpravljanju posledic poplave je tudi tokrat neprecenljiv prispevek gasilcev, ki ogromno pomagajo telekomunikacijskim ekipam pri obnovi telekomunikacijskih povezav. Foto: Srdjan Cvjetović

Optični kabel je prvo poškodbo mostu celo preživel

Pri Dolskem je reka, morda bi morali reči hudournik, Kamniška Bistrica usodno poškodovala most na cesti, ki povezuje severni del Ljubljane z Litijo. Ni ga dokončno porušila, a ga je razcepila na dva dela.

Morda ga le voda ne bi uničila, a so bile usodne veje in druge naplavine, ki so s svojo maso pritisnile nanj. Ko so mostu zadale prvi udarec, je optični kabel, ki poteka čezenj, še ostal delujoč, a v poznovečernih petkovih urah je drugi napad mase vode in naplavin odnesel tudi optični kabel. Brez interneta in mobilnega omrežja so ostali prebivalci od Vidma in Dola pa skoraj do Litije, ki ima tudi nadomestno telekomunikacijsko povezavo.

Ena od mobilnih enot GVO pri Dolu, eni od ključnih lokacij sanacije telekomunikacijskega omrežja Telekoma Slovenije. | Foto: Srdjan Cvjetović Ena od mobilnih enot GVO pri Dolu, eni od ključnih lokacij sanacije telekomunikacijskega omrežja Telekoma Slovenije. Foto: Srdjan Cvjetović

Stari most bo v Dolu kmalu omogočil povezave

Krajani so začudeni in celo ogorčeni, da je odneslo most. "Ta je nov, pa ga je odneslo, tisti stari, ki so ga gradili Nemci, pa je nepoškodovan," jih je povedalo več, a niti oni ne želijo, da bi jih imenovali.

In ravno ta stari most, nekaj sto metrov južneje od tistega, ki ga ni več, bo omogočil začasno rešitev, ki bo, glede na pričakovan čas obnove mostu na glavni cesti, najbrž postala trajna. Verjamejo, da bodo še pred nedeljskim jutrom znova vzpostavili vse povezave na tem koncu države. Začasni kabel je že speljan čez preživeli most, še povezati je treba okrog 500 metrov daljšo obvozno in prekinjeno glavno pot.

Na starem mostu, ki stoji nekaj sto metrov stran od porušenega mostu na glavni cesti med Črnučami in Litijo, so že postavili nadomestni optični kabel čez še vedno podivjano Kamniško Bistrico. | Foto: Srdjan Cvjetović Na starem mostu, ki stoji nekaj sto metrov stran od porušenega mostu na glavni cesti med Črnučami in Litijo, so že postavili nadomestni optični kabel čez še vedno podivjano Kamniško Bistrico. Foto: Srdjan Cvjetović

Neutrudno tudi do najbolj nedostopne lokacije

Največ nedostopnih lokacij je na Koroškem, v okolici Črne. Dostaviti je treba ljudi, kable, agregate, gorivo zanje, a ponekod ne uspe priti niti helikopterju.

Vdali se ne bodo. Na lokacije, ki so se danes še najbolj upirale, gredo jutri monterji Telekoma Slovenije in GVO skupaj z vojsko. Takoj ko bo mogoče.

Mag. Matjaž Beričič o razsežnostih intervencij na komunikacijskem omrežju Telekoma Slovenije po poplavah, ki zadnje dni uničujejo po Sloveniji.

Hvala vsem, ki pomagajo

Za telekomunikacijske ekipe je prva naloga čim prej, četudi z začasnimi rešitvami, vzpostaviti redno delovanje vsega telekomunikacijskega omrežja. Toda celovita obnova bo trajala še dolgo, po nekaterih ocenah celo poldrugo leto.

Tisti, ki smo ostali na suhem, si najbrž težko predstavljamo, kako rušilna je bila vodna ujma. Na najhujši mogoči način pa so to spoznali vsi tisti, ki jim je zalilo domove, kleti, hleve in premoženje, ter tisti, ki si dan in noč prizadevajo za to, da vsem žrtvam pomagajo in omilijo posledice. 

Ne spreglejte