Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 12. 2014,
12.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

internet splet

Sobota, 27. 12. 2014, 12.29

8 let

Povprečen slovenski uporabnik na spletu preživi 12 ur mesečno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenci z višjimi dohodki preživijo na spletu največ časa, je pokazala najnovejša raziskava. Moški prednjačijo pred ženskami.

Najnovejši podatki raziskave Merjenja obiskanosti spletnih strani (MOSS) so pokazali, da so slovenski uporabniki na spletu preživeli povprečno 12 ur na mesec in da največ časa na spletu preživijo obiskovalci z višjimi zaslužki. Tisti z mesečnim prihodkom, višjim od 1.460 evrov neto, za brskanje po spletu v povprečju porabijo kar 19 ur.

Brskanje po spletu stagnira Po podatkih raziskave je povprečno število ur med letoma 2009 in 2011 naraščalo, od leta 2011 pa stagnira in se giblje okrog 12 ur na mesec.

Med slovenskimi spletnimi uporabniki še vedno, z 51 odstotki, nekoliko prednjačijo moški, ki na spletu preživijo tudi več časa. Medtem ko ženske na spletu preživijo povprečno deset ur in šest minut na mesec, moški spletu namenijo povprečno 16 ur in 23 minut. Moški so si novembra v povprečju ogledali 580, ženske pa 380 spletnih strani.

Tridesetletniki največ časa na spletu Največ spletnih uporabnikov (21,1 odstotka celotne spletne populacije) je v starostni skupini od 25 do 34 let, tesno pa jim sledijo uporabniki od 35 do 44 let, ki predstavljajo petino populacije.

Glede na starost spletnih uporabnikov se razlikuje tudi času, ki ga ti preživijo na spletu. Največ časa na spletu, 15 ur in 40 minut, preživijo uporabniki v starosti od 35 do 44 let, najmanj, šest ur in 18 minut, pa otroci, stari od deset do 14 let.

Medtem ko se petina slovenskega spletnega občinstva še šola, je polovica končala tri- ali štiriletno poklicno oziroma srednješolsko izobraževanje. Desetina ima končano osnovno šolo ali manj, preostala petina pa je dokončala vsaj višjo, visoko šolo ali univerzo.

Povprečni neto mesečni prihodek se pri četrtini spletnih uporabnikov giblje med 365 in 730 evri, pri petini med 730 in 1.100 evri, 15 odstotkov uporabnikov pa ima neto dohodek nižji od 365 evrov. Neto dohodek, višji od 1.460 evrov, ima sedem odstotkov uporabnikov. Zadnji spletu namenijo tudi največ časa, mesečno kar 19 ur in sedem minut. S padanjem mesečnega prihodka pada tudi količina časa, ki ga uporabnik povprečno preživi na spletu.

Ne spreglejte