Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
16.26

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
aplikacije produktivnost Matic Tomšič

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 16.26

6 let, 10 mesecev

Naredi več in za to ne plačaj nič

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Če znamo izbrati prave, nam lahko aplikacije za mobilni telefon ali tablico pomagajo pri izboljšanju storilnosti, načrtovanju opravil in organizaciji dela. Katere spadajo med naše favorite?

Evernote Evernote je po mnenju mnogih uporabnikov najboljše orodje za ustvarjanje zapiskov na mobilnih napravah. V Evernotu zapisek ni le besedilo, temveč mednje spadajo tudi celotne spletne strani ali samo njihovi deli, fotografije in grafike ter glasovni posnetki. Zapiskom je mogoče dodati datotečne priponke, jih popredalčkati po različnih kategorijah, jim pripisati pripombe in jih izvoziti v obliki zvezkov, ki jih lahko pozneje odpremo na katerikoli platformi z nameščeno aplikacijo Evernote. Z napravo, ki podpira paličico za kracanje po zaslonu na dotik (kot je pametni telefon Samsung Galaxy Note 4), je uporaba Evernota še lažja in bolj intuitivna. Aplikacija je na voljo za številne mobilne in namizne platforme, najbolj priljubljene pa so različice za Android, iOS in BlackBerry.

Sunrise Pri načrtovanju dela in opominjanju na prihajajoče opravke je za mnoge uporabnike mobilnih naprav ključen dober digitalni koledar. Privzeti nalogo praviloma opravljajo kar dobro, a prav nobenega razloga ni, da ne bi namestili brezplačnega Sunrise. Brezplačno je na voljo za Android in iOS.

Aplikacija si lasti neverjetno preprost uporabniški vmesnik, podpira uvoz Googlovih in iCloudovih koledarjev, ki jih ogromno posameznikov uporablja pri delu z namiznim računalnikom, ter omogoča sinhronizacijo z družbenimi omrežji Facebook in LinkedIn. Dodajanje dogodkov je stvar enega dotika zaslona, zadeva pa je za nameček videti fenomenalno. Navdušeni smo tudi nad priročnostjo plavajočega okna aplikacije Sunrise, ki ga je mogoče priklicati na namizje telefona ali tablice.

IFTTT Ko govorimo o aplikacijah, ki uporabniku prihranijo čas, preprosto ne moremo mimo IFTTT (kratica za "If This Then That" oziroma "Če to, potem tisto" po slovensko). Program, ki je na voljo za Android in iOS, uporabniku omogoča ustvarjanje "receptov", ki prek IFTTT izbranim aplikacijam povedo, kaj naj storijo v primeru sprememb v drugih aplikacijah. Nekaj primerov:

– Ko osvežimo status na Facebooku, se prek IFTTT enak zapis samodejno objavi tudi na Twitterju.

– Brezplačno glasbo lahko s priljubljenega portala Last.fm pretakamo neposredno v svoj račun v oblaku Dropbox.

– Če čakamo na pomembno e-pošto, lahko s pomočjo IFTTT telefonu naročimo, da nam ob novem sporočilu v e-poštnem predalu Gmail pošlje SMS.

– Vse datoteke, ki so pripete elektronskim sporočilom, lahko prek IFTTT posredujemo v oblak (Google Drive, Dropbox, OneDrive).

– Vsak dan se lahko naučimo nečesa novega – spletna enciklopedija Wikipedia ima posebno stran z naključnimi zanimivimi vsebinami, ki jih lahko z IFTTT vsak dan prejemate v obliki e-pošte.

Slack Slack velja za eno najboljših programskih rešitev za interno komunikacijo v manjših in srednje velikih podjetjih. Aplikacija ponuja hitro ustvarjanje zasebnih in konferenčnih pogovorov, ustvarjanje skupin zaposlenih (priročno, če so v podjetju razdeljeni na oddelke) in deljenje datotek. Vse informacije, posredovane prek omrežja Slack, so za morebitno poznejše iskanje arhivirane. S Slackom, ki je na voljo za mobilni platformi iOS in Android ter namizna okolja Microsoft Windows, Apple Mac OS in Googlov Chrome OS, je mogoče integrirati tudi ogromno zunanjih storitev, kot so oblačne shrambe in družbena omrežja. Gigabajti na nebu Produktiven mobilni ekosistem ni popoln brez povezave z oblakom, v katerega shranjujemo in varnostno kopiramo pomembne ter osebne datoteke. Med najbolj celovite in zanesljive brezplačne tovrstne storitve uvrščamo:

Google Drive: uporabniku ne omogoča le shranjevanja, temveč tudi urejanje (s pomočjo orodij Google Docs) in deljenje datotek na številnih platformah. Posamezniku, ki registrira nov uporabniški račun Google, je brezplačno na voljo 15 gigabajtov shrambe v oblaku. (Drive za iOS, Drive za Android)

Dropbox: novi uporabniki dobijo dva gigabajta za shranjevanje podatkov, zaščito z močno enkripcijo in možnost dostopanja do datotek z osebnega računalnika ali številnih mobilnih platform (Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry). – Microsoft OneDrive: podobno kot soimenjak Google Drive tudi Microsoftova storitev ponuja 15 gigabajtov brezplačne shrambe. Da bi jo lahko uporabili, morate registrirati Microsoftov uporabniški račun, ki omogoča tudi dostop do spletne pošte Outlook. Na voljo za Android, iOS in Windows Phone.

iCloud: dostop do oblaka iCloud imajo samo uporabniki Applovih (mobilnih) naprav in Microsoftovih namiznih Oken. Aplikacija je na novejših telefonih iPhone in tablicah iPad nameščena privzeto, uporabniku pa ponuja stalno samodejno sinhronizacijo podatkov med mobilnimi napravami ter računalniki Mac in MacBook.

Ne spreglejte