Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 8. 2013,
14.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

aplikacija

Petek, 9. 8. 2013, 14.41

8 let

Naj vam plišast medvedek zmeri temperaturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Plišasti medvedki so si v marsičem različni - velikosti, barvi in materialu. Novi medvedek, ki prihaja iz Hrvaške, obdan s hrvaško volno, pa v notranjosti skriva še kopico senzorjev.

Medvedek, ideja dveh hrvaških študentk Josipe Majić in Ane Burica, se imenuje Teddy The Guardian. Simpatični medvedek, ki na prvi pogled ni prav nič poseben, v zadnjem času osvaja tako zdravniško stroko kot tudi starše. Zakaj? Staršem in otrokom "zmanjšuje stres ob merjenju temperature in pulza ter jim na daljši rok omogoča spremljanje zdravstvenega stanja svojega otroka". Situacij, ko je torej otrok doma bolan, ob prihodu k zdravniku pa "čudežno ozdravi", ni več, saj starš pride do podatkov o njegovem zdravstvenem stanju doma, v sproščenem okolju, kjer kaže znake bolezni. Z medvedkom, ki mu otrok "zaupa".

Podatki o zdravju iz medvedka na pametni telefon "Teddy The Guardian deluje tako, da ob otrokovi interakciji na popolnoma intuitiven in naraven način s pomočjo certificiranih medicinskih senzorjev, vgrajenimi v igračko, odčita parametre v določenem časovnem obdobju, za katere je programiran in jih v realnem času z brezžično tehnologijo pošlje staršem na mobilno aplikacijo, prek katere se podatki vizualizirajo in hranijo," sta za Planet Siol.net povedali Hrvatici. Ko se v bazi nabere dovolj podatkov, se le ti analizirajo in se oblikujejo v posebna poročila, iz katerih so razvidni trendi. Skupek podatkov lahko starš predloži zdravniku.

Narejen je iz popolnoma organskih materialov – polnjen je s hrvaško volno, vanj pa so všiti še medicinski senzorji, ki služijo za merjenje pomembnih parametrov – in je nekakšno nadaljevanje otroških spominov Hrvatic. Obe sta namreč plišastega medvedka v otroštvu dobili za prvo igračo, še danes pa obema dela družbo na službenih potovanjih.

Pridobil FDA in CE certifikata Ideja o "pametnem" medvedku se je porodila pred štirimi meseci. Njuni največji prioriteti med izdelavo medvedka sta bili zagotovitev medicinskih senzorjev, ki imajo FDA in CE certifikate. Prav zato sodelujeta s podjetjem, ki proizvaja omenjene senzorje. Na dobre odzive tako s strani staršev kot tudi stroke kaže precejšnje število prednaročil, ki sta jih prejeli prek spletne strani. Večina prihaja iz Združenih držav Amerike, Azije in Evropske unije. "Trenutno se dogovarjamo s potencialnimi investitorji in distributerji z vseh koncev sveta in enim od največjih svetovnih trgovinskih verig, ki so naju kontaktirali zaradi interesa po uvrstitvi izdelka na svoje prodajne police," sta spregovorili o nadaljnjih načrtih. Medvedek, ki ima na sebi "domačo" volno, bo zagotovo hit, za svojega so ga bojda sprejeli tudi starejši.

Ne spreglejte