Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 9. 2012,
9.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

piratstvo pirati

Nedelja, 30. 9. 2012, 9.10

6 let, 7 mesecev

Na Portugalskem pirati dosegli pomembno zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Portugalsko sodišče je zavrnilo zahtevo protipiratske organizacije ACAPOR in razsodilo, da izmenjava avtorsko zaščitenih vsebin za osebno uporabo ni nezakonita.

V boju proti naraščanju piratstva na Portugalskem je lani tamkajšnja protipiratska organizacija ACAPOR državnemu tožilstvu predala dva tisoč IP-naslovov domnevnih izmenjevalcev datotek, ali po domače piratov, in od oblasti zahtevala, da proti njim ukrepajo. "Na vse načine oblast poskušamo opozoriti na trenutne razmere v zabavni industriji," so ob tem dejali lani.

Tožilstvo je ta teden objavilo poročilo, v katerem ni le zavrnilo zahtev ACAPOR-a, temveč je celo razsodilo, da je izmenjava datotek v osebne namene zakonita. "S pravnega vidika pa je dejanje zakonito tudi po tem, ko uporabniki teh omrežij podatke že prenesejo ter jih nato delijo še naprej," so zapisali v poročilu. Ob tem so dodali, da pravica do izobraževanja, kulture in svobode izražanja na spletu ne sme biti omejena, ko gre za nekomercialno uporabo.

IP-naslov ni dovolj Njihovo mnenje je tudi, da IP-naslovi niso osebe, kar pomeni, da lastniki, ki se skrivajo za njimi, niso nujno tudi kršitelji avtorskih pravic, kot so nedavno v podobnih primerih razsodili v nekaterih drugih državah.

Za piko na i je tožilstvo menilo, da bi v primeru, če bi bila izmenjava podatkov za osebne uporabo nelegalna, njihovi ustvarjalci morali izrecno zahtevati, da tega ne dovolijo.

ACAPOR: Sodnik se je želel le izogniti delu Vodja ACAPOR-a Nuno Pereira je nad odločitvijo razočaran in je tožilstvo obtožil, da je primer opustilo zgolj zato, ker je bilo to najlažje narediti. "Osebno mislim, da je tožilstvo le našlo način, kako zakon uporabiti v svojo korist in ta je, da jim ni treba poslati dva tisoč dopisov, zaslišati dva tisoč ljudi in preiskati dva tisoč računalnikov," je dejal Pereira.

Glede na to odločitev so se tako Portugalci, vsaj začasno, zaradi izmenjav datotek izognili množičnim tožbam, ki so že na pohodu v ZDA in nekaterih evropskih državah, kot na primer v Franciji o čemer smo že pisali.

Ne spreglejte