Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
15.40

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google digitalno oglaševanje Matic Tomšič

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 15.40

1 leto, 11 mesecev

Majhni triki za še večji uspeh pri spletnem oglaševanju

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Google je številnim podjetjem, ki oglašujejo svoje izdelke in storitve, razkril neprijeten podatek: stran mečejo dobro polovico sredstev, namenjenih oglasom pri njih.

Agencije, ki se ukvarjajo z digitalnim oglaševanjem, se že leta širokoustijo glede superiornosti spleta kot platforme, ki ima precej večji potrošniški doseg od tradicionalnih medijev – TV-ja, časopisa, radia, plakata. Zdaj se je izkazalo, da zna uporabnik interneta oglase prezreti prav tako kot gledalec televizije, ki med reklamami obišče stranišče, ali praktično vsaka druga oseba z lastnim poštnim nabiralnikom, ki v najbližji koš vsak dan odvrže cel sveženj letakov. Google je v nedavni študiji namreč ugotovil, da kar 56,1 odstotka vseh oglasov, prikazanih s pomočjo Googlove platforme za oglaševanje na spletu Google AdWords, ne vidi nihče. Izkoristek povprečnega oglaševalca (število oglasov, ki so dosegli potrošnike) naj bi bil sicer približno 50-odstoten.

Oglaševalci Googlu "podarijo" 20 milijard evrov letno Google je vodilni svetovni ponudnik prostora za digitalno oglaševanje; po podatkih eMarketerja bo imel konec leta 2014 kar 31,5-odstotni tržni delež (na drugem mestu je Facebook s slabimi osmimi odstotki, na tretjem Microsoft z le dvema in pol). Oglaševanje je sicer glavni vir prihodkov tega internetnega velikana, samo letos naj bi s prodajo oglasnega prostora v njihovo blagajno priteklo 55 milijard dolarjev (45 milijard evrov), piše spletni portal Business Insider.

Pa se bo Google na čelu karavane oglaševalskih platform obdržal tudi v prihodnje? Po objavi izsledkov njihove lastne študije so zaskrbljenost že izrazili številni oglaševalci. Business Insider poroča, da jih je vse več posel že začelo preusmerjati zgolj v oglase, ki Googlu dolarje generirajo le takrat, ko nanje kliknejo uporabniki spleta (PPC ali pay-per-click).

Ker se pri Googlu zavedajo, da več kot polovico njihovih letnih prihodkov iz naslova Google AdWords predstavljajo neizkoriščeni proračuni oglaševalcev, so jim že ponudili pomoč z nasveti za oblikovanje in umestitev oglasov.

Če želiš biti opažen, bodi velik in stoj pokončno Po mnenju Googlovih analitikov je najboljše mesto za oglas tik nad dnom okna brskalnika. Obiskovalec ga tako vidi takoj, ko se spletna stran naloži, v njegovem vidnem polju pa ostane tudi takrat, ko uporabnik premakne miškin kolešček, da bi videl preostanek vsebin. Največje vidnosti sicer ne dosegajo najbolje umeščeni, temveč največji oglasi. Najboljše rezultate pričakovano dosegajo pokončne oglasne pasice, ki mesto praviloma najdejo na obeh robovih spletne strani. Kaj pa vsebine? Na prvem mestu po številu klikov oziroma ogledov so reference na pogosto obiskana spletna mesta (kot so e-trgovine), na drugem oglasi spletnih skupnosti (Facebook, Twitter), na tretjem videoigre. Najmanj ogledov generirajo vsebine s področij športa, hrane in pijače, novic in nepremičninskega trga.

Ne spreglejte