Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
29. 7. 2014,
11.27

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ocenili smo Vtisi Vtisi

Torek, 29. 7. 2014, 11.27

2 meseca, 1 teden

LG G3: Telefon, ki izziva najboljše med najboljšimi

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
LG-jeva najnovejša stvaritev izziva najboljše. G3 je telefon, ki se lahko kosa z androidnimi prvaki.

Južnokorejski izdelovalec digitalnih dobrin za sodobno življenje LG to poletje prehaja v frontalni napad na androidno konkurenco. Mestnega tekmeca Samsung z Galaxy S5 in tajvanski HTC, ki je pred meseci predstavil pošteno hvaljeni One, skuša nadvladati s stvaritvijo, ki sliši na ime G3.

Pri LG so zadnjemu otroku, ki so ga očitno v slogu dinastične navdahnjenosti poimenovali kar z novo zaporedno številko – ta prednika G2 v teži prekaša za prgišče gramov, v višini in širini pa za nekaj milimetrov, medtem ko debelina ostaja enaka –, nadeli na prstne packe odporno plastično suknjo s poudarjeno aluminijastim videzom. Kljub pomisleku, ki ga vzbuja material ogrodja, se telefon ob otipu izkaže za dovolj kompakten kos, ki ga dlan dobro sprejme.

Dovolj eleganten, da ne boste ostali pred vrati opere Sprednja stran telefona je skoraj en sam 5'5-palčni zaslon, ki so ga pri LG v širino raztegnili skoraj do konca ob robovih zaobljenega ohišja, v višino pa mu pustili komaj kaj več prostora. Ušesni zvočnik je tanek, da mu ni dolgčas, mu družbo dela še kamera za selfieje. Na sprednji strani ne boste našli nobenega gumba, za vse fizične vbokline in izbokline, ki služijo upravljanju telefona, je ciljno mesto na zadnji strani. Gumbasto izbočena okrogla tipka za vklop je tik pod 13-megapikselskim fotoaparatom, zgoraj in spodaj jo obdajata dobro oprijemljivi tipki za določanje jakosti zvoka. Na zadnji strani poleg fleša najdete še en funkcionalni dodatek, ki je bergla fotoaparatu: brzinski laserski merilnik razdalje. Kako opravlja svoje delo, pišemo spodaj.

S tako velikim telefonom v roki sem se tu pa tam zalotil pri občutku, da se rokujem z mikro tablico. Velikost sicer ni nobena težava, prej prednost, malce nerodnosti morda lahko slutimo le pri uporabnikih s krajšimi ročnimi izrastki, saj lahko doseganje hrbtne tipke zahteva malce manualne akrobatike. A tudi za to je LG našel rešitev, o tem nekoliko pozneje. Celosten videz LG G3 je sicer dovolj eleganten, da vas tudi v boljšem nočnem klubu pri vratih ne bodo zadrževali nerazumno dolgo, težava pa ne bi smel biti niti vstop v opero.

Sogovornik se zdi povsem blizu Notranjost je rezervirana za Qualcommov štirijedrnik Snapdragon 801, ki ga v pogonu držijo 2,5-gigaherčni takti. Telefonu so dodelili tri gigabajte delovnega pomnjenja, če se boste odločili za 16-gigabajtni notranji pomnilnik, bo imel ta na voljo dva garaška gigabajta. Notranji softverski strojevodja je čokoladni android 4.4.2. KitKat, temu so pri LG namenili dodatno čast in ga všečno ukrojili nekoliko po svojih merah. Nobena napaka, napravica deluje dobro, tudi z zahtevnejšimi nalogami se spopada spodobno, zastojev v delovanju pa nismo opazili, le tu in tam se je ohišje malce ogrelo.

Slušni-govorni del naloge je LG G3 opravil brez pripomb, v naravi globoki glasovi so tudi skozi slušalko ostali takšni, tisti visoki pa še vedno visoki. Klici so dobro slišni, toni razločni, sogovornik pa se ob pogovoru z aparatom LG G3 zdi povsem blizu. Bi pokritizirali, pa se ni nad čem pritoževati.

QHD in prikladna rešitev za kratke prstke Zaslonski prikaz je izvrsten, ne samo zaradi velikosti in preglednosti, tudi zato, ker iz njega silijo sočne barve, kontrast in detajli. Prikaz fotografij in videov je zelo razločen, barve so polne, črke in besedila pa brez pripomb berljiva. Jasno, kriva je ločljivost QHD, ki prevedena v številke pomeni 2560x1440 točkovnih enot. Beri drugače: na enem palcu se v višino in dolžino drenja fantastičnih in do zdaj nedoseženih 538 pikslov. To je četrtina več kot pri standardu Full HD, ki še vedno gospodari na številnih pametnih telefonih. A zaslon LG-jevega mišičnjaka si zasluži tudi grajo. V zenitnih svetlobnih pogojih bi bil kontrast lahko boljši.

Odzivnosti zaslona ni česa očitati, ta namreč ubogljivo sledi ukazom gospodarja. Če jim ne, napako iščite predvsem pri svoji prstni nenatančnosti. LG G3 ima uporabno možnost, to je odklepanje z dvojnim "potapkom" po zaslonu, kar verjetno ne bo le logična izbira prej omenjenih "kratkoprstnežev", ki jim je tipka za vklop silno daleč na zadnji strani ohišja, ampak tudi mnogih drugih. Preprosto zato, ker gre za zelo praktično funkcijo, ki lajša rokovanje z napravo.

Končno dominus v domači dnevni sobi LG G3 uporabniku ponuja vse, kar ta potrebuje za polno rabo telefona. Zelo hitro si lahko pomagate s funkcijami v zgodnji roletni vrstici, ki vam na povelje prekrije zaslon s praktičnimi možnostmi izbire, kot je na primer vzpostavitev srčike omrežja hot-spot. Telefon uporabnika nagovarja tudi z nekaterimi avtohtonimi aplikacijami. Mestno rivalstvo sicer še ne pomeni krvi, a očitno tudi ne samo vode, saj so si pri LG od Samsungovega Galaxy S5 izposodili aplikacijo za zdrav življenjski slog in jo poimenovali LG Health. Ta verjetno ne bo navdušila rekreacijsko spodbujenih na domači zofi pred TV-zaslonom, bo pa zato prav prišla onim, ki želijo vedeti, kako koraki, tek in kolesarjenje na določeni razdalji pomagajo odpihovati telesne kalorije.

S prijavo v LG-jev digisistem Smart World vstopite v alternativo Google Playu. Pokrajina vam ponuja cel kup aplikacij, kot so brezplačni dizajni, teme, izobraževalni in lifestyle programi in druge zabavne in resne vsebine, ki vam napravo pomagajo poljubno personificirati. Morda si omembo zasluži tudi dobro delujoči Quick Remote, surogat za centraliziran daljinski upravljalnik, s katerim prek infrardečega sprejemnika na robu ohišja, po predhodnem programiranju, seveda, nazadnje le lahko postanete enoosebni dominus domače dnevne sobe.

Čez dan odlične, v mraku šumaste fotografije Hrbtni fotoaparat se po okolici razgleduje z ločljivostjo 13 megapikslov. Pri tem mu je v pomoč laserski merilec razdalje, ki vas loči od ciljne tarče. Ostrenje in odzivnost fotoaparata sta v dnevnih svetlobnih razmerah res ekspresna. Fotografije so zelo dobre, če upoštevamo razponsko dovolj dobre kontraste; aparat ponuja tudi možnost fotografiranja v načinu visokega dinamičnega razpona (HDR). Mrak po drugi strani ni več tako dober amigo fotoaparata, saj se ta v pogojih usihajoče svetlobe odziva občutno počasneje, fotografije pa tudi dobro zašumijo.

Pri LG so si dali opravka tudi s postprodukcijsko opremo. V preprostem vmesniku za obdelavo fotografij se lahko poigrate s svojimi dosežki in se po želji tudi preizkusite v dodajanju umetniškosti. Programček za obdelavo prinaša kar precej možnosti, od rezanja, bluranja, popravljanja strukture in ostrenja izpostavljenih delov fotografij, do ustvarjanja drame prek številnih filtrov in dodajanja nadiha vintage časov.

Tako imenovana kamera za selfieje zre v svet skozi 2,1-megapikselski objektiv. Prav nič narobe ne hodi možnost slikanja z dlanjo. Pokrčite jo v pest in voila!, kader je posnet.

Zmore tudi stvari, ki spominjajo na človeka Druge funkcije so ne samo napol ponarodela klasika, na primer hiter prevzem dohodnega klica, utišanje zvonjenja, ampak tudi novitete. LG G3 se baha tudi z možnostjo uporabe dveh aplikacij istočasno, na svoj račun pa bodo z zamikom tipkovnice v levo ali desno prišli tudi ljubitelji enoročnih trikov. Še nekaj besed o tipkovnici: poleg črk ima ta v najvišji vrstici tudi številčnico, zato pritiskanje tipke levo spodaj, kot je to pri večini drugih telefonov, kadar želite vnašati številke, ni potrebno. LG-jev robot se človekovim logičnim procesom približuje s pametnim čiščenjem prostora in možnostjo, da ga predate v uporabo nekomu drugemu, ne da bi vam ta lahko rudaril po zasebnosti.

Tudi z zahtevnejšim programjem se LG G3 spopada praktično brez težav. Čeprav lahko po spletu beremo, da mu kdaj opazno zmanjka sape, sami tega nismo opazili. Kljub temu da smo ga prav po pastirsko gnali na digitalno pašo s to in ono, tudi zahtevnejšo aplikacijo in videi. Pri povezovanju s spletom, ki poteka čisto solidno, je sicer nekajkrat zakuhal, a je kmalu nastopil tudi čas za ohladitev.

Več avtonomije si ne želijo le Katalonci, ampak tudi uporabniki LG G3 Slaba stran je brez dvoma avtonomija naprave. Telefonu z nami ni uspelo previhariti dneva zmerno aktivne uporabe. Bateriji jakosti 3000 mAh precej moči vsrkava QHD-zaslon. Impresivno, ni kaj, a razen estetske dovršenosti od tega ne boste imeli nič.

Namesto suverenega jezdeca od jutra do noči je zato LG G3 primerek, ki se mora precej pogosto zanašati zmogljivosti elektronskih vtičnic. Tolažilna nagrada, ki pa napake ne odtehta, je prikladna funkcija, s pomočjo katere aparat ob pešajoči bateriji vklopi baterijsko varčevanje.

Med najboljšimi LG G3 je prvovrsten telefon, uporaben za poslovno rabo in zabavne čase, ne manjka mu prav nobena lastnost, ki bi jo zahteven uporabnik želel imeti ves čas ob sebi. Besed, kot so všečnost, elegantnost, hitrost in zmogljivost, naj gre za uporabne aplikacije, brskanje po spletu, zajem videa in fotografij, mu nikakor ne moremo odrekati, četudi ima tu in tam kakšno hibo. Vse našteto ga uvršča ob bok zverinam, kakršna je HTC-jev One M8. Drži, LG, ki si za tretje četrtletje napoveduje "visoko enomestno" rast dobička, je z G3 uspel preboj med najboljše.

Splošna ocena: 9

Legenda ocen:

1 – Raje umrem, kot da me kdo vidi s tem 2 – Vzamem le, če bi mi rešil življenje 3 – Če mi ga podarijo, ga morda vzamem 4 – Še veliko mu manjka 5 – Za silo bi bilo 6 – Še kar 7 – Na pravi poti 8 – Dober izbor 9 – Odlična naprava 10 – Brez njega mi živeti ni

Osnovne tehnične lastnosti: deluje v omrežjih: 2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE procesor: 4-jedrni Qualcomm Snapdragon 801, 4-jedrni 2,5 GHz (Krait 400) grafični procesor: Adreno 330 delovni pomnilnik: 3 GB (32 GB različica); 2 GB (16 GB različica) notranji pomnilnik: 16 GB ali 32 GB; možnost razširitve do 128 GB z microSD kartico zaslon: 13,97 cm, 1440 × 2560 točk, 534 ppi, 16 M barv, HD-IPS+ LCD glavna kamera: 13 MP, samodejno ostrenje, dvobarvna LED-bliskavica, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, HDR sprednja kamera: 2,1 MP, 1080p snemanje videa: 4K s 30 sličicami na sekundo, HD 10080p s 30 sličicami na sekundo, stereo zvok, stabilizacija slike povezljivost: WiFi (tudi mobilne povezave mobile hotspot), Bluetooth 4.0, microUSB, NFC ostalo: merilec pospeškov, žiroskop, kompas, IR blaster baterija: Li-Ion 3000 mAh operacijski sistem: Android 4.4.2 KitKat dimenzije: 146,3 mm (v) × 74,6 mm (š) × 8,9 mm (d) masa: 149 gramov

Ne spreglejte