Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
15. 10. 2017,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Natisni članek

zlonamerni programi raziskava anketa spletne zmenkarije zmenkarije računalniška varnost

Nedelja, 15. 10. 2017, 4.05

4 leta, 5 mesecev

Pasti in temne strani iskanja sorodne duše v digitalnem svetu

Laži na spletnem zmenku najbolj motijo – lažnivce

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

1

Računalnik, Enter | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na spletu ni vse tako, kot se zdi – mnogi uporabniki aplikacij in spletnih storitev za zmenke so se o tem boleče prepričali na lastni koži.

Najnovejša raziskava podjetja za računalniško varnost Kaspersky Lab ugotavlja, da se približno vsak tretji uporabnik interneta kdaj odpravi do kakšne od spletnih storitev ali aplikacij za zmenke.

Toda ni jih malo, ki se od tam niso vrnili z nasmehom. Še več jih je, ki sorodne duše ali zmenka tako sploh niso uspeli najti, še razkrivajo rezultati raziskave Dangerous Liaisons (Nevarne povezave), ki so jo opravili med skoraj 6500 anketiranci v 30 državah sveta (med katerimi Slovenije ni).

Skoraj polovica jih niti ne misli resno

Pravzaprav jih večina v resnici sorodne duše ni niti iskala. Skoraj za polovico, natančneje 48 odstotkov, se tja odpravi zgolj zaradi zabave, samo 11 odstotkov pa jih je odgovorilo, da na digitalnih platformah zares iščejo partnerja za resno zvezo.

Tu je pa še 13 odstotkov takšnih, ki na ta način iščejo (spolni) odnos brez česarkoli drugega. Uporabniki tovrstnih storitev so v povprečju v svojih zgodnjih tridesetih letih.

Samo 11 odstotkov uporabnikov spletnih storitev in mobilnih aplikacij za zmenkarije v resnici na ta način išče partnerja. Največ je tistih, ki to uporabljajo zaradi zabave, ugotavlja raziskava podjetja za računalniško varnost Kaspersky Lab. | Foto: Shutterstock Samo 11 odstotkov uporabnikov spletnih storitev in mobilnih aplikacij za zmenkarije v resnici na ta način išče partnerja. Največ je tistih, ki to uporabljajo zaradi zabave, ugotavlja raziskava podjetja za računalniško varnost Kaspersky Lab. Foto: Shutterstock

Skoraj trije od petih so se zlagali o sebi

Ne glede na razlog, zakaj se je kdo odpravil v klepetalnice spletnih strani in mobilnih aplikacij za zmenkarije, je velika verjetnost, da jih bo prej kot slej tam dočakalo kakšno razočaranje ali celo odkrita računalniška ali druga nevarnost.

Lažni podatki in fotografije so šele začetek bogatega nabora tveganih vsebin. Kar 57 odstotkov uporabnikov takšnih strani in aplikacij je priznalo, da so na takšnih zmenkih lagali. Največkrat zato, da bi se prikazali v boljši luči (morda niti ne razmišljajoč, da to počne tudi druga stran), neredko pa tudi zato, ker so tako poskusili ujeti svoje partnerje v resničnem svetu pri varanju.

Moti jih tisto, kar sami počnejo

Tovrstno lažno predstavljanje udeležencev je največja nadloga tisti manjšini, ki se na spletne zmenkarije odpravi z resnim in iskrenim namenom – a tudi drugim, ki zato nimajo več takšne želje še naprej uporabljati te aplikacije.

Skoraj petino uporabnikov najbolj zmotijo lažne fotografije, približno vsakega osmega lažna pričakovanja glede razmerij, enega od devetih pa neiskrenost glede obstoječega statusa svojega razmerja.

Raziskava je še pokazala, da tisti, ki imajo največ za povedati čez tiste, ki na spletnih in mobilnih zmenkarijah lažejo, so pravzaprav tudi sami lažnivci.

Več kot polovica uporabnikov spletnih ali mobilnih zmenkarij je doživelo neko neprijetno izkušnjo. | Foto: Thinkstock Več kot polovica uporabnikov spletnih ali mobilnih zmenkarij je doživelo neko neprijetno izkušnjo. Foto: Thinkstock

Ribiči podatkov in vsiljivci z zlonamerno programsko kodo

Toda neresnični podatki niso najhuje, kar se uporabnikom spletnih in mobilnih zmenkarij lahko pripeti. Dobra polovica, natančneje 55 odstotkov vprašanih, je priznalo, da so doživeli kakšno neprijetno ali nevarno izkušnjo.

Vsak deseti uporabnik teh storitev in aplikacij se je srečal s sleparji, ki so od njih poskusili pridobiti osebne podatke in finančne informacije. Primerljivi delež je tudi tistih, ki so med svojo uporabo teh storitev in aplikacij prejeli zlonamerne spletne povezave, ki so vodile do namestitve zlonamernih programov.

Vsak deseti se sleče brez pomisleka

Velikemu tveganju so izpostavljeni tudi tisti, ki preveč zlahka razkrivajo svoje osebne podatke. Tako je približno desetina vprašanih brez pomislekov (neznancem) razkrila svoj točen naslov, približno takšen pa je delež tistih, ki so prek teh storitev in aplikacij objavili svoje gole fotografije.

Ne spreglejte