Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
2. 6. 2015,
11.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pametna ura policija Kanada

Torek, 2. 6. 2015, 11.14

8 let

Kanadskega voznika oglobili zaradi uporabe pametne ure med vožnjo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za kanadske prometne policiste je pametna ura enakovredna mobilnemu telefonu, zato so njeno uporabo med vožnjo kaznovali.

Jeffrey Macesin iz mesta Pincourt v kanadski provinci Quebec se je, kot kaže, vpisal v zgodovino kot prvi voznik na svetu, ki so ga oglobili zaradi uporabe pametne ure med vožnjo. Policist ga je zalotil, ko je z Applovo pametno uro zamenjal pesem, ki jo je poslušal na svojem iPhonu, kar je bilo dovolj, da ga je oglobil s 120 kanadskimi dolarji (skoraj 90 evri) in mu pripisal štiri kazenske točke. Ali je pametna ura "ročna naprava s funkcijo telefona" ali ne? Macesin je po mnenju policije namreč kršil določila kanadskega zakona o varnosti v cestnem prometu, kjer je v prvem odstavku 439. člena zapisano, da "med upravljanjem cestnega vozila ni dovoljeno uporabljati ročnih naprav, ki imajo funkcijo telefona".

Oglobljeni voznik se s tem ne strinja in se bo pritožil, ker verjame, da s svojim dejanjem ni kršil predpisov. Vztraja, da ura ni "ročna naprava", temveč naprava na zapestju, zato enačenje z mobilnim telefonom po njegovem mnenju ni povsem nedvoumno. Pametna ura po njegovem mnenju še nima funkcije telefona, temveč je to naprava, ki se povezuje z drugo napravo s to funkcijo, zato je še toliko bolj prepričan, da je s svojo globo odprl sivo cono in veliko prostora za razpravo. "Zakonodaja ne prepoveduje uporabe naprav, ki imajo funkcionalnost Bluetootha," je še povedal kanadskim medijem.

Podobni dvomi, ko prometna zakonodaja ne sledi nastanku novih nosljivih naprav z enako hitrostjo, so se pojavili oktobra 2013, ko je bil neki voznik kaznovan zaradi nošenja očal Google Glass med vožnjo. Tudi pri nas bi ga lahko oglobili za njegovo dejanje Kako je pri nas? Veljavni slovenski zakon o varnosti cestnega prometa ima v prvem odstavku 72. člena zapisano: "Voznik in učitelj vožnje med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševal njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila (maska, slušalke, telefon itd.)."

Takšna opredelitev je natančnejša kot v kanadskem zakonu, zato je po opisu slovenskega zakona pametne ure še lažje uvrstiti med naprave, ki niso dovoljene med vožnjo. Ali pa tudi ne – kaj je potem med vožnjo s kajenjem ali malicanjem, menjavo CD-plošč, iskanjem stvari na zadnjem sedežu in drugimi dejanji, ki vozniku (lahko) odvrnejo pozornost od ceste?

Ne spreglejte