Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
14.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Apple Matic Tomšič

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 14.45

8 let

Kakšna je prihodnost kartic SIM?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nosilke čipov, s katerimi mobilni telefoni izkazujejo pripadnost telekomunikacijskim omrežjem, v prihodnjih letih morda čaka revolucija. Bomo z eno kartico SIM operaterje menjali kot spodnjice?

Kartice SIM že dobri dve desetletji spreminjajo le obliko, ne pa tudi namembnosti. Od leta 1991 do danes so se simke, takrat tako velike kot kreditna kartica, skrčile na nekaj odstotkov nekdanjih dimenzij, njihovo poslanstvo pa je še vedno identifikacija uporabnikov, ko naprava (mobilni telefon ali tablica) vzpostavlja komunikacijo z omrežjem.

Eden največjih prebojev v več kot dvajsetih letih je bilo povečanje števila telefonskih številk, ki jih je mogoče shraniti na čip (največ 250), sicer pa razvoj kartic SIM že dolgo velja za mrtvo cono. Morda bi lahko uporabili preteklik – je veljal. Apple je oktobra namreč predstavil kartice SIM za tablične računalnike iPad, ki uporabnikom omogočajo preprosto preklapljanje med telekomunikacijskimi operaterji.

Do okolja prijazno sklepanje naročnin Z globalnim razmahom kartic SIM, s katerimi bi bila selitev k drugemu ponudniku mobilnih storitev mogoča brez gore papirja, bi telekomunikacijski trg postal precej bolj fleksibilen, pomagale pa bi pospešiti tudi razvoj interneta stvari, so prepričani strokovnjaki. Ker kartic ne bi bilo treba menjati, temveč jih samo ponovno programirati, bi jih lahko proizvajalci avtomobilov in pametnih ur, ki omogočajo povezavo z mobilnimi omrežji, vanje vgradili privzeto.

Operaterji ne delijo navdušenja (potencialnih) odjemalcev Ker kartice SIM, kakršne je pred mesecem dni predstavil Apple, uporabnikom ne omogočajo le lažje sklenitve pogodbe s ponudnikom telekomunikacijskih storitev, temveč tudi preprostejši pobeg h konkurenci, so operaterji mobilnih omrežij zaskrbljeni z razlogom.

Poleg tega, da bi morali z morebitno uvedbo novih, fleksibilnejših kartic SIM korenito spremeniti naročniške mehanike, saj bi uporabniki storitve dobesedno lahko kupovali tako, kot bi se jim zljubilo, bi operaterji izgubili tudi nadzor v razmerju ponudnik – stranka. Applov eksperiment je v ZDA od največjih štirih imen mobilne telefonije v polnosti podprl samo T-Mobile. Pri AT&T so k zadevi pristopili polovičarsko; uporabniki se s fleksibilno kartico SIM sicer lahko naročijo na njihove storitve, a bodo ob morebitni naslednji menjavi operaterja primorani kupiti tudi novo kartico. Sprint pred aktivacijo (sicer omejenih) storitev zahteva posebno registracijo vseh uporabnikov tovrstnih kartic SIM, pri Verizonu pa so se odločili, da je za tovrsten napredek še prezgodaj, piše The Economist.

Edini evropski telekomunikacijski operater, ki podpira kartice SIM v najnovejših iPadih, je sicer britanski EE.

Še eno desetletje brez sprememb? Philippe Vallee iz podjetja Gemalto, največjega svetovnega proizvajalca kartic SIM, pravi, da bodo drugi proizvajalci naprav, ki se s spletom povezujejo tudi prek mobilnih omrežij, sledili Applovemu modelu, telekomunikacijski operaterji pa se bodo širitvi preprosto morali prilagoditi.

Vprašanje je, ali bodo fleksibilne kartice SIM mesto kmalu našle tudi v mobilnih telefonih. Nekateri poznavalci stanja v industriji predvidevajo, da bo Apple že prihodnje leto predstavil pametni telefon s tovrstno kartico SIM ali pa jo celo zamenjal s skupkom programske kode, ki počne isto, tako imenovanim softSIM-om. O tem dvomi Dean Bubley iz analitske hiše Disruptive Analisys, poroča The Economist. Meni namreč, da bodo reformo na poznejši čas skoraj zagotovo poskusili preložiti ponudniki mobilnih storitev. Ne le zato, ker se bojijo znižanja prihodkov, temveč tudi zaradi novih možnosti zlorab, ki jih odpira uvedba vsake nove tehnologije. Druga plat medalje Uporabniki bi z globalizacijo "reciklažnih" kartic SIM vsekakor pridobili ogromno, a če bo postopek zamenjave izpeljan nepreudarno in v naglici, nas lahko udari po žepu. Delež nadzora nad trgom, ki bi ga z uvedbo fleksibilnih kartic SIM izgubili telekomunikacijski operaterji, bi namreč lahko pridobili proizvajalci strojne opreme. Kupce njihovih naprav bi nato lahko dobesedno prisilili v registracijo pri enem od vnaprej izbranih ponudnikov mobilne telefonije, ti pa bi lahko "v zameno" navili cene storitev.

Ne spreglejte