Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
9. 7. 2015,
18.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft Windows Phone Nokia pametni telefoni Matic Tomšič

Četrtek, 9. 7. 2015, 18.41

8 let

Kakšna bo prihodnost telefona z Windowsi?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Microsoft ukinja približno 7.800 delovnih mest, skoraj vsi, ki bodo ostali brez dela, pa so zaposleni v telefonski enoti Nokie, ki jo je Microsoft pod streho vzel lani. Kaj to pomeni za Windows Phone?

Skoraj osem tisoč odpisanih delavcev je posledica prestrukturiranja poslovnega modela na področju mobilne telefonije, je v pismu zaposlenim kadrovsko krčenje utemeljil direktor Microsofta Satya Nadella. Odločitev o ukinitvi toliko delovnih mest za nekatere tržne analitike po pisanju Business Insiderja ni presenetljiva, saj je po odpuščanju dišalo že ob odhodu Stephena Elopa. Nekdanji direktor Nokie je Microsoftovo novo enoto mobilne telefonije pred nekaj tedni kar malce nepričakovano zapustil, še preden se je dobro ustalil kot izvršni podpredsednik oddelka.

Zadnji vztrajajoči Microsoft je bil zadnji veliki tehnološki velikan, ki je še verjel v mobilno platformo Windows Phone. Od nje so v preteklih letih med drugim veliko pričakovali proizvajalci pametnih telefonov Samsung, HTC, LG, a jo zaradi neuspeha na prodajnih policah vsi po vrsti zapustili.

Zdaj se glede na to, da skoraj dokončno razpušča tisto, kar je še ostalo od Nokijinega telefonskega oddelka, zdi, da bo Windows Phone zapustil tudi Microsoft. Triodstotni tržni delež platforme na svetovnem trgu pametnih telefonov, ki ga premočno obvladujeta Android in iOS, je premajhen, da bi privabil razvijalce aplikacij, brez njih pa ni novih uporabnikov. Pravi kavelj 22. Izposoja Applovega recepta? A to še ne pomeni, da bo Microsoft popolnoma opustil proizvodnjo pametnih telefonov. Satya Nadella je v javnem pismu uslužbencem, ki je sledilo vesti o odpuščanju, namreč pojasnil, da bo v prihodnje veliko bolj osredotočena. Microsoft naj bi se odpovedal izdajanju telefonov nižjega in srednjega razreda ter se posvetil le vrhunskim modelom. Applov model z iPhoni, torej.

Razlog za to je preprost. Boljši kot bo pametni telefon, bolje bo lahko Microsoft prikazal zmogljivosti svojega novega operacijskega sistema Windows 10. Ta je zgrajen na univerzalni platformi, kar pomeni, da bo uporabnikom ponujal brezšivno in preprosto povezovanje med osebnimi računalniki, tablicami, telefoni, celo igralno konzolo Xbox One, programerjem pa bolj enotno okolje za razvoj aplikacij. Windows 10 za osebne računalnike bo na voljo konec tega meseca (29. julija), mobilna različica pa bo nared malce pozneje. Pričakujemo, da bo njen izid spremljal tudi nov Microsoftov pametni telefon.

Ne spreglejte