Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
19. 8. 2016,
15.58

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Taksist Hopin taxi mestni prevoz javni prevoz Taxi Metro

Petek, 19. 8. 2016, 15.58

6 let, 7 mesecev

Kako uspešen bo Hopin v Ljubljani?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Foto: Ana Kovač

Uspeh nove storitve je odvisen od tega, koliko taksistov se ji bo priključilo. Brezhibno delovanje aplikacije ne bo veliko pomagalo, če v vsakem trenutku ne bo dovolj sodelujočih taksistov.

V našem redakcijskem preizkusu mobilne aplikacije Hopin in istoimenske storitve včeraj dopoldne je vse delovalo tako, kot bi si želeli: komaj tri minute po naročilu prek mobilne aplikacije Hopin sva s kolegom že bila v taksiju, ki naju je z ljubljanske upravne enote v nekdanji Tobačni pripeljal nazaj do uredništva na Cigaletovi.

Kam so šli vsi?

Toda že popoldne se je število ljubljanskih taksistov na zemljevidu aplikacije Hopin drastično zmanjšalo. Naš odgovorni urednik je obupal nad naročilom, ker mu je bil predlagani čakalni čas več kot 20 minut nesprejemljiv, in je svoj prevoz naročil na klasičen način, prek telefona.

Med pogostejšim preverjanjem aplikacije Hopin včeraj popoldne in zvečer ter danes zjutraj se mi je velikokrat zgodilo, da v njej nisem videl nobenega ljubljanskega taksista. Ko pišem te vrstice, sta na voljo dva, najbližji bi me lahko pobral v štirih minutah – to je dobro, a kako bo popoldne, zvečer, ob koncu tedna?

Ob uradni predstavitvi storitve smo na aplikaciji znotraj obroča ljubljanske obvoznice lahko zaznali občutno več voznikov – ali se je vmes kaj zgodilo?

Ali so taksisti dobili ultimat?

Odgovorni urednik je med svojo vožnjo – tisto, naročeno na klasičen način – od taksista slišal, da so včeraj vsi zaposleni in zunanji sodelavci (samostojni podjetniki in družbe z omejeno odgovornostjo) njihove družbe Laguna prejeli obvestilo, da ta svojim voznikom prepoveduje sodelovanje s Hopinom.

Ker krožijo namigi, da so podobno ravnale tudi druge velike ljubljanske službe, smo to želeli preveriti, a avgustovski petek očitno ni pravi čas za to: vodstev družb Laguna in Intertours Taxi nam ni uspelo dobiti. Uspelo nam je dobiti le predstavnike družbe Metro. Ta ima svojo mobilno aplikacijo, ki ima s Hopinovo nekaj podobnosti, a tudi nekaj razlik – ena je na primer ta, da je naročila mogoče oddati le po predhodni registraciji.

Ljubljanski Taxi Metro ima svojo mobilno aplikacijo za naročanje prevozov, a pravijo, da prek nje prejmejo manj kot en odstotek vseh svojih naročil za taksi prevoze. | Foto: Srdjan Cvjetović Ljubljanski Taxi Metro ima svojo mobilno aplikacijo za naročanje prevozov, a pravijo, da prek nje prejmejo manj kot en odstotek vseh svojih naročil za taksi prevoze. Foto: Srdjan Cvjetović

"V Ljubljani se jim ne bo obneslo!"

Taksistov, ki vozijo za podjetje Taxi Metro, aplikacija Hopin ne zanima, nam je povedal njihov nadzornik Stane. "Mi imamo svojo mobilno aplikacijo za naročanje taksi prevozov že dalj časa in na ta način prejmemo le kakšno naročilo na dan, delež je vsekakor bistveno manj kot en odstotek vseh naročil."

Stane je opozoril, da izkušnje s terena kažejo, da so tovrstne aplikacije za uporabnike bolj zapletene, kot se zdi na prvi pogled. "Veliko naših rednih strank je starejših oseb, ki ne znajo ali nočejo uporabljati mobilnih aplikacij, težava pa je tudi s tem, da je lahko na nekem naslovu več vhodov, česar aplikacija ne ve. Določanje položaja uporabnika poteka prek sistema GPS, ki lahko v mestnem okolju zgreši tudi več kot 15 metrov, kar je dovolj, da se potnik in voznik ne najdeta. Tudi naši vozniki neradi hodijo na takšna naročila, ker se potnik velikokrat ne pojavi, nekateri kar klikajo po aplikaciji brez resnega namena po vožnji. Težava je tudi v tem, da imajo taksi podjetja različne cene, če pa je to v isti aplikaciji, je uporabnik lahko še bolj zmeden."

"Vsi in povsod od svojih pogodbenikov zahtevajo zvestobo"

Kaj menijo o možnosti, da bi kakšen od njihovih voznikov sodeloval v sistemu Hopin? "Vsa taksi podjetja, ne le v Ljubljani, še bolj drugod po svetu, od svojih pogodbenikov zahtevajo zvestobo. To ni prosta trgovina, in to ne samo v naši dejavnosti. Ne moreš dopoldne delati pri enem, popoldne pa za drugega, pri vseh naših pogodbenih voznikih, ki so samostojni podjetniki ali del zunanje družbe z omejeno odgovornostjo, gre za dolgoročno sodelovanje, kjer je zvestoba nujna."

Petek, sredi delovnega časa, v aplikaciji Hopin na ljubljanskih ulicah samo dve taksi vozili. Kam so šli vsi drugi? | Foto: Srdjan Cvjetović Petek, sredi delovnega časa, v aplikaciji Hopin na ljubljanskih ulicah samo dve taksi vozili. Kam so šli vsi drugi? Foto: Srdjan Cvjetović

"Nekomu smo očitno stopili na žulj!"

Že ob včerajšnji predstavitvi storitve Hopin v Ljubljani je direktor družbe Hopin Martin Winkler povedal, da pridobivanje sodelujočih taksi voznikov v Ljubljani poteka veliko težje kot v drugih državah, kjer so že prisotni. A ne bodo obupali. "Naš namen je, da Ljubljančanom ponudimo boljšo, sodobnejšo in bolj transparentno storitev naročanja taksija, ki si jo Ljubljana kot sodobno mesto tudi zasluži," nam je danes povedal direktor slovenske podružnice Hopin Jaka Oman.

S prvimi odzivi uporabnikov na aplikacijo je zadovoljen in jih ocenjuje kot zelo pozitivne. "V prvih dveh dnevih je bilo že okoli sto naročil prek aplikacije, ki so jih uporabniki v veliki meri preklicali, ker ni bilo na voljo dovolj taksistov in so bili čakalni časi za potnike predolgi. Očitno smo stopili na žulj obstoječim dispečerjem, ki so našim taksistom postavili pogoj, da se odločijo, za koga bodo vozili. Mi se trudimo, da k sodelovanju pripeljemo neodvisne taksiste. Pri tem smo uspešni in se trudimo, da uporabnikom čim prej ponudimo dovolj taksistov. Naš cilj ni, da dispečerji ostanejo brez posla, želimo si, da bi delali skupaj, da ostanemo in oni in mi!"

Ne spreglejte