Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
21. 7. 2014,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mačke Indiegogo Matic Tomšič

Ponedeljek, 21. 7. 2014, 13.05

8 let

Kako lahko tehnologija izboljša mačje življenje? (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubitelji mačk bodo svojim štirinožnim družinskim članom kmalu lahko privoščili pametno hranilno posodo Bistro, ki s prepoznavanjem obrazkov muc skrbi za njihovo prehrano in splošno zdravje.

Bistro je inovativna posoda za hranjenje mačk, ki z vdelano kamero za prepoznavanje njihovih obraznih potez spremlja količino zaužite hrane in vode ter nihanje njihove telesne teže. Zaradi tega je še posebej primerna za gospodinjstva z več mačkami, ki imajo različne prehranjevalne navade. O hranjenju muc Bistro prek aplikacije za mobilne naprave sproti obvešča lastnike, ki lahko spremljajo njihov apetit in dovolj hitro opazijo morebitne nenavadne vedenjske vzorce, ki bi jih lahko povzročila podhranjenost. Skrbniki lahko mačkam odmerijo tudi vnaprej določeno količino hrane, ki jim jo Bistro ponudi šele takrat, ko se posodi približajo. S tem prepreči prenažiranje in uživanje hrane, ki je namenjena drugim mucam z morebitnimi zdravstvenimi težavami.

Navdih za Bistro skorajšnja tragedija Snovalec posode Bistro Mu Či Sung je strokovnjak za računalniško prepoznavanje obraznih potez. Svojega obširnega znanja sicer ne bi nikdar uporabil v dobro mačje populacije, če ne bi hudo zbolela in zaradi tega prenehala jesti ena od njegovih treh muc, Momo.

Ker so bile njihove posode s hrano vedno prazne, Mu ni vedel, da ena od muc nima apetita. Da je z Momo nekaj zelo narobe, je opazil šele, ko je bilo zanjo skoraj prepozno. Zaradi vnetja vranice so ji morali amputirati zadnji nogi, na srečo pa si je nato povsem opomogla.

Cilj na Indiegogu že dosežen Mu Či Sung je s kampanjo za Bistro na Indiegogu, platformi za crowdfunding oziroma množično financiranje, že dosegel zastavljeni cilj. Sto tisoč ameriških dolarjev (74 tisoč evrov) mu je namreč uspelo zbrati v vsega petih dneh. Mu pravi, da ga številni podporniki kampanje za Bistro že prosijo, da mačjo tehnologijo ponudi tudi drugim domačim živalim, kot so psi in papige.

Ne spreglejte