Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
3. 11. 2014,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Google Matic Tomšič

Ponedeljek, 3. 11. 2014, 11.20

8 let

Kako je videti pametni telefon, ki ga sestaviš sam (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Googlovi inženirji so predstavili prvo delujočo različico modularnega pametnega telefona, katerega posamezne komponente se sestavljajo kot legokocke.

Cilj ustvarjalcev projekta Ara, kot se (začasno) imenuje razvoj modularne telefonske naprave, je jasen – narediti ultimativni pametni telefon, ki ga uporabnikom ne bo nikoli treba zamenjati. Nadomestili bodo le komponente, ki bodo odslužile svoje. Pametni telefon, ki ga družno razvijajo bostonska družba NK Labs, nizozemski studio Phoneblocks ter Googlov oddelek za napredno tehnologijo in preostale projekte (ta je edini nekdanji del Motorole, ki ga Google ni prodal Lenovu), bo uporabniku omogočal, da njegovo delovanje popolnoma prilagodi lastnim željam in potrebam. Telefon, ki je pravzaprav ena velika baterija? Kar izvolite. S posebnimi moduli mu bo mogoče dodajati dodaten prostor za shranjevanje podatkov, fotoaparat, sprejemnike signala Wi-Fi, čipe NFC, zmogljivejšo (ali samo bolj napolnjeno) baterijo in preostale komponente, ki so sicer značilne za številne sodobne pametne telefone. Kje je zanka? Modularni telefon naj bi bil izredno poceni – osnovna platforma naj bi ob izidu leta 2015 stala vsega 40 evrov, dodatne komponente, ki se bodo na zadnjo stran naprave pritrdile kot legokocke, pa naj ne bi bile predrage, piše TheNextWeb.

Prvi delujoči prototip, imenovan Spiral 1, je sicer videti kot pametni telefon iz leta 2009, a brez težav poganja mobilni operacijski sistem Android (trenutno sicer starejšo različico Jelly Bean). Zaradi določenih strojnih omejitev še ni najprimernejši za razvijalce programske opreme, a pri NK Labs so prepričani, da se bo to spremenilo z zamenjavo proizvajalca čipov, ki bodo srce posameznih modulov – v prihodnje jih bo prispevala Toshiba, poroča The Verge.

Naslednjo različico, Spiral 2, ki naj bi že spominjala na končni izdelek za potrošnike, bo Google predstavil januarja na konferencah v ZDA in Singapurju, ki bosta namenjeni izključno pogovorom o projektu Ara. Internetni gigant je v sporočilu za javnost sicer zapisal, da Spiral ne bo naslednik telefonov Nexus, celo uradni Googlov izdelek ne, bi pa lahko postal prihodnost mobilne telefonije.

Ne spreglejte