Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
18. 2. 2015,
15.44

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

SSD Matic Tomšič

Sreda, 18. 2. 2015, 15.44

4 leta, 4 mesece

Kaj storiti, ko na trdem disku začne zmanjkovati prostora?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poiskali smo nekaj rešitev za uporabnika Oken, ki mu na trdem disku kronično primanjkuje prostora.

Poženite čiščenje diska (Disk Cleanup) Orodje, ki lahko trdi disk osvobodi iz primeža prenasičenosti s podatki, Microsoftova Okna privzeto vključujejo že od nekdaj. Čiščenje diska oziroma Disk Cleanup zna izbrisati začasne datoteke, ki jih ustvarja brskalnik Internet Explorer, in nekaj drugih vrst vsebin, ki niso kritične za delovanje sistema. Do Čiščenja diska v operacijskih sistemih Windows 7 in Windows 8.1 (pa tudi v različici XP) dostopate tako, da v oknu Moj Računalnik (My Computer) ali Raziskovalcu (Windows Explorer) z desno tipko miške kliknete na ikono diska (oziroma particije), ki ga želite počistiti, in v meniju izberete možnost Lastnosti (Properties). Na zavihku Splošno (General) nato poiščite gumb Čiščenje diska (Disk Cleanup), ki bo pognal istoimensko orodje.

V vmesniku Čiščenje diska nato zgolj obkljukajte nepotrebne datoteke, ki jih želite odstraniti, in pritisnite gumb V redu (OK). Če preklopite na zavihek Več možnosti (More Options), lahko izbrišete tudi starejše točke (vse razen tiste, ki je bila ustvarjena nazadnje) za obnovitev sistema v prejšnje stanje. Odstranite programe, ki jih ne uporabljate Na Nadzorni plošči (Control Panel) poiščite in odprite orodje Programi in funkcije (Programs and Features). Z njim lahko odstranite programe, ki jih morda ne uporabljate več, a vam odžirajo lep kos diska. Programe razvrstite po velikosti (v legendi informacij kliknite na Velikost oziroma Size) in začnite s sistematičnim odstranjevanjem odvečnih. To storite tako, da kliknete na ime izbranega programa in v orodni vrstici nad seznamom uporabite ukaz Odstrani (Uninstall).

Počistite začasne datoteke, ki nastanejo med brskanjem po spletu Orodje Čiščenje diska je sicer uporabno, a ne bo odstranilo začasnih datotek, ki nastanejo med delom z drugimi programi. Da bi se v eni potezi znebili smetja, ki ga lahko v obliki več gigabajtov zasedenega prostora na disku pustijo Mozilla Firefox, Google Chrome in številne druge aplikacije, poženite brezplačno različico programa CCleaner, ki jo najdete na tej povezavi.

Zmanjšajte količino prostora, namenjenega obnovitvi sistema (System Restore) Okna 7 in 8(.1) nekaj odstotkov zmogljivosti sistemskega diska (tistega, na katerem je nameščen operacijski sistem) privzeto rezervirata za ustvarjanje točk za Obnovitev sistema (System restore) na prejšnje stanje. Ta funkcija pride prav v primeru, ko sistem zaradi tega ali onega dejavnika (kot je namestitev neustreznega gonilnika) začne delovati počasi ali postane neodziven. Nekaj odstotkov lahko v primeru večjih diskov pomeni tudi deset ali več gigabajtov - toliko prostora točke za obnovitev sistema preprosto ne potrebujejo (v primeru avtorja tega prispevka so 64-bitna Okna 7 za obnovitvene točke v štirih letih porabila manj kot 500 megabajtov).

Količino obnovitvi sistema namenjenega prostora na disku zmanjšate tako, da v Nadzorni plošči (Control Panel) poiščete in odprete Sistem (System), nato pa odprete meni Zaščita sistema (System Protection). Na seznamu diskov in particij kliknite na ikono sistemskega diska (pri večini uporabnikov ga predstavlja črka C) in pritisnite gumb Konfiguriraj (Configure). Z drsnikom nato določite največjo dovoljeno uporabo prostora na disku za ustvarjanje obnovitvenih točk.

Datoteke preselite ali shranjujte v oblak Z uporabo storitev shranjevanja podatkov v oblak lahko datoteke, kot so fotografije in dokumenti, z diska premestite v virtualne shrambe na spletu. Brezplačne datotečne predale v oblaku med drugim ponujajo Google Drive (15 gigabajtov brezplačno, en terabajt za slabih 9 evrov (9,99 dolarja) mesečno), Microsoftov OneDrive (15 gigabajtov brezplačno, en terabajt za 6 evrov (6,99 dolarja) mesečno, naročnina vključuje tudi uporabo pisarniškega paketa Office 365) in Dropbox (2 gigabajta brezplačno, en terabajt za 10 evrov mesečno).

Gigabajt je čedalje cenejši - kupite večji disk Napredek računalniške tehnologije za uporabnika oziroma potrošnika že od nekdaj pomeni pocenitev komponent. Po podatkih spletne strani jcmit.com je cena enega megabajta od leta 1956 do leta 2014 s kar 9200 ameriških dolarjev (modul za shranjevanje podatkov, ki ga je izdelal IBM) padla na 0,000035 dolarja (trdi disk proizvajalca Seagate s kapaciteto treh terabajtov). Če vam na trdem disku torej nenehno zmanjkuje prostora, razmislite o nakupu dodatnega. Klasični trdi diski (HDD) z zmogljivostjo enega terabajta (1024 gigabajtov) je dandanes mogoče dobiti že za vsega 60 evrov.

Konkretno so se pocenile tudi enote SSD, ki jih zaradi hitrosti marsikdo uporablja kot sistemske diske. Avtor prispevka je za Intelov primerek z zmogljivostjo 80 gigabajtov pred štirimi leti in pol odštel 190 evrov - če danes dodate dobrega desetaka, lahko kupite 500-gigabajtni model priznanega proizvajalca, kot sta Kingston ali Crucial.

Ne spreglejte