Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
3. 7. 2015,
16.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

spam nasveti Matic Tomšič

Petek, 3. 7. 2015, 16.58

8 let

Kaj storiti, če ste vi tisti, ki pošilja neželeno e-pošto

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljudje, ki jih poznate, z vašega e-poštnega naslova prejemajo neželeno pošto oziroma spam. Vi ga zagotovo niste poslali, saj gre tudi vam na živce. Kaj se dogaja?

Dobra novica je, da neželene reklamne pošte oziroma spama ne pošiljate ne vi ne vaš naslov IP. Slaba novica je, da večina prejemnikov tega ne ve, saj je kot pošiljatelj v oglasu za povečanje moškosti naveden vaš e-poštni naslov. Če spam prihaja z vašega naslova, sta mogoča vzroka dva. Ali je nekdo vdrl v vaš e-poštni račun in neželeno pošto zdaj razpošilja v vašem imenu, ima pa tudi dostop do vaših prejetih sporočil, ali pa vaš e-poštni naslov nekdo ponareja oziroma ga uporablja kot naslov pošiljatelja.

Vdor v e-pošto Kako v takem primeru ugotovimo, da nam je nekdo vdrl v e-poštni račun? V prvi vrsti zato, ker je nabiralnik Poslano poln odpravljenega spama, naslovniki poslane neželene pošte pa so skoraj izključno osebe, ki jih imamo v imeniku in s katerimi smo že komunicirali. Prav tako morda več ne deluje geslo, ki ga uporabljamo za prijavo v e-pošto, niti povezava za spremembo oziroma ponastavitev gesla.

Ko sumimo, da je nekdo prevzel nadzor nad našim računom, naj bo prvi korak poskus zamenjave gesla. Če ne deluje, najprej zamenjajte gesla na vseh drugih spletnih straneh, ki jih povezujete s tem e-poštnim računom. Nato se povežite s pomočjo uporabnikom ponudnika e-pošte in ga prosite za ponoven dostop do nabiralnika.

Da se pripetljaj ne ponovi, v prihodnje izbirajte daljša, krepkejša gesla, ki jih bo težje uganiti, in uporabljajte dvostopenjsko identifikacijo. To pomeni, da prvi del prijave v uporabniški račun opravite z geslom, drugi pa s kodo, ki jo prejmete na mobilni telefon.

Ponarejanje pošiljateljevega e-poštnega naslova Če nekdo ponareja naš e-poštni naslov, lahko to ugotovimo na dva načina – če se v enem od sporočil spam, ki smo jih domnevno poslali mi, pošiljateljev naslov IP ne ujema z našim, in če imamo nabiralnik Prejeto poln zavrnitvenih sporočil o neuspešnem pošiljanju na neaktivne naslove. Pošiljateljev naslov IP preverimo tako, da preverimo izvirnik poslanega sporočila (slika spodaj).

V primeru ponarejanja našega e-poštnega naslova sicer ne moremo storiti kaj dosti. Najbolje je, da si zapišemo ugotovljeni naslov IP in našega ponudnika internetnih storitev prosimo, naj ga blokira.

Ne spreglejte