Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
5.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

internet svetovni splet splet

Sreda, 28. 8. 2013, 5.47

8 let

Japonci v boj proti internetni odvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na Japonskem nameravajo postaviti infrastrukturo internetnih "shujševalnih" taborov, ki naj bi predvsem mladostnike ozdravili odvisnosti od konstantne povezanosti v svetovni splet.

Ali na medmrežju preživite odločno preveč svojega časa? Ali je prva stvar, ko se zbudite, prijava v vaše spletne račune? Ali na stranišče odhajate v spremstvu svojega pametnega telefona? Deskate po spletu medtem, ko vozite? Kot zadnjo stvar pred spanjem preverjate svoja priljubljena družbena omrežja? Postanete nervozni, če se zgolj za sekundo ločite od svojega zvestega mobilnika? V kolikor ste večinoma odgovarjali z "da", potem imate morda resno težavo. Vendar ne skrbite, še zdaleč niste edini.

Sodeč po navedbah japonske vlade, naj bi bilo namreč z internetom zasvojenih več kot pol milijona mladih Japoncev, starih med 12 in 18 let. Ti podatki so tamkajšnje oblasti prisilili k hitremu ukrepanju in iskanju revolucionarne rešitve, ki bi najstnike iztrgala iz krempljev medmrežja. Tako se jim je s pomočjo strokovnjakov porodila zamisel: tabor internetnega "posta", ki naj bi predstavljal svet brez računalnikov, telefonov, tabličnikov ter vseh ostalih spletno-povezljivih naprav.

Nazaj v naravo Cilj omenjenih taborov je mladenke in mladeniče spraviti na svež zrak in jih spodbuditi k sodelovanju v aktivnostih na prostem, moštvenih športih in raznoraznih igrah (ne videoigrah seveda) ter k normalni verbalni komunikaciji z vrstniki in odraslimi. Vsem, ki bi se jim zdela izkušnja preveč travmatična in stresna, pa bi bili na vsakem koraku na voljo psihiatri in psihoterapevti, ki bi blažili njihov prehod iz enega sveta v drugega, to je iz virtualnega nazaj v resničnega.

Po navedbah japonskega ministrstva za šolstvo, ima spletna odvisnost negativen vpliv ne samo na njihov uspeh v šoli, temveč tudi na njihovo zdravje. Močno naj bi namreč prispevala k motnjam v spanju in prehranjevanju, v skrajnih primerih pa naj bi vodila celo do depresije ter povzročala globoko vensko trombozo, ki je sicer bolj značilen pojav pri potnikih na utesnjenih dolgih letalskih letih.

Ne spreglejte