Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
11. 9. 2015,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Apple Matic Tomšič

Petek, 11. 9. 2015, 16.28

8 let

iPhone 6S ali kako bo Apple za podoben denar prodajal manj kot pred štirimi leti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vstopna modela dveh novih Applovih pametnih telefonov iPhone imata znova le 16 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov, kar je za povprečnega uporabnika danes premalo.

Vsak kupec sodobnega pametnega telefona s 16-gigabajtnim modulom za shranjevanje podatkov danes tvega, da mu bo prehitro zmanjkalo prostora. Nove različice aplikacij, boljše igre in videoposnetki v visoki ločljivosti ga namreč zasedejo vse več, pri večini telefonov pa si ga precej že na začetku vzame operacijski sistem, najsi gre za Android, iOS ali mobilni Windows. Ko prostora začne zmanjkovati, začne naprava delovati počasi, uporabnik pa mora izbirati, katere vsebine bo izbrisal in katere bo obdržal.

Apple, ki je v sredo predstavil najnovejša pametna telefona, iPhone 6S in iPhone 6S Plus, opremljena s celo vrsto naprednih funkcij, še vedno vztraja pri vstopnih modelih s samo 16 gigabajti pomnilnika, pa čeprav so tekmeci na tem področju že naredili korak naprej. Samsung, na primer, svojega paradnega konja Galaxy S6 ponuja samo v različicah z 32, 64 oziroma 128 gigabajti prostora.

Zakaj je 16 gigabajtov danes premalo Kupec novega iPhone 6S 16GB ali iPhone 6S Plus 16GB bo imel ob prvem zagonu naprave na voljo približno 12 gigabajtov prostora za nameščanje aplikacij in shranjevanje podatkov. Štirje gigabajti bodo namreč rezervirani za operacijski sistem iOS 9.

Ko bo nato namestil aplikaciji za Facebook in Twitter, mu bosta pogoltnili približno 95 oziroma 62 megabajtov. Pri tem gre poudariti, da toliko prostora zavzameta aplikaciji, ki še nista bili uporabljani – ob prijavi v družbena omrežja začneta namreč lokalno kopičiti začasne podatke, ki lahko presežejo 200 megabajtov.

Nova generacija pametnega telefona iPhone ima boljšo kamero z 12 megapiksli in možnostjo snemanja v ločljivosti 4K. To pomeni, da bodo fotografije na disku zasedle več prostora kot pri iPhonu 6, kjer posamezna vzame približno tri megabajte. Kaj pa video? Minuta snemanja v ločljivosti 4K pogoltne 300 megabajtov.

Pri mnogo uporabnikih ogromno prostora zasedejo predvsem igre. Že preprost naslov, kot je Crossy Road, s katerim je Apple na sredinem dogodku prikazal delovanje televizijske škatlice Apple TV, je velik dobrih 70 megabajtov. Pri igrah težke kategorije, kot je Blizzardov Hearthstone, pa se približamo gigabajtu. Namestitev štirih takšnih iger prvoten prazen prostor na najcenejšem iPhonu torej zmanjša za tretjino.

Zakaj uporabniki še vedno kupujejo 16-gigabajtni iPhone Dvoma, da iPhone 6S in 6S Plus ne bi bila prodajni uspešnici, glede na dogajanje ob izidih preteklih modelov Applovega pametnega telefona ni. Najcenejša, 16-gigabajtna vstopna iPhona, ki ju bo Apple v območju evra predvidoma tržil za slabih 750 oziroma 850 evrov, bosta najbrž znova najbolje prodajana modela.

Naslednji iPhone po velikosti pomnilniškega modula, 64-gigabajtni, bo tako v različicah 6S kot 6S Plus dražji za dobrih sto evrov.

Kot v raziskavi ugotavlja družba Nielsen, precej uporabnikov iPhone s 16 gigabajti prostora že od leta 2011, ko je bil v izdaji iPhone 4S kot vstopni model na voljo prvič (osemgigabajtni iPhone 4S je prišel pozneje), kupuje izključno zato, ker si tako najceneje zagotovijo telefon z jabolčnim logotipom. Mnogo uporabnikom naj bi bilo do zdaj bolj od razpoložljivega prostora namreč pomembno to, da imajo iPhone.

A 16 gigabajtov je bilo pred štirimi leti več kot 16 gigabajtov danes, saj so zrasle tako aplikacije kot multimedijske datoteke. Za nameček pomnilnik iPhona 6S in 6S Plus ne bo razširljiv s spominsko kartico. Določene podatke, kot so fotografije ali dokumenti, je sicer mogoče shranjevati v Applov oblak iCloud ali katero drugo podobno storitev, a te možnosti ne uporabljajo vsi uporabniki.

Ne spreglejte