Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
20. 4. 2015,
14.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

pametni telefoni Matic Tomšič

Ponedeljek, 20. 4. 2015, 14.33

8 let

Google stopil na stran uporabnikov, ki do spleta dostopajo s telefoni

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Google spreminja način prikazovanja rezultatov iskanja na pametnih telefonih. To bo morda prizadelo spletne strani, ki se še niso prilagodile migraciji uporabnikov interneta na mobilne platforme.

V torek začne delovati algoritem, s katerim bo Googlov spletni iskalnik uporabnikom pametnih telefonov prioritetno prikazoval spletišča, prilagojena ogledovanju na mobilnih napravah. Na seznamu rezultatov iskanja po ključnih besedah pa se bodo od zdaj nižje uvrščale spletne strani, ki selitve številnih uporabnikov z osebnih računalnikov na telefone niso upoštevale. To pomeni, da bodo spletna mesta, ki ob obisku na mobilni napravi prikazujejo vsebino, ki je širša od dimenzij zaslona, premajhno besedilo in povezave, ki so preveč skupaj, najbrž utrpela padec obiska. Kot so sporočili iz Googla, želijo uporabniku prihraniti kolovratenje po za pametne telefone slabo optimiziranih spletnih straneh. Majhna izboljšava, gromozanske posledice Spremembo mehanike Googlovega iskanja rezultatov na mobilnih napravah so nekateri strokovnjaki že označili za eno največjih digitalnih prelomnic v tem desetletju. Strinjajo se, da lahko algoritem povzroči posledice, ki bodo presegle okvire svetovnega spleta. Drugačno prikazovanje iskalnih rezultatov namreč ne bo vplivalo le na povečan oziroma zmanjšan obisk spletnih strani. Pri uporabnikih, ki za delo z internetom primarno uporabljajo mobilni telefon, lahko sproži tudi spremembe življenjskih navad. Ljudje bodo morda začeli zaupati drugim spletnim trgovinam, restavracijam, novičarskim portalom. Tisti, ki vsebin ne bodo optimizirali za manjše zaslone, lahko po novem padejo skozi sito.

Dejstvo, da bo iskalni algoritem vplival le na uporabnike pametnih telefonov, podjetij in organizacij, ki svojih spletišč še niso prilagodila zahtevam sodobnega digitalnega trga, ne pomirja. Glede na podatke portala Clickz mobilni segment namreč izvrši kar polovico vseh iskanj na Googlu.

Ogroženi so tudi kliki, namenjeni največjim Pri Googlu so upravitelje spletnih strani na prihajajoče spremembe opozorili že pred dvema mesecema. Resno jih do zdaj ni vzel marsikateri. Mobilnih različic tako še vedno nima nekaj največjih svetovnih podjetij, med drugim mednarodni zavarovalniški gigant Legal & General, modni titan Versace in celo Microsoftov portal za mobilno platformo Windows Phone. Malce ironično na vmesniku, prilagojenem osebnim računalnikom, še vedno vztraja tudi Evropska unija, ki je pred dnevi sprožila postopek zoper Google.

Ne spreglejte